onsdag 14 juli 2021

Svärmodern

Moa Herngrens bok Svärmodern är verkligen en alldeles speciell berättelse. Faktum är att det nästan är svårt att beskriva den; händelser som från början kunde tolkas på ett sätt visar sig pö om pö ha en mycket mer komplex bakgrund. Som läsare lockas man att tänka och tycka vissa saker, men snart börjar man omvärdera det man nyss trodde sig ha en klar åsikt om. Låter det klurigt? Läs vidare, så ska jag försöka berätta mer!


Omslag: Emma Graves.

Åsa har uppfostrat sitt enda barn, Andreas, alldeles ensam. De båda har alltid stått varandra nära. Men numera är Andreas vuxen och försöker stå på egna ben tillsammans med sin flickvän Josefin. Eftersom Andreas samt Andreas mormor är de enda familjemedlemmarna Åsa har, försöker hon måna om Andreas och Josefin så gott hon kan. Josefin är ju dessutom hennes bästa väninnas dotter, så Åsa har känt Josefin sedan hon var liten. (Mer bortskämd unge än Josefin, har hon för övrigt aldrig sett!)

Åsa vill, som sagt, bara Andreas och Josefins bästa. De får bo hos henne när ett stambyte ska ske i deras egen lägenhet, hon lagar middag åt dem och dristar sig till att sköta deras tvätt. Att det unga paret vill vara lite för sig själva också, har Åsa dålig förståelse för. En dag upptäcker Åsa parets hemlighet av misstag. Det bär sig inte bättre än att hon råkar avslöja vad hon vet, inte bara för Andreas och Josefin, utan dessutom för Josefins mamma. I och med detta är en gräns både nådd och rejält överskriden, enligt Andreas. Han bestämmer sig för att bryta kontakten med Åsa. En rad gränsöverskridande händelser har lett fram till detta drastiska beslut. Men så farligt var det väl inte, funderar Åsa. Hon ville ju bara väl.

Genom hela berättelsen får man följa händelseutvecklingen dels genom Åsas ögon och dels genom Andreas respektive Josefins ögon. Som läsare tror man sig kunna avläsa och förstå vad det hela handlar om. Åsa framställs ju som väldigt gränsöverskridande och man funderar på om hon hållit Andreas lite för nära sig under hela hans uppväxt. Men snart blir perspektivet omkullkastat och man börjar fundera på nya orsaker till händelserna. Vad är Josefin för en person egentligen? Kan det stämma att hon är väldigt bortskämd och van vid att styra alla i sin omgivning, så som Åsa tycker sig ha sett redan då hon var liten? Men nej, sedan visar Åsa nya märkliga sidor, och man vet till sist inte vad man ska tro. In i det sista kastas man hit och dit i sin uppfattning, ända till det bittra slutet. När jag kom så långt, blev jag verkligen riktigt ledsen å vissa personers vägnar. Vilka de är tänker jag dock inte avslöja!

Moa Herngren lyckas verkligen förmedla denna berättelse på ett alldeles lysande sätt! Är du det minsta intresserad av relationer mellan människor, så måste du bara läsa denna bok. Både spänning och obehagskänslor byggs sakta upp, precis som i den värsta rysare. 



tisdag 13 juli 2021

Torsdagsmordklubben

I våras läste jag en fantastisk liten bok, som heter Torsdagsmordklubben. Den är skriven av Richard Osman och översatt till svenska av Ing-Britt Björklund. Richard Osman är känd i sitt hemland Storbritannien som ledare för ett framgångsrikt frågesportprogram på TV. Han är även producent. Torsdagsmordklubben är hans debut som författare.



Coopers Chase ligger på den idylliska engelska landsbygden och är ett mycket trevligt och välförsett boende för äldre människor. Det är som en hel liten by, och klassas också som “lyxseniorby”. Där bor, bland andra, de fyra vännerna Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron.

På torsdagarna träffas de fyra vännerna i en samlingslokal, som de bokat under namnet “Samtal om japansk opera”. Syftet med detta är att säkerställa att ingen annan plötsligt vill delta i gruppens egentliga sysselsättning. De fyra har nämligen bestämt sig för att försöka lösa tidigare olösta mord, så kallade “kalla fall”. Elizabeth och en kvinna som heter Penny var de ursprungliga medlemmarna i gruppen. Penny, som jobbat som kriminalinspektör, tog med olösta fall. Penny har numera blivit alltför gammal och sjuklig för gruppens arbete. Joyce blev då invald på hennes plats. Några glas vin, hembakade kakor och ett olöst mord att fundera på – det kan ju inte bli bättre, tycker Torsdagsmordklubben. 

En dag inträffar dock ett mord i Torsdagsmordklubbens omedelbara närhet. Självfallet lägger de då de kalla fallen åt sidan för att med liv, lust och en hel del finurlighet ta sig an det nyinträffade mordet. Det är ju nämligen helt uppenbart att den lokala polisen behöver hjälp att lösa gåtan om vad som egentligen hänt. 

Finurlighet och en hel del okonventionella knep är det som leder Torsdagsmordklubben på rätt spår. Vi får följa deras arbete bland annat genom Joyces dagboksanteckningar samt genom ögonen på en ung kvinnlig polisassistent, som gärna vill göra en mer spännande poliskarriär än vad de sedvanliga assistentuppgifterna kan erbjuda. Som läsare vill man gärna dra de slutsatser man tror sig kunna dra under berättelsens gång. Men om man tror att man är lösningen på spåren, bedrar man sig. Det finns mer att begrunda än man kan tro från början. 

Jag gillar verkligen den här berättelsen! Den är absolut inte en deckare i mängden. Det är så mycket med den som är bra; de fyra finurliga seniorerna (särskilt kvinnorna), en spännande deckargåta som tar oväntade vändningar, den lågmälda typiska brittiska humorn samt inte minst de mer allvarliga inslagen om åldrande och sorg.

Redan då jag läst ut boken började jag hoppas på att Richard Osman skulle fortsätta skriva fantastiska böcker. Och nu när jag fick möjlighet att skriva om boken här i bloggen, upptäckte jag att en fortsättning redan är på gång. I september kommer andra delen om Torsdagsmordklubben. Den heter Mannen som dog två gånger.



Så här skriver förlaget om boken:

“Ibrahim, en av de fyra i Torsdagsmordklubben på Coopers Chase, råkar illa ut vid ett rån. Förövaren är en 16-årig pojke med band till den lokala knarkdrottningen Connie. Elizabeth, Ron och Joyce bestämmer sig omedelbart för att sätta fast den skyldige. Den svindlande jakten på de inblandade blir upptakten till en rad ovanliga och blodiga händelser, som leder till oväntade avslöjanden om Elizabeths tidigare liv, innan den inte alldeles snövita sanningen avslöjas. Några blir livets vinnare, några förlorar allt – inte bara förmögenheter.”

Utöver denna bok, skriver förlaget dessutom att Richard Osman just nu arbetar på en tredje del i vad som helt uppenbart blir en liten serie. Jättekul! 



måndag 12 juli 2021

Bok nummer tio

Jag har nyligen avslutat hela min omläsning av alla Lucy Dillons mysiga feelgood-böcker om invånarna i Longhampton. Det var en helt fantastisk upplevelse att läsa dem alla i rad. Eftersom jag dessutom passade på att göra lite anteckningar, kunde jag snart konstatera vilka huvudpersoner som återkommer i flera böcker. 

En person, som Lucy Dillon gärna “återanvänder”, är Rachel. Det är hon som redan i bok två* (enligt originalutgivningen) ärver sin mosters hundstall. Eftersom hundar spelar en stor roll i alla böckerna utom den första, så är det inte konstigt att också Rachel och hennes hundstall samt veterinären George återkommer så ofta. Men mer om detta i ett annat inlägg.


Hemlig omslagsbild.


När jag lade den sista boken från mig, började jag givetvis att fundera på om Lucy Dillon har någon mer berättelse på gång. Ett litet besök på hennes hemsida, hennes facebook samt inte minst på Penguin Books hemsida gav mig svaret. I mars 2022 publiceras den tionde boken i serien! Det sker förstås på engelska, så det lär ju dröja ytterligare tid innan den kommer på svenska. Men i vilket fall som helst är det jättekul att ännu en berättelse är på väg.

Så här beskriver förlaget boken:


“Tara Hunter is a therapist on a mission to restore Longhampton's community spirit after catastrophic flooding. But with her boyfriend AWOL, her family fragmented, and only a cat for company, Tara's own life's on rocky foundations.
Dr David Dalloway is Longhampton Wellness Centre's new star counsellor. He invites pets to session. He also has a knack of reading people's minds - which is the last thing Tara needs right now.
Charismatic architect Keith Hunter was last seen in Longhampton twenty years ago, when he walked out on ten-year-old Tara and her twin brother, Toby. But now he's back, with a surprising offer that could change everything. Is a bigger storm on the horizon? Or is this Tara's chance to rebuild her broken past?”


Det låter som att både Longhampton och Tara står inför stora utmaningar. Jag visste inte vad AWOL betyder, så jag fick googla. (Märkligt att ett förlag använder den typen av förkortningar. Eller är det bara jag som är bakom flötet och gammeldags när det gäller sådana nya förkortningar?) Om du, som läser här inte heller vet, så kan jag avslöja att det står för Absent Without Official Leave.

Nu får alla vi som gillar Lucy Dillon börja “räkna ner” till publiceringen av denna nya bok om Longhampton!




*Bok nummer två, om man vill läsa böckerna i den ordning de publicerades på engelska, heter Ensamma hjärtan och hemlösa hundar.


onsdag 26 maj 2021

Shuggie Bain

Ibland kan det vara nyttigt att lämna sina vanliga hjulspår och läsa något som skakar om och ger perspektiv på tillvaron. Risken är förstås att den bok man då väljer att läsa, är så mörk att man behöver ta paus och hämta andan. Shuggie Bain är en sådan bok. Den är Douglas Stuarts debutbok och översättningen till svenska är gjord av Eva Åsefeldt. 



Lille Shuggie är yngste sonen i en trasig familj. Hans mor, Agnes, övergav en tidigare äkta man och tog med sig sina två äldsta barn in i nästa äktenskap. Hennes nye man, Shuggies far, är dock inte den drömman hon trott. Han är taxichaufför och en obotlig casanova. Agnes, som var enda barnet då hon växte upp, drömmer om en extravagant tillvaro med flotta kläder och elegans. Hon har dock inte den personliga styrkan att reda upp sin tillvaro i de fattiga arbetarkvarteren. I stället slår det över till alkoholmissbruk i långa perioder. En dag får casanovan nog och överger Agnes. Efter casanovans uppbrott från hemmet, kommer ett otal nya män i Agnes väg. En av dem lockar henne att ta ett glas vin efter ett helt års nykterhet. Det går såklart käpprätt åt skogen med nykterheten. Gissa om de tre barnen går i taket!

De tre barnen har den tragiska uppgiften att hålla koll på sin alkoholiserade mor. De två äldsta håller ut så länge de orkar, men tar första bästa chans de får att komma hemifrån så snart de är stora nog. Den lille Shuggie blir ensam kvar med sin stora kärlek till modern och omsorgen om henne. Shuggie har dessutom sina egna personliga problem att tampas med; han anses som en konstig pojke, som inte uppträder "normalt". Han har det svårt bland jämnåriga och i skolan.

Shuggie Bain är verkligen en mycket mörk bok om alkoholism och medberoende. Det skönjes inget framtidshopp alls. Ofta blir jag mycket förbannad på Agnes, som övergav en man som var snäll och ordentlig, till förmån för casanovan som inte tar ansvar. Agnes tycks vara helt utan egen ryggrad; inte ens lilla Shuggies existens kan motivera henne att låta alkoholen vara.

Jag saknar en hel del "bakgrund" i boken. Varför lever man så här på just denna plats? Vilka politiska beslut har lett till detta? Som berättelse betraktat skulle den kunnat utspela sig varsomhelst i världen, eftersom man inte får någon närmare bakgrundsförklaring. Det kanske är det som är meningen. Att det i just denna bok handlar om tidigt 1980-tal i Glasgow och resultatet av Margaret Thatchers politik framkommer fragmentariskt. 

Vill du läsa en bottenlöst mörk bok om alkoholism och dess konsekvenser är Shuggie Bain lämplig att välja. Den har jämförts med Frank McCourts Ängeln på sjunde trappsteget. (Personligen tycker jag att Ängeln på sjunde trappsteget är oändligt mycket bättre, men det är ju en smaksak.) Perspektiv på livet får man helt klart då man läser om lille Shuggies tragiska tillvaro som "förälder" åt sin ansvarslösa mor.



tisdag 25 maj 2021

Grattis Karin Brunk Holmqvist!

Årets Piratenpristagare heter Karin Brunk Holmqvist. Så välförtjänt och så roligt att just hon får priset! Jag tycker att hennes berättelser är precis i Piratens anda, så som jag känner hans författarskap. Läs en intervju med Karin i Sydsvenskan.


Fotograf: Peter Carlsson.

Efter diktsamlingen Nära verkligheten, som kom 1996, gjorde Karin romandebut året därpå. Under en lång period sedan dess, har åtskilliga både humoristiska och varma berättelser kommit från Karins underhållande penna. Här är alla hennes romaner och givetvis finns de som eböcker.

Potensgivarna (lättläst version finns också)

Stenhimlen

Rapsbaggarna (lättläst version finns också)

Villa Bonita

Mintgrodornas återkomst

Sirila gentlemen sökes

Rosa elefanter

Kaffe med musik

Surt sa räven om rabarberna

Kranvridarna

Akutbjällran

Majken Minröjare

Tango i tabernaklet

Damen med bysten

Lättklätt i tryckkammaren

Dessutom har hon skrivit den lättlästa berättelsen Midsommar samt en ljudnovell och radiokrönikor.

Jag inser nu när jag kikar på denna lista, att jag inte läst samtliga titlar ännu. Det blir till att fylla på i "att läsa-listan". 



måndag 24 maj 2021

Det är så trist ...

... när en bokserie man gillar tar slut. På sistone har jag läst alla böckerna i både Maria Langs ungdomsdeckarserie och alla delarna i serien "Morden i Cherringham". När det gäller den förstnämnda, så vet jag ju att det inte kommer fler titlar, vilket är så synd. När det gäller privatdeckarna i Cherringham vet man ju aldrig ... kanske dyker det upp fler mysterier för dem att lösa.



Tonårstjejen Katja och hennes lille vän Jan är verkligen ett udda kompispar. Dels på grund av åldersskillnaden, men också för att de alltid råkar ut för ett eller annat mysterium, som behöver lösas. Under seriens gång blir både Jan och Katja några år äldre. Lille Jan går gärna sina egna vägar, både i tanke och verklighet. När Katja kommer på besök hos sin farmor och farfar, blir Jan överförtjust. De båda gör utflykter, som inte sällan leder till konstiga och ofta farliga händelser. Många gånger finns det också ett moraliskt ställningstagande i böckerna. Som till exempel i boken Hjälp mej Katja, där Jan kommer en kattfångarliga på spåren. Syftet med bovarnas verksamhet är att fånga in Skogas katter och sälja dem vidare till laboratorier som utför djurförsök. Trots sin kattallergi träder Jan in som katternas beskyddare och gör allt för att de ska räddas.

Alla fyra böckerna i Maria Langs ungdomsserie är mycket läsvärda. I baksidestexten till en av böckerna omnämns de som “underhållningsrysare för alla åldrar”. Så tveka inte, surfa in på Litteraturbanken och ladda ned dina exemplar alldeles gratis!



När det gäller serien Morden i Cherringham, kan jag bara bekräfta (efter att ha läst ut alla sex delarna) att det är en perfekt serie för den som gillar deckare i brittisk miljö. Läs mer om serien i mitt inlägg från i påskas. Jag håller verkligen tummarna för att det kommer fler böcker i serien!



söndag 23 maj 2021

Nu blev det ...

 ... ett sådant där “märkligt” uppehåll i bloggskrivandet igen. Men när våren kommer igång ordentligt betyder det också att trädgårdssäsongen startar igen, och det med besked. Därför finner man denna Bokskorpion utomhus så mycket det går, och inte inne vid datorn. Jag hoppas dock att jag kan titta in här och skriva lite emellanåt ändå.



Mitt nyaste läsprojekt är riktigt roligt! Jag har nämligen bestämt mig för att läsa om hela Lucy Dillons härliga serie om invånarna i fiktiva Longhampton. Den idén fick jag när jag i vintras läst ut hennes senaste bok, Lektioner i kärlek. I den fick man många glimtar av de personer som Lucy tidigare skrivit om. Då tyckte jag att det var hög tid att återknyta “kontakten” med dem alla och friska upp minnet om var och en av dem.

Jag läser nu hela serien i rätt ordning. Det svenska förlaget gav nämligen ut de första titlarna i fel ordning. Dessutom antecknar jag namnen på alla de huvudpersoner som förekommer i berättelserna samt några ord om var och en. På så sätt blir det lättare att gå tillbaka och se var och hur någon omskrivs i de olika böckerna. Just nu håller jag på att läsa bok nummer två, Ensamma hjärtan och hemlösa hundar. Där får man (förutom berättelsens huvudpersoner) exempelvis återigen möta Lauren, som var en av personerna i första boken, Tango för vilsna själar. Jättekul, tycker jag. Det är som att möta en gammal bekant.

Här är hela listan med titlar, för den som vill läsa i rätt ordning. Utgivningsår står inom parentes.

Tango för vilsna själar (2014) The Ballroom Class (2008)

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar (2011) Lost Dogs and Lonely Hearts (2009)

Hundar, hus och hjärtats längtan (2012) Walking Back to Happiness (2010)

Och så levde de lyckliga (2013) The Secret of Happy Ever After (2011)

Hundra omistliga ting (2015) A Hundred Pieces of Me (2014)

När livet börjar om (2016) One Small Act of Kindness (2015)

Allt jag önskade (2017) All I Ever Wanted (2016)

Drömmen runt hörnet (2019) Where the Light Gets In (2018)

Lektioner i kärlek (2021) Unexpected Lessons in Love (2019)



måndag 5 april 2021

Påskekrim, del 5

Påskhelgen består ju även av Annandag påsk, så ännu ett litet påskekrimboktips kan jag säkert få föreslå. 

Jag skrev om Dagmar Lange och hennes deckare häromdagen. Jag beklagade i inlägget att hennes ungdomsböcker inte finns i epub-format. Efter att ha bytt några ord med henne på Twitter (ja, det är fullt möjligt faktiskt!), fick jag klart för mig att ungdomsdeckarna i själva verket också finns tillgängliga som eböcker. Det var ju riktigt glädjande att höra!



På Litteraturbanken finns alla fyra deckarna publicerade. Det är bara att ladda ner och läsa för den som önskar. Litteraturbanken är en riktig guldgruva!

Första boken heter Akta dej Katja. Sedan kommer Hjälp mej Katja, Jan och Katja jagar jultomten samt Jan och Katja jagar en kista. De här båda, Jan och Katja, tycks vara ett lite udda par detektiver. Hon är 16 år och han är fem. Det ska bli spännande att läsa vad de råkar ut för och hur det går för dem.



söndag 4 april 2021

Påskekrim, del 4

Äntligen fick jag möjlighet att läsa ännu en bok skriven av en av mina favoritförfattare, Ann Rosman. I höstas kom, efter ganska lång väntan, nämligen hennes senaste titel ut. Marvatten heter den.


Omslag: Marcell Bandiksson.

Precis som i Ann Rosmans tidigare böcker i serien om kriminalinspektör Karin Adler, får man här möta både ett nutida brott och en historisk händelse.

Karin Adler är (kanske en aning motsträvigt) föräldraledig, eftersom hon fått sitt första barn. Men trots detta dras hon in i förvecklingar, som rör en död matros på ett lastfartyg. Det som inledningsvis verkade vara en tragisk arbetsplatsolycka visar sig snart ha en annan grund. Dessutom har denna händelse kopplingar till Karins nya väninna på ön. Kopplingar som kommer att bli ödesdigra!

I det gamla Marstrand inträffar år 1867 en brand, som ödelägger flera kvarter. Åtskilliga människor blir bostadslösa – så även Johanna, hennes make och deras barn. Johanna är inflyttad till Marstrand sedan flera år; först tjänstgjorde hon som piga åt guldsmeden och hans mor. Senare blev hon även gift med denne guldsmed. Vi får möta Johanna redan då hon för första gången beger sig till sin tjänst som piga. Sedan rullas hennes historia upp kronologiskt. När hennes tragiska öde till sist beseglas bör man ha några pappersnäsdukar i närheten.

Den stora branden har verkligen inträffat på riktigt och guldsmedsparet levde i Marstrand då den bröt ut. Deras öde finns väl dokumenterat, men jag kan inte avslöja mer, för då förstör jag läsupplevelsen för den som ännu inte läst boken.

Jag tycker sannerligen om alla dessa verklighetsbaserade berättelser, som Ann Rosman beskriver så oerhört gripande och bra i sina böcker. Det märks så väl att Ann har gjort sin research mycket noggrant. Det är också väldigt intressant att i slutet av varje bok få veta mer om hur och varför hon valt att skriva om just den historiska händelsen. I Marvatten var det främst den historiska berättelsen som grep tag i mig. Visst var händelserna i nutid också spännande, men inte alls på ett lika gripande sätt.



fredag 2 april 2021

Påskekrim 2021, del 3

Så här inför stundande påskhelg, kan det passa bra med fler deckartips, tycker jag. Här kommer en hel serie med korta, trevliga deckare att sluka. Två herrar är författare; Matthew Costello och Neil Richards. Översättningen till svenska har Charlotte Sirc gjort.

Morden i Cherringham” har fått epitetet “Cosy Crime” och beskrivs som något för den som gillar Agatha Christie och Morden i Midsomer. En perfekt beskrivning, tycker jag, som hittills hunnit läsa hälften av böckerna i serien. Det är kortare berättelser på omkring 90 sidor per bok, så man kan nog hinna läsa flera av dem under helgens lopp.




I dessa böcker får vi möta den ensamstående mamman Sarah. Efter skilsmässan från barnens far, har hon flyttat tillbaka till sin barndoms Cherringham igen. När Sarah får höra att en barndomsvän dött i en olycka, anar hon dock oråd. Hon börjar fundera och luska. När hon frågar sig runt, kommer hon i kontakt med Jack, som bor på en flodbåt. Han visar sig vara en före detta kriminalkommisarie från New York-polisen. Polisarbete är egentligen ett avslutat kapitel, tycker Jack. Han har dragit sig tillbaka i Storbritannien för att få lugn och ro. Motvilligt lockas han att bli Sarahs medhjälpare i detektivarbetet. När de båda slår sina kloka huvuden ihop, lyckas de ta reda på ett och annat, som den lokala polisen inte lyckats med. Det visar sig att barndomsvännen dessvärre inte dött genom en olyckshändelse. Läs Mord vid Themsen, om du vill ta reda på hur det egentligen gått till! 



När du väl läst den, tror jag att du gärna också fortsätter med övriga böcker i serien. De är lika lättlästa och trevliga som den första. Sarah och Jack fortsätter med sitt detektivarbete i olika fall, eftersom människor i det lilla samhället Cherringham förstått att de är duktiga. Folk söker upp dem och ber dem att diskret undersöka omständigheterna i företeelser, som från början sett ut att vara tragiska olyckshändelser.

Förlaget hävdar att man kan läsa dessa böcker i vilken ordning man vill. De finns dock ändå numrerade på förlagets hemsida, och som vän av ordning har jag valt att läsa dem efter numreringen. Man får ju trots allt inte bara följa upplösningen av mordgåtorna, utan även ta del av huvudpersonernas privata liv. Då kan det vara bra att läsa böckerna i rätt följd. Här är titlarna enligt denna nummerföljd:

1. Mord vid Themsen

2. Mysteriet på herrgården

3. Mord i månsken

4. I goda händer

5. Sista tåget till London

6. Förbannelsen på gården

Och här är de tjusiga omslagen, som är gjorde av Jeannine Schmelzer och Denise Leonéus. 









Det lite speciella med denna serie, är att den är helt digital. Det finns med andra ord inga pappersböcker tryckta. Så det gäller att du är en vän av digital läsning, endera i form av eböcker eller ljudböcker, för att du ska kunna avnjuta dessa titlar.

När vi nu ändå är inne på brittisk “mark”, tänkte jag tipsa om ett passande, “påskigt” tilltugg vid läsningen. Vår vän Hercules Poirot, som jag skrev om häromdagen, tycker definitivt inte om te. Han föredrar gott kaffe. Personerna i Cherringham däremot, dricker gärna te så snart de har en chans. Och till te serveras exempelvis gärna scones. Dessa påskgula scones bakar jag lite då och då. De brukar bli väldigt populära här hemma.




Receptet är inte mitt eget, utan det kommer från bloggen Fredriks Fika. Där finner du dessa delikata saffransscones. Gillar du att baka, kan du finna massor av godsaker hos Fredrik! Hans blogg är väl värd ett besök.

Trevlig påskhelg med massor av påskekrimläsning önskar ...



onsdag 31 mars 2021

Påskekrim 2021, del 2

Idag är det en speciell dag. Deckardrottningen Dagmar Lange, allas vår Maria Lang, skulle ha fyllt 107 år just idag, om hon fortfarande levat. Därför känns det självklart att passa på att ägna hennes verk en rekommendation i dessa tider av Påskekrimläsning.



Dagmar Lange 1956. Bild från Wikipedia.

 

När jag för första gången började läsa Dagmar Langes deckare, hade de ganska nyligen börjat publiceras som eböcker. Jag blev verkligen fast och tyckte de var så perfekta deckare. Både de dåtida miljöerna och brotten samt de människor som befolkar hennes böcker är fascinerande, tycker jag. Lägg därtill hennes underbara språk. Därför var det lite sorgligt att endast ett mycket litet antal av alla Dagmars titlar publicerades i elektroniskt format. Jag slukade dem alla och suktade sedan efter mer. Vill du läsa vad jag tidigare skrivit om Dagmar Lange och hennes böcker, hittar du detta på min specialsida om henne.

Numera behöver jag dock inte tröstlöst tråna efter fler av Dagmars böcker i epub-format. Nu finns i stort sett samtliga* titlar som eböcker!

Mördaren ljuger inte ensam (1949)  

Farligt att förtära (1950) 

Inte flera mord (1951)

En skugga blott (1952) 

Rosor, kyssar och döden (1953) 

Tragedi på en lantkyrkogård (1954) 

Se döden på dig väntar (1955)

Mörkögda augustinatt (1956) 

Kung Liljekonvalje av dungen (1957) 

Farliga drömmar (1958) 

Ofärd i huset bor (1959) 

Vår sång blir stum (1960) 

Att vara kvinna (1961) 

En främmande man (1962) 

Tre små gummor (1963), en historisk deckare som utspelar sig 1929 

Ögonen (1964), en novellsamling 

Siden sammet (1964) 

De röda kattorna (1965) 

Svart sommar (1966) 

Vitklädd med ljus i hår (1967) 

Ingen returbiljett (1968) 

Intrigernas hus (1969) 

Staden sover (1970) 

Mördarens bok (1971) 

Vem väntar på värdshuset? (1972) 

Vi var tretton i klassen (1973) 

Det är ugglor i mossen (1974) 

Dubbelsäng i Danmark (1975) 

Körsbär i november (1976) 

Arvet efter Alberta (1977) 

Camilla vid skiljevägen (1978) 

Svar till Ensam Eva (1979) 

Inga pengar till Vendela (1980) 

Gullregn i oktober (1981) 

Docka vit, Docka röd (1982) 

Fyra fönster mot gården (1983) 

Använd aldrig arsenik (1984) 

Klappa inte katten (1985) 

Dödligt drama på Dramaten (1986) 

Ånglok 16 på fel spår (1987) 

Tvillingen i spegeln (1988) 

Flyttbil försvunnen (1989) 

Se Skoga och sedan... (1990)

 

Dagmar Lange, som studerat litteraturhistoria och även disputerat i ämnet, debuterade 1949. Därefter skrev hon en bok varje år (vissa år på sjuttiotalet två om året, då ungdomsdeckarna kom till). Det är en imponerande produktion, särskilt om man dessutom har i åtanke att hon under merparten av dessa år också tjänstgjorde som studierektor och under ett antal år även lektor. Jag vet inte säkert, men jag kan föreställa mig att som deckardrottning på den tiden kammade man antagligen inte hem storkovan som idag. Det krävdes säkert ett arbete vid sidan om för att försörja sig.

Är du nyfiken på Dagmar Lange och hennes liv och författarskap, kan jag varmt rekommendera att delta i en Mordvandring i Nora. Det är enormt givande.

Stort grattis till Dagmar Lange, idag på hennes 107-årsdag! Det är så kul att hennes böcker har fått fortsatt liv genom elektroniska utgåvor.


 

*De som saknas är tyvärr de fyra ungdomsdeckare hon också skrev.


tisdag 30 mars 2021

Arthur

Multisportaren Mikael Lindnord deltog år 2014 i en tävling i Ecuador med sitt team när en gatuhund plötsligt slog följe med laget. Genom ogenomträngliga passager i djungeln tassade hunden troget med och tydde sig till framför allt Mikael. När tävlingen var slut, stod det klart för Mikael att han bara måste ta med sig hunden hem till Sverige. I boken Arthur – gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem beskriver Mikael Lindnord både multisport och hunden Arthurs resa till Sverige.


Omslag: Victoria Bergmark.

Vi har läst och diskuterat denna bok i den digitala bokcirkeln, som jag är med i. Vi var rörande eniga om att denna berättelse inleds med väldigt mycket information om multisport samt orsaken till att Mikael Lindnord utövar denna säregna sport. Jag tror jag räknade till ca trettio sidor multisport innan hunden Arthur ens dyker upp. Som ni kanske märker på mina formuleringar, så tycker jag att det helt enkelt blev lite väl mycket text om denna sport. Mina medbokcirklare tyckte sammalunda. 

När Arthur väl kom in i berättelsen, blev det genast mycket mer intressant att läsa boken. Han verkar ha varit en mycket speciell hund. (Numera är han tyvärr död.) Arthur och Mikael tycks ha haft en mycket nära och sällsam relation. Det är både roligt att ta del av denna mycket speciella kontakt mellan människa och hund samt att få insikt i vilket enormt arbete det var att få hem Arthur till Sverige. Att det är ett sådant omfattande system av krav, veterinärundersökningar, vaccinationer och tillstånd är förstås bara bra. Under det senaste året har smugglingen av illegala hundar ökat, som en följd av att fler människor velat skaffa sig en hund då de tillbringar så mycket tid hemma på grund av restriktioner. Hundsmugglingen leder till att svåra och rentav dödliga hundsjukdomar riskerar att införas och spridas i vårt land. 

Nåväl, tillbaka till boken! Jag tror att du som eventuellt vill läsa denna bok, kommer att ha som allra störst behållning av den om du råkar vara nyfiken på både multisport och hunden Arthur. Är det bara endera sporten eller hunden du vill läsa om, är det risk att du kan bli lite besviken.



måndag 29 mars 2021

Påskekrim 2021, del 1

I vårt trevliga grannland Norge, har man den spännande sedvänjan att läsa deckare under påskhelgen. Vill du veta mer om denna snart etthundraåriga tradition, kan du läsa mer på Lesehestens bokblogg. Under årens lopp har jag tipsat om flera olika påskekrimböcker. Dessa boktips finner du genom denna länk.

I år har jag en hel del både nya och gamla förslag på lut. Flera stycken är korta och lättlästa, vilket kanske kan vara bra om även andra aktiviteter ska hinnas med under helgen. Håll utkik under kommande dagar! Idag börjar vi med ett kärt gammalt återseende.

 

En version av Hercule Poirot, ur filmen Mordet på Orientexpressen.
 

Agatha Christies privatdeckare, Hercule Poirot, har fått nytt liv långt efter författarinnans död. Hur kan detta komma sig? Har man funnit hemliga, bortglömda manuskript i Christies gömmor? Nej, så är det inte. Det är i stället så att en riktig Poirot-älskare har tagit upp den fallna manteln efter Christie. Sophie Hannah har läst och älskat Agatha Christies böcker sedan hon var mycket ung. Hennes samlade kunskap om verken samt hennes erfarenhet som deckarförfattare ledde till att hon fick möjlighet att skapa nya gåtor för Poirot att lösa. Hur det hela gick till i detalj, kan du läsa mer om i denna spännande intervju med Sophie Hannah i tidningen Norra Skåne.

Jag ska erkänna att jag inte precis slukat Agatha Christies böcker om privatdeckaren Poirot. Jag har läst enstaka böcker. Men genom Sophie Hannah väcktes ett helt nytt intresse för denne lille, runde man med säregen personlighet och stor, välvårdad mustasch. När jag väl läst den första boken, slutade det med att jag slukade de resterande också. Allt som allt har Sophie Hannah hittills skrivit fyra nya berättelser om Poirot. Här är de:

1. Monogrammorden

2. Stängd kista

3. Ett delat mysterium

4. Morden på Kingfisher Hill 

Alla fyra böckerna är riktiga pusseldeckare. Mysterierna är tidvis både invecklade och svårlösta. Hercule Poirot skulle egentligen ha lite semester och vila upp sig på sitt pensionat i London. Scotland Yard går emellertid bet på att lösa de mord som inträffar i staden med omnejd. Poirot, som delar pensionat med kommissarie Edward Catchpool, blandas något motvilligt in. Även då han besöker sitt stamlokus i stan, blir han ofrivilligt inblandad i händelser, som visar sig hänga ihop med de svårlösta mordfallen. Servitrisen på stället visar sig vara till god hjälp och Poirots känsla för rättvisa gör att han tar sig an de knepiga mysterierna. Han genomskådar de mest märkliga scenarion. Till sist kan han samla alla inblandade och göra en genomgång av vad som verkligen inträffat. Kommissarie Catchpool agerar både Poirots högra hand samt berättare i böckerna.

Gillar du pusseldeckare och Poirot, tycker jag verkligen att du ska läsa Sophie Hannahs nya berättelser om den belgiske detektiven! 

 



PS Annika Sundberg har översatt dessa böcker till svenska. DS

söndag 28 mars 2021

Resa i pandemitider

För några år sedan läste jag en artikel på hemsidan Condé Nast Traveler*, som handlade om boktips. Detta var inte vilka boktips som helst, utan man hade inhämtat flera ambassadörers synpunkter på vilken bok de tyckte man skulle läsa innan man besöker deras olika hemländer.

Redan då blev jag nyfiken på huruvida dessa tips finns publicerade som eböcker och om titlarna är översatta till svenska eller inte. Det blev ett idogt letande för att få svar på frågorna. Till sist hade jag fått ihop en lång lista. Tyvärr fick jag aldrig tummen loss att publicera listan då. Men nu är situationen i världen sådan, att onödigt resande avrådes. Vad kan då inte vara mer lämpligt än att resa med hjälp av böcker?

 

 

Här kommer ambassadörernas boktips, med länkar till eböcker på svenska i de fall som det finns.

 

Österrike: Tobakshandlaren (Robert Seethaler), finns endast som pappersutgåva på svenska.

Azerbadjan: Ali and Nino (Kurben Said), finns som ebok på engelska.

Belgien: Krig och terpentin (Stefan Hertmans), finns på svenska och som ebok!

Bhutan: Treasures of the Thunder Dragon (Ashi Dorji Wangmo Wangchuck), finns som ebok på engelska.

Kanada: With Faith and Goodwill (Arthur Milnes), kan du eventuellt hitta i utländska onlinebutiker.

Chile: Andarnas hus (Isabel Allende), finns på svenska och som ebok!

Colombia: Hundra år av ensamhet (Gabriel Garcia Marquez), finns både på svenska och som ebok!

Danmark: Fröken Smillas känsla för snö (Peter Høeg), finns som ebok på svenska!

Estland: The Man Who Spoke Snakish (Andrus Kivirahk), finns som ebok på engelska. 

Finland: böckerna om mumintrollen (Tove Jansson), åtskilliga titlar finns både på svenska och som eböcker!

Tyskland: Tschick (Wolfgang Herrndorf), finns på svenska och som ebok!

Grekland: Freedom and Death (Nikos Kazantzakis), finns som pappersbok på engelska.

Island: Fria män (Halldór Laxness), finns på svenska och som ebok!

Indien: Freedom at Midnight (Larry Collins och Dominique Lapierre); finns som pappersbok på engelska.

Irland: TransAtlantic (Colum McCann), finns som ebok på engelska.

Jamaica: Selected Poems (Louise Bennett), får man antagligen söka i utländska antikvariat.

Malta: In The Name Of The Father (Immanuel Mifsud), finns som ebok på engelska.

Nya Zeeland: The Whale Rider (Witi Ihimaera), finns som pappersbok på engelska.

Norge: deckarserien om Harry Hole, (Jo Nesbø), dessa titlar finns både på svenska och som eböcker!

Slovenien: I Saw Her That Night (Drago Jancar), kommer att återutges på engelska i pappersformat.

Sverige: Nordic Ways (redaktör Debra Cagan), finns som ebok på engelska.

Storbritannien: Försoning (Ian McEwan), finns som ebok på svenska!


Det finns många lockande titlar på denna lista, tycker jag. Inte behöver man resa bort på riktigt för att få en smak av ett annat land. Man kanske till och med lär känna landet lite bättre genom att läsa dessa böcker.



 
 
*Jag bör tillägga att listan hos Condé Nast Traveler har justerats något sedan jag läste den första gången. Några länder har lagts till och några titlar har bytts ut mot andra. Jag har utgått från den lista jag läste för några år sedan när jag undersökt vilka titlar som finns publicerade på svenska och i epub-format.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...