onsdag 14 juli 2021

Svärmodern

Moa Herngrens bok Svärmodern är verkligen en alldeles speciell berättelse. Faktum är att det nästan är svårt att beskriva den; händelser som från början kunde tolkas på ett sätt visar sig pö om pö ha en mycket mer komplex bakgrund. Som läsare lockas man att tänka och tycka vissa saker, men snart börjar man omvärdera det man nyss trodde sig ha en klar åsikt om. Låter det klurigt? Läs vidare, så ska jag försöka berätta mer!


Omslag: Emma Graves.

Åsa har uppfostrat sitt enda barn, Andreas, alldeles ensam. De båda har alltid stått varandra nära. Men numera är Andreas vuxen och försöker stå på egna ben tillsammans med sin flickvän Josefin. Eftersom Andreas samt Andreas mormor är de enda familjemedlemmarna Åsa har, försöker hon måna om Andreas och Josefin så gott hon kan. Josefin är ju dessutom hennes bästa väninnas dotter, så Åsa har känt Josefin sedan hon var liten. (Mer bortskämd unge än Josefin, har hon för övrigt aldrig sett!)

Åsa vill, som sagt, bara Andreas och Josefins bästa. De får bo hos henne när ett stambyte ska ske i deras egen lägenhet, hon lagar middag åt dem och dristar sig till att sköta deras tvätt. Att det unga paret vill vara lite för sig själva också, har Åsa dålig förståelse för. En dag upptäcker Åsa parets hemlighet av misstag. Det bär sig inte bättre än att hon råkar avslöja vad hon vet, inte bara för Andreas och Josefin, utan dessutom för Josefins mamma. I och med detta är en gräns både nådd och rejält överskriden, enligt Andreas. Han bestämmer sig för att bryta kontakten med Åsa. En rad gränsöverskridande händelser har lett fram till detta drastiska beslut. Men så farligt var det väl inte, funderar Åsa. Hon ville ju bara väl.

Genom hela berättelsen får man följa händelseutvecklingen dels genom Åsas ögon och dels genom Andreas respektive Josefins ögon. Som läsare tror man sig kunna avläsa och förstå vad det hela handlar om. Åsa framställs ju som väldigt gränsöverskridande och man funderar på om hon hållit Andreas lite för nära sig under hela hans uppväxt. Men snart blir perspektivet omkullkastat och man börjar fundera på nya orsaker till händelserna. Vad är Josefin för en person egentligen? Kan det stämma att hon är väldigt bortskämd och van vid att styra alla i sin omgivning, så som Åsa tycker sig ha sett redan då hon var liten? Men nej, sedan visar Åsa nya märkliga sidor, och man vet till sist inte vad man ska tro. In i det sista kastas man hit och dit i sin uppfattning, ända till det bittra slutet. När jag kom så långt, blev jag verkligen riktigt ledsen å vissa personers vägnar. Vilka de är tänker jag dock inte avslöja!

Moa Herngren lyckas verkligen förmedla denna berättelse på ett alldeles lysande sätt! Är du det minsta intresserad av relationer mellan människor, så måste du bara läsa denna bok. Både spänning och obehagskänslor byggs sakta upp, precis som i den värsta rysare. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...