tisdag 30 mars 2021

Arthur

Multisportaren Mikael Lindnord deltog år 2014 i en tävling i Ecuador med sitt team när en gatuhund plötsligt slog följe med laget. Genom ogenomträngliga passager i djungeln tassade hunden troget med och tydde sig till framför allt Mikael. När tävlingen var slut, stod det klart för Mikael att han bara måste ta med sig hunden hem till Sverige. I boken Arthur – gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem beskriver Mikael Lindnord både multisport och hunden Arthurs resa till Sverige.


Omslag: Victoria Bergmark.

Vi har läst och diskuterat denna bok i den digitala bokcirkeln, som jag är med i. Vi var rörande eniga om att denna berättelse inleds med väldigt mycket information om multisport samt orsaken till att Mikael Lindnord utövar denna säregna sport. Jag tror jag räknade till ca trettio sidor multisport innan hunden Arthur ens dyker upp. Som ni kanske märker på mina formuleringar, så tycker jag att det helt enkelt blev lite väl mycket text om denna sport. Mina medbokcirklare tyckte sammalunda. 

När Arthur väl kom in i berättelsen, blev det genast mycket mer intressant att läsa boken. Han verkar ha varit en mycket speciell hund. (Numera är han tyvärr död.) Arthur och Mikael tycks ha haft en mycket nära och sällsam relation. Det är både roligt att ta del av denna mycket speciella kontakt mellan människa och hund samt att få insikt i vilket enormt arbete det var att få hem Arthur till Sverige. Att det är ett sådant omfattande system av krav, veterinärundersökningar, vaccinationer och tillstånd är förstås bara bra. Under det senaste året har smugglingen av illegala hundar ökat, som en följd av att fler människor velat skaffa sig en hund då de tillbringar så mycket tid hemma på grund av restriktioner. Hundsmugglingen leder till att svåra och rentav dödliga hundsjukdomar riskerar att införas och spridas i vårt land. 

Nåväl, tillbaka till boken! Jag tror att du som eventuellt vill läsa denna bok, kommer att ha som allra störst behållning av den om du råkar vara nyfiken på både multisport och hunden Arthur. Är det bara endera sporten eller hunden du vill läsa om, är det risk att du kan bli lite besviken.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...