onsdag 26 maj 2021

Shuggie Bain

Ibland kan det vara nyttigt att lämna sina vanliga hjulspår och läsa något som skakar om och ger perspektiv på tillvaron. Risken är förstås att den bok man då väljer att läsa, är så mörk att man behöver ta paus och hämta andan. Shuggie Bain är en sådan bok. Den är Douglas Stuarts debutbok och översättningen till svenska är gjord av Eva Åsefeldt. 



Lille Shuggie är yngste sonen i en trasig familj. Hans mor, Agnes, övergav en tidigare äkta man och tog med sig sina två äldsta barn in i nästa äktenskap. Hennes nye man, Shuggies far, är dock inte den drömman hon trott. Han är taxichaufför och en obotlig casanova. Agnes, som var enda barnet då hon växte upp, drömmer om en extravagant tillvaro med flotta kläder och elegans. Hon har dock inte den personliga styrkan att reda upp sin tillvaro i de fattiga arbetarkvarteren. I stället slår det över till alkoholmissbruk i långa perioder. En dag får casanovan nog och överger Agnes. Efter casanovans uppbrott från hemmet, kommer ett otal nya män i Agnes väg. En av dem lockar henne att ta ett glas vin efter ett helt års nykterhet. Det går såklart käpprätt åt skogen med nykterheten. Gissa om de tre barnen går i taket!

De tre barnen har den tragiska uppgiften att hålla koll på sin alkoholiserade mor. De två äldsta håller ut så länge de orkar, men tar första bästa chans de får att komma hemifrån så snart de är stora nog. Den lille Shuggie blir ensam kvar med sin stora kärlek till modern och omsorgen om henne. Shuggie har dessutom sina egna personliga problem att tampas med; han anses som en konstig pojke, som inte uppträder "normalt". Han har det svårt bland jämnåriga och i skolan.

Shuggie Bain är verkligen en mycket mörk bok om alkoholism och medberoende. Det skönjes inget framtidshopp alls. Ofta blir jag mycket förbannad på Agnes, som övergav en man som var snäll och ordentlig, till förmån för casanovan som inte tar ansvar. Agnes tycks vara helt utan egen ryggrad; inte ens lilla Shuggies existens kan motivera henne att låta alkoholen vara.

Jag saknar en hel del "bakgrund" i boken. Varför lever man så här på just denna plats? Vilka politiska beslut har lett till detta? Som berättelse betraktat skulle den kunnat utspela sig varsomhelst i världen, eftersom man inte får någon närmare bakgrundsförklaring. Det kanske är det som är meningen. Att det i just denna bok handlar om tidigt 1980-tal i Glasgow och resultatet av Margaret Thatchers politik framkommer fragmentariskt. 

Vill du läsa en bottenlöst mörk bok om alkoholism och dess konsekvenser är Shuggie Bain lämplig att välja. Den har jämförts med Frank McCourts Ängeln på sjunde trappsteget. (Personligen tycker jag att Ängeln på sjunde trappsteget är oändligt mycket bättre, men det är ju en smaksak.) Perspektiv på livet får man helt klart då man läser om lille Shuggies tragiska tillvaro som "förälder" åt sin ansvarslösa mor.



tisdag 25 maj 2021

Grattis Karin Brunk Holmqvist!

Årets Piratenpristagare heter Karin Brunk Holmqvist. Så välförtjänt och så roligt att just hon får priset! Jag tycker att hennes berättelser är precis i Piratens anda, så som jag känner hans författarskap. Läs en intervju med Karin i Sydsvenskan.


Fotograf: Peter Carlsson.

Efter diktsamlingen Nära verkligheten, som kom 1996, gjorde Karin romandebut året därpå. Under en lång period sedan dess, har åtskilliga både humoristiska och varma berättelser kommit från Karins underhållande penna. Här är alla hennes romaner och givetvis finns de som eböcker.

Potensgivarna (lättläst version finns också)

Stenhimlen

Rapsbaggarna (lättläst version finns också)

Villa Bonita

Mintgrodornas återkomst

Sirila gentlemen sökes

Rosa elefanter

Kaffe med musik

Surt sa räven om rabarberna

Kranvridarna

Akutbjällran

Majken Minröjare

Tango i tabernaklet

Damen med bysten

Lättklätt i tryckkammaren

Dessutom har hon skrivit den lättlästa berättelsen Midsommar samt en ljudnovell och radiokrönikor.

Jag inser nu när jag kikar på denna lista, att jag inte läst samtliga titlar ännu. Det blir till att fylla på i "att läsa-listan". 



måndag 24 maj 2021

Det är så trist ...

... när en bokserie man gillar tar slut. På sistone har jag läst alla böckerna i både Maria Langs ungdomsdeckarserie och alla delarna i serien "Morden i Cherringham". När det gäller den förstnämnda, så vet jag ju att det inte kommer fler titlar, vilket är så synd. När det gäller privatdeckarna i Cherringham vet man ju aldrig ... kanske dyker det upp fler mysterier för dem att lösa.



Tonårstjejen Katja och hennes lille vän Jan är verkligen ett udda kompispar. Dels på grund av åldersskillnaden, men också för att de alltid råkar ut för ett eller annat mysterium, som behöver lösas. Under seriens gång blir både Jan och Katja några år äldre. Lille Jan går gärna sina egna vägar, både i tanke och verklighet. När Katja kommer på besök hos sin farmor och farfar, blir Jan överförtjust. De båda gör utflykter, som inte sällan leder till konstiga och ofta farliga händelser. Många gånger finns det också ett moraliskt ställningstagande i böckerna. Som till exempel i boken Hjälp mej Katja, där Jan kommer en kattfångarliga på spåren. Syftet med bovarnas verksamhet är att fånga in Skogas katter och sälja dem vidare till laboratorier som utför djurförsök. Trots sin kattallergi träder Jan in som katternas beskyddare och gör allt för att de ska räddas.

Alla fyra böckerna i Maria Langs ungdomsserie är mycket läsvärda. I baksidestexten till en av böckerna omnämns de som “underhållningsrysare för alla åldrar”. Så tveka inte, surfa in på Litteraturbanken och ladda ned dina exemplar alldeles gratis!



När det gäller serien Morden i Cherringham, kan jag bara bekräfta (efter att ha läst ut alla sex delarna) att det är en perfekt serie för den som gillar deckare i brittisk miljö. Läs mer om serien i mitt inlägg från i påskas. Jag håller verkligen tummarna för att det kommer fler böcker i serien!



söndag 23 maj 2021

Nu blev det ...

 ... ett sådant där “märkligt” uppehåll i bloggskrivandet igen. Men när våren kommer igång ordentligt betyder det också att trädgårdssäsongen startar igen, och det med besked. Därför finner man denna Bokskorpion utomhus så mycket det går, och inte inne vid datorn. Jag hoppas dock att jag kan titta in här och skriva lite emellanåt ändå.



Mitt nyaste läsprojekt är riktigt roligt! Jag har nämligen bestämt mig för att läsa om hela Lucy Dillons härliga serie om invånarna i fiktiva Longhampton. Den idén fick jag när jag i vintras läst ut hennes senaste bok, Lektioner i kärlek. I den fick man många glimtar av de personer som Lucy tidigare skrivit om. Då tyckte jag att det var hög tid att återknyta “kontakten” med dem alla och friska upp minnet om var och en av dem.

Jag läser nu hela serien i rätt ordning. Det svenska förlaget gav nämligen ut de första titlarna i fel ordning. Dessutom antecknar jag namnen på alla de huvudpersoner som förekommer i berättelserna samt några ord om var och en. På så sätt blir det lättare att gå tillbaka och se var och hur någon omskrivs i de olika böckerna. Just nu håller jag på att läsa bok nummer två, Ensamma hjärtan och hemlösa hundar. Där får man (förutom berättelsens huvudpersoner) exempelvis återigen möta Lauren, som var en av personerna i första boken, Tango för vilsna själar. Jättekul, tycker jag. Det är som att möta en gammal bekant.

Här är hela listan med titlar, för den som vill läsa i rätt ordning. Utgivningsår står inom parentes.

Tango för vilsna själar (2014) The Ballroom Class (2008)

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar (2011) Lost Dogs and Lonely Hearts (2009)

Hundar, hus och hjärtats längtan (2012) Walking Back to Happiness (2010)

Och så levde de lyckliga (2013) The Secret of Happy Ever After (2011)

Hundra omistliga ting (2015) A Hundred Pieces of Me (2014)

När livet börjar om (2016) One Small Act of Kindness (2015)

Allt jag önskade (2017) All I Ever Wanted (2016)

Drömmen runt hörnet (2019) Where the Light Gets In (2018)

Lektioner i kärlek (2021) Unexpected Lessons in Love (2019)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...