måndag 5 april 2021

Påskekrim, del 5

Påskhelgen består ju även av Annandag påsk, så ännu ett litet påskekrimboktips kan jag säkert få föreslå. 

Jag skrev om Dagmar Lange och hennes deckare häromdagen. Jag beklagade i inlägget att hennes ungdomsböcker inte finns i epub-format. Efter att ha bytt några ord med henne på Twitter (ja, det är fullt möjligt faktiskt!), fick jag klart för mig att ungdomsdeckarna i själva verket också finns tillgängliga som eböcker. Det var ju riktigt glädjande att höra!På Litteraturbanken finns alla fyra deckarna publicerade. Det är bara att ladda ner och läsa för den som önskar. Litteraturbanken är en riktig guldgruva!

Första boken heter Akta dej Katja. Sedan kommer Hjälp mej Katja, Jan och Katja jagar jultomten samt Jan och Katja jagar en kista. De här båda, Jan och Katja, tycks vara ett lite udda par detektiver. Hon är 16 år och han är fem. Det ska bli spännande att läsa vad de råkar ut för och hur det går för dem.söndag 4 april 2021

Påskekrim, del 4

Äntligen fick jag möjlighet att läsa ännu en bok skriven av en av mina favoritförfattare, Ann Rosman. I höstas kom, efter ganska lång väntan, nämligen hennes senaste titel ut. Marvatten heter den.


Omslag: Marcell Bandiksson.

Precis som i Ann Rosmans tidigare böcker i serien om kriminalinspektör Karin Adler, får man här möta både ett nutida brott och en historisk händelse.

Karin Adler är (kanske en aning motsträvigt) föräldraledig, eftersom hon fått sitt första barn. Men trots detta dras hon in i förvecklingar, som rör en död matros på ett lastfartyg. Det som inledningsvis verkade vara en tragisk arbetsplatsolycka visar sig snart ha en annan grund. Dessutom har denna händelse kopplingar till Karins nya väninna på ön. Kopplingar som kommer att bli ödesdigra!

I det gamla Marstrand inträffar år 1867 en brand, som ödelägger flera kvarter. Åtskilliga människor blir bostadslösa – så även Johanna, hennes make och deras barn. Johanna är inflyttad till Marstrand sedan flera år; först tjänstgjorde hon som piga åt guldsmeden och hans mor. Senare blev hon även gift med denne guldsmed. Vi får möta Johanna redan då hon för första gången beger sig till sin tjänst som piga. Sedan rullas hennes historia upp kronologiskt. När hennes tragiska öde till sist beseglas bör man ha några pappersnäsdukar i närheten.

Den stora branden har verkligen inträffat på riktigt och guldsmedsparet levde i Marstrand då den bröt ut. Deras öde finns väl dokumenterat, men jag kan inte avslöja mer, för då förstör jag läsupplevelsen för den som ännu inte läst boken.

Jag tycker sannerligen om alla dessa verklighetsbaserade berättelser, som Ann Rosman beskriver så oerhört gripande och bra i sina böcker. Det märks så väl att Ann har gjort sin research mycket noggrant. Det är också väldigt intressant att i slutet av varje bok få veta mer om hur och varför hon valt att skriva om just den historiska händelsen. I Marvatten var det främst den historiska berättelsen som grep tag i mig. Visst var händelserna i nutid också spännande, men inte alls på ett lika gripande sätt.fredag 2 april 2021

Påskekrim 2021, del 3

Så här inför stundande påskhelg, kan det passa bra med fler deckartips, tycker jag. Här kommer en hel serie med korta, trevliga deckare att sluka. Två herrar är författare; Matthew Costello och Neil Richards. Översättningen till svenska har Charlotte Sirc gjort.

Morden i Cherringham” har fått epitetet “Cosy Crime” och beskrivs som något för den som gillar Agatha Christie och Morden i Midsomer. En perfekt beskrivning, tycker jag, som hittills hunnit läsa hälften av böckerna i serien. Det är kortare berättelser på omkring 90 sidor per bok, så man kan nog hinna läsa flera av dem under helgens lopp.
I dessa böcker får vi möta den ensamstående mamman Sarah. Efter skilsmässan från barnens far, har hon flyttat tillbaka till sin barndoms Cherringham igen. När Sarah får höra att en barndomsvän dött i en olycka, anar hon dock oråd. Hon börjar fundera och luska. När hon frågar sig runt, kommer hon i kontakt med Jack, som bor på en flodbåt. Han visar sig vara en före detta kriminalkommisarie från New York-polisen. Polisarbete är egentligen ett avslutat kapitel, tycker Jack. Han har dragit sig tillbaka i Storbritannien för att få lugn och ro. Motvilligt lockas han att bli Sarahs medhjälpare i detektivarbetet. När de båda slår sina kloka huvuden ihop, lyckas de ta reda på ett och annat, som den lokala polisen inte lyckats med. Det visar sig att barndomsvännen dessvärre inte dött genom en olyckshändelse. Läs Mord vid Themsen, om du vill ta reda på hur det egentligen gått till! När du väl läst den, tror jag att du gärna också fortsätter med övriga böcker i serien. De är lika lättlästa och trevliga som den första. Sarah och Jack fortsätter med sitt detektivarbete i olika fall, eftersom människor i det lilla samhället Cherringham förstått att de är duktiga. Folk söker upp dem och ber dem att diskret undersöka omständigheterna i företeelser, som från början sett ut att vara tragiska olyckshändelser.

Förlaget hävdar att man kan läsa dessa böcker i vilken ordning man vill. De finns dock ändå numrerade på förlagets hemsida, och som vän av ordning har jag valt att läsa dem efter numreringen. Man får ju trots allt inte bara följa upplösningen av mordgåtorna, utan även ta del av huvudpersonernas privata liv. Då kan det vara bra att läsa böckerna i rätt följd. Här är titlarna enligt denna nummerföljd:

1. Mord vid Themsen

2. Mysteriet på herrgården

3. Mord i månsken

4. I goda händer

5. Sista tåget till London

6. Förbannelsen på gården

Och här är de tjusiga omslagen, som är gjorde av Jeannine Schmelzer och Denise Leonéus. 

Det lite speciella med denna serie, är att den är helt digital. Det finns med andra ord inga pappersböcker tryckta. Så det gäller att du är en vän av digital läsning, endera i form av eböcker eller ljudböcker, för att du ska kunna avnjuta dessa titlar.

När vi nu ändå är inne på brittisk “mark”, tänkte jag tipsa om ett passande, “påskigt” tilltugg vid läsningen. Vår vän Hercules Poirot, som jag skrev om häromdagen, tycker definitivt inte om te. Han föredrar gott kaffe. Personerna i Cherringham däremot, dricker gärna te så snart de har en chans. Och till te serveras exempelvis gärna scones. Dessa påskgula scones bakar jag lite då och då. De brukar bli väldigt populära här hemma.
Receptet är inte mitt eget, utan det kommer från bloggen Fredriks Fika. Där finner du dessa delikata saffransscones. Gillar du att baka, kan du finna massor av godsaker hos Fredrik! Hans blogg är väl värd ett besök.

Trevlig påskhelg med massor av påskekrimläsning önskar ...Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...