onsdag 13 november 2019

Italienska nätter

Senaste boken, som vi diskuterade i bokcirkeln, var Italienska nätter. Den är skriven av Katherine Webb och översatt till svenska av Annika Sundberg.Året är 1921. Unga Clare Kingsley reser med sin femtonårige styvson till södra Italien, där deras make och far håller på att arbeta med ett uppdrag som arkitekt. Uppdragsgivaren är en nyrik jordägare, som nyligen återvänt till sina hemtrakter efter många år i New York. Clare blir sällskapsdam åt den nyrike italienarens amerikanska fru.

Ettore är en ung italienare, som bor i samma trakt som Claire anländer till. Han är mycket fattig och försöker tjäna sitt levebröd som daglönare på olika gårdar. Det är inte lätt. De rika markägarna och deras förmän kan styra och ställa i stort sett som de vill. De fattiga far mycket illa. Men ett uppror jäser bland de mindre bemedlade.

Denna konfliktsituation i trakten kommer Clare och den femtonårige styvsonen rakt in i, utan att ana något. Sakta men säkert får de dock upp ögonen för att saker inte står helt rätt till. De upptäcker till sin fasa hur illa de rika ofta behandlar både fattiga människor och djur. Dessutom börjar Clare få klart för sig hur hennes nyrike värd har kommit över sin förmögenhet. Stämningen blir alltmer hotfull överallt.

Som om inte detta vore nog, träffar Clare på Ettore. Det dröjer inte länge förrän hon faller pladask för honom. Deras passionerade möten innebär en stor risk, mitt i en farlig konflikt.

Omslaget till denna bok lockar en att tro att berättelsen är en oskyldig feelgood-historia. Inget kunde vara mera fel. Ganska snart blir jag fylld av obehag då jag läser. Ju längre in i boken jag kommer, desto mer laddad blir stämningen och det känns som att tempot drivs upp. Faktum är att jag inte läst klart boken på grund av denna obehagliga stämning. Otäcka saker beskrivs detaljerat och jag fylls av vämjelse över vad människor kan hitta på att göra mot både djur och andra människor. På sätt och vis vill jag veta hur det går med vissa saker, men å andra sidan vill jag inte heller läsa fler otäckheter. Så om denna bok blir färdigläst återstår att se.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...