onsdag 31 mars 2021

Påskekrim 2021, del 2

Idag är det en speciell dag. Deckardrottningen Dagmar Lange, allas vår Maria Lang, skulle ha fyllt 107 år just idag, om hon fortfarande levat. Därför känns det självklart att passa på att ägna hennes verk en rekommendation i dessa tider av Påskekrimläsning.Dagmar Lange 1956. Bild från Wikipedia.

 

När jag för första gången började läsa Dagmar Langes deckare, hade de ganska nyligen börjat publiceras som eböcker. Jag blev verkligen fast och tyckte de var så perfekta deckare. Både de dåtida miljöerna och brotten samt de människor som befolkar hennes böcker är fascinerande, tycker jag. Lägg därtill hennes underbara språk. Därför var det lite sorgligt att endast ett mycket litet antal av alla Dagmars titlar publicerades i elektroniskt format. Jag slukade dem alla och suktade sedan efter mer. Vill du läsa vad jag tidigare skrivit om Dagmar Lange och hennes böcker, hittar du detta på min specialsida om henne.

Numera behöver jag dock inte tröstlöst tråna efter fler av Dagmars böcker i epub-format. Nu finns i stort sett samtliga* titlar som eböcker!

Mördaren ljuger inte ensam (1949)  

Farligt att förtära (1950) 

Inte flera mord (1951)

En skugga blott (1952) 

Rosor, kyssar och döden (1953) 

Tragedi på en lantkyrkogård (1954) 

Se döden på dig väntar (1955)

Mörkögda augustinatt (1956) 

Kung Liljekonvalje av dungen (1957) 

Farliga drömmar (1958) 

Ofärd i huset bor (1959) 

Vår sång blir stum (1960) 

Att vara kvinna (1961) 

En främmande man (1962) 

Tre små gummor (1963), en historisk deckare som utspelar sig 1929 

Ögonen (1964), en novellsamling 

Siden sammet (1964) 

De röda kattorna (1965) 

Svart sommar (1966) 

Vitklädd med ljus i hår (1967) 

Ingen returbiljett (1968) 

Intrigernas hus (1969) 

Staden sover (1970) 

Mördarens bok (1971) 

Vem väntar på värdshuset? (1972) 

Vi var tretton i klassen (1973) 

Det är ugglor i mossen (1974) 

Dubbelsäng i Danmark (1975) 

Körsbär i november (1976) 

Arvet efter Alberta (1977) 

Camilla vid skiljevägen (1978) 

Svar till Ensam Eva (1979) 

Inga pengar till Vendela (1980) 

Gullregn i oktober (1981) 

Docka vit, Docka röd (1982) 

Fyra fönster mot gården (1983) 

Använd aldrig arsenik (1984) 

Klappa inte katten (1985) 

Dödligt drama på Dramaten (1986) 

Ånglok 16 på fel spår (1987) 

Tvillingen i spegeln (1988) 

Flyttbil försvunnen (1989) 

Se Skoga och sedan... (1990)

 

Dagmar Lange, som studerat litteraturhistoria och även disputerat i ämnet, debuterade 1949. Därefter skrev hon en bok varje år (vissa år på sjuttiotalet två om året, då ungdomsdeckarna kom till). Det är en imponerande produktion, särskilt om man dessutom har i åtanke att hon under merparten av dessa år också tjänstgjorde som studierektor och under ett antal år även lektor. Jag vet inte säkert, men jag kan föreställa mig att som deckardrottning på den tiden kammade man antagligen inte hem storkovan som idag. Det krävdes säkert ett arbete vid sidan om för att försörja sig.

Är du nyfiken på Dagmar Lange och hennes liv och författarskap, kan jag varmt rekommendera att delta i en Mordvandring i Nora. Det är enormt givande.

Stort grattis till Dagmar Lange, idag på hennes 107-årsdag! Det är så kul att hennes böcker har fått fortsatt liv genom elektroniska utgåvor.


 

*De som saknas är tyvärr de fyra ungdomsdeckare hon också skrev.


tisdag 30 mars 2021

Arthur

Multisportaren Mikael Lindnord deltog år 2014 i en tävling i Ecuador med sitt team när en gatuhund plötsligt slog följe med laget. Genom ogenomträngliga passager i djungeln tassade hunden troget med och tydde sig till framför allt Mikael. När tävlingen var slut, stod det klart för Mikael att han bara måste ta med sig hunden hem till Sverige. I boken Arthur – gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem beskriver Mikael Lindnord både multisport och hunden Arthurs resa till Sverige.


Omslag: Victoria Bergmark.

Vi har läst och diskuterat denna bok i den digitala bokcirkeln, som jag är med i. Vi var rörande eniga om att denna berättelse inleds med väldigt mycket information om multisport samt orsaken till att Mikael Lindnord utövar denna säregna sport. Jag tror jag räknade till ca trettio sidor multisport innan hunden Arthur ens dyker upp. Som ni kanske märker på mina formuleringar, så tycker jag att det helt enkelt blev lite väl mycket text om denna sport. Mina medbokcirklare tyckte sammalunda. 

När Arthur väl kom in i berättelsen, blev det genast mycket mer intressant att läsa boken. Han verkar ha varit en mycket speciell hund. (Numera är han tyvärr död.) Arthur och Mikael tycks ha haft en mycket nära och sällsam relation. Det är både roligt att ta del av denna mycket speciella kontakt mellan människa och hund samt att få insikt i vilket enormt arbete det var att få hem Arthur till Sverige. Att det är ett sådant omfattande system av krav, veterinärundersökningar, vaccinationer och tillstånd är förstås bara bra. Under det senaste året har smugglingen av illegala hundar ökat, som en följd av att fler människor velat skaffa sig en hund då de tillbringar så mycket tid hemma på grund av restriktioner. Hundsmugglingen leder till att svåra och rentav dödliga hundsjukdomar riskerar att införas och spridas i vårt land. 

Nåväl, tillbaka till boken! Jag tror att du som eventuellt vill läsa denna bok, kommer att ha som allra störst behållning av den om du råkar vara nyfiken på både multisport och hunden Arthur. Är det bara endera sporten eller hunden du vill läsa om, är det risk att du kan bli lite besviken.måndag 29 mars 2021

Påskekrim 2021, del 1

I vårt trevliga grannland Norge, har man den spännande sedvänjan att läsa deckare under påskhelgen. Vill du veta mer om denna snart etthundraåriga tradition, kan du läsa mer på Lesehestens bokblogg. Under årens lopp har jag tipsat om flera olika påskekrimböcker. Dessa boktips finner du genom denna länk.

I år har jag en hel del både nya och gamla förslag på lut. Flera stycken är korta och lättlästa, vilket kanske kan vara bra om även andra aktiviteter ska hinnas med under helgen. Håll utkik under kommande dagar! Idag börjar vi med ett kärt gammalt återseende.

 

En version av Hercule Poirot, ur filmen Mordet på Orientexpressen.
 

Agatha Christies privatdeckare, Hercule Poirot, har fått nytt liv långt efter författarinnans död. Hur kan detta komma sig? Har man funnit hemliga, bortglömda manuskript i Christies gömmor? Nej, så är det inte. Det är i stället så att en riktig Poirot-älskare har tagit upp den fallna manteln efter Christie. Sophie Hannah har läst och älskat Agatha Christies böcker sedan hon var mycket ung. Hennes samlade kunskap om verken samt hennes erfarenhet som deckarförfattare ledde till att hon fick möjlighet att skapa nya gåtor för Poirot att lösa. Hur det hela gick till i detalj, kan du läsa mer om i denna spännande intervju med Sophie Hannah i tidningen Norra Skåne.

Jag ska erkänna att jag inte precis slukat Agatha Christies böcker om privatdeckaren Poirot. Jag har läst enstaka böcker. Men genom Sophie Hannah väcktes ett helt nytt intresse för denne lille, runde man med säregen personlighet och stor, välvårdad mustasch. När jag väl läst den första boken, slutade det med att jag slukade de resterande också. Allt som allt har Sophie Hannah hittills skrivit fyra nya berättelser om Poirot. Här är de:

1. Monogrammorden

2. Stängd kista

3. Ett delat mysterium

4. Morden på Kingfisher Hill 

Alla fyra böckerna är riktiga pusseldeckare. Mysterierna är tidvis både invecklade och svårlösta. Hercule Poirot skulle egentligen ha lite semester och vila upp sig på sitt pensionat i London. Scotland Yard går emellertid bet på att lösa de mord som inträffar i staden med omnejd. Poirot, som delar pensionat med kommissarie Edward Catchpool, blandas något motvilligt in. Även då han besöker sitt stamlokus i stan, blir han ofrivilligt inblandad i händelser, som visar sig hänga ihop med de svårlösta mordfallen. Servitrisen på stället visar sig vara till god hjälp och Poirots känsla för rättvisa gör att han tar sig an de knepiga mysterierna. Han genomskådar de mest märkliga scenarion. Till sist kan han samla alla inblandade och göra en genomgång av vad som verkligen inträffat. Kommissarie Catchpool agerar både Poirots högra hand samt berättare i böckerna.

Gillar du pusseldeckare och Poirot, tycker jag verkligen att du ska läsa Sophie Hannahs nya berättelser om den belgiske detektiven! 

 PS Annika Sundberg har översatt dessa böcker till svenska. DS

söndag 28 mars 2021

Resa i pandemitider

För några år sedan läste jag en artikel på hemsidan Condé Nast Traveler*, som handlade om boktips. Detta var inte vilka boktips som helst, utan man hade inhämtat flera ambassadörers synpunkter på vilken bok de tyckte man skulle läsa innan man besöker deras olika hemländer.

Redan då blev jag nyfiken på huruvida dessa tips finns publicerade som eböcker och om titlarna är översatta till svenska eller inte. Det blev ett idogt letande för att få svar på frågorna. Till sist hade jag fått ihop en lång lista. Tyvärr fick jag aldrig tummen loss att publicera listan då. Men nu är situationen i världen sådan, att onödigt resande avrådes. Vad kan då inte vara mer lämpligt än att resa med hjälp av böcker?

 

 

Här kommer ambassadörernas boktips, med länkar till eböcker på svenska i de fall som det finns.

 

Österrike: Tobakshandlaren (Robert Seethaler), finns endast som pappersutgåva på svenska.

Azerbadjan: Ali and Nino (Kurben Said), finns som ebok på engelska.

Belgien: Krig och terpentin (Stefan Hertmans), finns på svenska och som ebok!

Bhutan: Treasures of the Thunder Dragon (Ashi Dorji Wangmo Wangchuck), finns som ebok på engelska.

Kanada: With Faith and Goodwill (Arthur Milnes), kan du eventuellt hitta i utländska onlinebutiker.

Chile: Andarnas hus (Isabel Allende), finns på svenska och som ebok!

Colombia: Hundra år av ensamhet (Gabriel Garcia Marquez), finns både på svenska och som ebok!

Danmark: Fröken Smillas känsla för snö (Peter Høeg), finns som ebok på svenska!

Estland: The Man Who Spoke Snakish (Andrus Kivirahk), finns som ebok på engelska. 

Finland: böckerna om mumintrollen (Tove Jansson), åtskilliga titlar finns både på svenska och som eböcker!

Tyskland: Tschick (Wolfgang Herrndorf), finns på svenska och som ebok!

Grekland: Freedom and Death (Nikos Kazantzakis), finns som pappersbok på engelska.

Island: Fria män (Halldór Laxness), finns på svenska och som ebok!

Indien: Freedom at Midnight (Larry Collins och Dominique Lapierre); finns som pappersbok på engelska.

Irland: TransAtlantic (Colum McCann), finns som ebok på engelska.

Jamaica: Selected Poems (Louise Bennett), får man antagligen söka i utländska antikvariat.

Malta: In The Name Of The Father (Immanuel Mifsud), finns som ebok på engelska.

Nya Zeeland: The Whale Rider (Witi Ihimaera), finns som pappersbok på engelska.

Norge: deckarserien om Harry Hole, (Jo Nesbø), dessa titlar finns både på svenska och som eböcker!

Slovenien: I Saw Her That Night (Drago Jancar), kommer att återutges på engelska i pappersformat.

Sverige: Nordic Ways (redaktör Debra Cagan), finns som ebok på engelska.

Storbritannien: Försoning (Ian McEwan), finns som ebok på svenska!


Det finns många lockande titlar på denna lista, tycker jag. Inte behöver man resa bort på riktigt för att få en smak av ett annat land. Man kanske till och med lär känna landet lite bättre genom att läsa dessa böcker. 
 
*Jag bör tillägga att listan hos Condé Nast Traveler har justerats något sedan jag läste den första gången. Några länder har lagts till och några titlar har bytts ut mot andra. Jag har utgått från den lista jag läste för några år sedan när jag undersökt vilka titlar som finns publicerade på svenska och i epub-format.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...