lördag 15 februari 2020

En gentleman i Moskva

Det bloggas sällan på denna blogg numera. Tiden är knapp för en som pendlar långt till jobbet och som ägnar fritiden åt diverse renoveringar av hemmet. Men som sällanbloggare tänker jag, att varje sällsynt blogginlägg i gengäld bör innehålla de bästa pärlorna av de böcker jag läst på senare tid. Idag ska jag berätta om just en sådan pärla. Den heter En gentleman i Moskva, är skriven av Amor Towles och översatt till svenska av Jan Hultman och Annika Hultman-Löfvendahl.


Omslag: Elin Michaelsdotter.

Greve Alexander Rostov, som av olika skäl är bosatt i en lyxsvit på ett fashionabelt hotell i Moskva, blir 1922 närapå dömd till döden för en dikt han skrivit. Landets kommunistiska ledning har uppenbarligen inte uppskattat grevens poetiska alster. I stället för dödsstraff blir han dömd till livstids husarrest på hotellet. Emellertid är det inte fråga om att han får bo kvar i sin egenhändigt möblerade svit. Nej, greven blir hänvisad till ett mycket litet rum på vinden. Dit får han ta med sig så många han vill av sina möbler och andra ting, men självfallet är det omöjligt att få plats med särskilt många av dessa gamla släktklenoder.

Det visar sig att Alexander Rostov har en beundransvärd förmåga att ta sin nya livssituation med upphöjt lugn. Han fortsätter att uppföra sig som den gentleman han uppfostrades till. Han intresserar sig för de människor han möter i sin begränsade omgivning och visar dem alla vänlighet och respekt. Några blir han särskilt god vän med; till exempel takläggaren, som bjuder på det mest utmärkta kaffe och djupa samtal uppe på hotellets tak, eller den lilla flickan Nina, som lär honom att hitta bland hotellets alla skrymslen och vrår. Allra mest förvånande är nog vänskapen som uppstår mellan greven och en betydande partifunktionär.

Årtiondena går, men de är alls inte innehållslösa. Greven upplever faktiskt både romantik och föräldraskapets alla våndor. Trots att somliga försöker göra livet surt för honom bibehåller han sin värdighet och försöker se positivt på tillvaron. I slutet av boken inträffar något som nästan får mig att ställa mig upp och "göra vågen" för honom. Inombords jublar jag å grevens vägnar!

En gentleman i Moskva är en stillsam bok, som skildrar ett litet liv i en till synes liten och begränsad värld. Men genom grevens ögon får jag lära mig en hel del om denna omvälvande tid i Rysslands historia. Grevens sätt att se på sin tillvaro och hans sätt att föra sig stämmer till eftertanke. Min beundran för honom växer sig bara större då sanningen om dikten kommer fram samt inte minst när man får veta hur han agerade i samband med ryska revolutionens utbrott. Berättelsen om Alexander Rostovs levnadsöde är en riktig pärla – en gripande bok jag varmt rekommenderar att läsa!Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...