Ibland kan det vara nyttigt att lämna sina vanliga hjulspår och läsa något som skakar om och ger perspektiv på tillvaron. Risken är förstås att den bok man då väljer att läsa, är så mörk att man behöver ta paus och hämta andan. Shuggie Bain är en sådan bok. Den är Douglas Stuarts debutbok och översättningen till svenska är gjord av Eva Åsefeldt.
Lille Shuggie är yngste sonen i en trasig familj. Hans mor, Agnes, övergav en tidigare äkta man och tog med sig sina två äldsta barn in i nästa äktenskap. Hennes nye man, Shuggies far, är dock inte den drömman hon trott. Han är taxichaufför och en obotlig casanova. Agnes, som var enda barnet då hon växte upp, drömmer om en extravagant tillvaro med flotta kläder och elegans. Hon har dock inte den personliga styrkan att reda upp sin tillvaro i de fattiga arbetarkvarteren. I stället slår det över till alkoholmissbruk i långa perioder. En dag får casanovan nog och överger Agnes. Efter casanovans uppbrott från hemmet, kommer ett otal nya män i Agnes väg. En av dem lockar henne att ta ett glas vin efter ett helt års nykterhet. Det går såklart käpprätt åt skogen med nykterheten. Gissa om de tre barnen går i taket!
De tre barnen har den tragiska uppgiften att hålla koll på sin alkoholiserade mor. De två äldsta håller ut så länge de orkar, men tar första bästa chans de får att komma hemifrån så snart de är stora nog. Den lille Shuggie blir ensam kvar med sin stora kärlek till modern och omsorgen om henne. Shuggie har dessutom sina egna personliga problem att tampas med; han anses som en konstig pojke, som inte uppträder "normalt". Han har det svårt bland jämnåriga och i skolan.
Shuggie Bain är verkligen en mycket mörk bok om alkoholism och medberoende. Det skönjes inget framtidshopp alls. Ofta blir jag mycket förbannad på Agnes, som övergav en man som var snäll och ordentlig, till förmån för casanovan som inte tar ansvar. Agnes tycks vara helt utan egen ryggrad; inte ens lilla Shuggies existens kan motivera henne att låta alkoholen vara.
Jag saknar en hel del "bakgrund" i boken. Varför lever man så här på just denna plats? Vilka politiska beslut har lett till detta? Som berättelse betraktat skulle den kunnat utspela sig varsomhelst i världen, eftersom man inte får någon närmare bakgrundsförklaring. Det kanske är det som är meningen. Att det i just denna bok handlar om tidigt 1980-tal i Glasgow och resultatet av Margaret Thatchers politik framkommer fragmentariskt.
Vill du läsa en bottenlöst mörk bok om alkoholism och dess konsekvenser är Shuggie Bain lämplig att välja. Den har jämförts med Frank McCourts Ängeln på sjunde trappsteget. (Personligen tycker jag att Ängeln på sjunde trappsteget är oändligt mycket bättre, men det är ju en smaksak.) Perspektiv på livet får man helt klart då man läser om lille Shuggies tragiska tillvaro som "förälder" åt sin ansvarslösa mor.