torsdag 28 november 2019

Dotterns berättelse

Jag öppnade denna bok och började läsa utan att reflektera över vare sig författaren eller baksidestexten. Men rätt vad det var under läsningens gång dök det upp händelser, namn och andra saker, som gjorde att jag plötsligt insåg att berättelsen jag höll på att läsa hade en direkt koppling till en annan mycket gripande bok, nämligen Den tyska flickan. Det är Armando Lucas Correa, som skrivit båda böckerna. Jessica Hallén har återigen översatt till svenska.


Omslag: Marcus Hedström.

Amanda och Julius Sternberg är unga, nygifta och precis på väg att bilda familj. Livet leker. Julius är framgångsrik som hjärtläkare och Amanda driver sin fars gamla bokhandel. Inget kunde vara bättre ... om inte Berlins klimat sakta börjat hårdna och bli alltmer fientligt. Året är nämligen 1933. Hela Amandas sortiment av gamla fina böcker blir kastat på bokbål. Sedan går det bara utför med medmänskligheten under de kommande åren. Den lilla familjen Sternberg begåvas med två döttrar. Amanda skulle gärna vilja skydda familjen och ge sig av från både staden och helst hela Tyskland. Men Julius tvekar. Han behövs som yrkesman. Men en dag inträffar en händelse som blir droppen; Julius förs bort från sin klinik och kommer aldrig tillbaka. Vad Amanda inte vet, är att han redan tidigare vidtagit åtgärder för att familjen ska kunna fly. Det blir nu Amandas ansvar att genomföra planen. Men hon följer inte riktigt instruktionerna. En dotter hamnar ombord på den ödesdigra kryssaren SS St Louis, medan Amanda och den yngre flickan flyr till Frankrike. Kriget är dessvärre ett faktum 1939, och när tyskarna invaderar Frankrike är det som att allting går i repris; förföljelser, bortföranden och grymma överfall. Händelseutvecklingen gör att det blir den lilla flickans hemska upplevelser och grymma öde, som hamnar i läsarens centrum. På samma gång är det ingen som vet hur det gått för systern, som sattes på SS St Louis. Frågan är om någon av dem kommer att klara sig.

I nutid tar Ida Rosen och hennes dotter Anna kontakt med en mycket gammal dam i New York. (Ja, det är precis DEN Ida och DEN Anna, som spelar viktiga roller i boken Den tyska flickan.) Frågan är vem den gamla damen är och varför Ida och Anna vill lämna över en bunt gamla brev till henne. Det är brev skrivna på tyska och kopplingen till den gamla damen är tydlig.

Dotterns berättelse är en tvättäkta sträckläsningsbok! Jag kunde inte lägga den ifrån mig. Det är en lika gripande berättelse som den första (fristående) boken. Dotterns berättelse är en fiktiv historia, men skildrar ändå ett antal verkliga händelser. En av dem, massakern på invånarna i den franska byn Oradour-sur-Glane, var för mig en helt ny och ruggig lärdom. Om du gillar att nysta i gamla familjemysterier i historisk miljö, så är detta boken för dig. Om du dessutom redan läst Den tyska flickan bör du absolut läsa Dotterns berättelse, eftersom den på sätt och vis kompletterar den första boken. Även om vare sig Ida eller Anna spelar några framträdande roller i denna bok, så är det ändå intressant att läsa och förstå hur de är sammankopplade med familjen Sternberg. Men framförallt är detta ändå en bok att läsa för att förstå hur människor lidit under de svåra krigsåren.fredag 22 november 2019

Vingar av rök

Ett år gick tämligen fort ändå, fastän jag ivrigt väntade på en ny del i serien om fantasy-världen Serahema. Förra hösten läste jag den välskrivna och gedigna När gudar dör. Det är verkligen inte klokt vilken genomtänkt och omfattande värld Marcus Olausson har skapat genom sin trilogi!För den som behöver en uppfräschning avseende alla de olika religioner, figurer och personer som befolkar Serahema, kan jag rekommendera ett besök på trilogins hemsida. Himla bra att den finns!

I Vingar av rök fortsätter den ofta mycket dramatiska och intensiva kampen mellan det goda och det onda. Jag lånar förlagets text:

"Mörkrets grepp om Serahema hårdnar och vem som helst kan vara en fiende. Elderim och hans vänner är på flykt, rättmätigt efterlysta för mord och i deras spår följer den fruktade maghran, en varelse som avskyr magi.
I den kareshiska öknen väntar deras största prövning någonsin när Cal tvingas göra upp med sitt förflutna och Belmonne tillägnar sig en förmåga hon helst skulle vilja vara utan. Trots viktiga ledtrådar verkar de ständigt lika långt från att finna svärdet Åskvigg och Elderim måste bestämma sig – är han beredd att förråda sina vänner för att ha en chans mot den onde guden Naemin?"

Visst låter det spännande!? Och spännande är "bara förnamnet"! Det är helt omöjligt att återberätta mer, för då är det risk att jag förstör din läsupplevelse. Kampen är intensiv. Elderims och de andras upplevelser är många gånger både grymma, extremt krävande och rentav chockerande. Som läsare lever jag med i det intensiva och håller nästan andan av spänning. Men däremellan kommer lite läsmässig "vila" i form av lugnare berättartempo, då man får lära känna de olika huvudpersonerna mer och djupare. I likhet med första boken kommer också en totalt oväntad vändning, som verkligen griper tag i en.

Jag är väldigt imponerad av Marcus goda berättarförmåga och hans fantastiska världsbygge. Dessa två inledande böcker i trilogin om Serahema är ett riktigt bra julklappstips åt en fantasyälskare. Precis som När gudar dör, finns även Vingar av rök som inslagningsbar pappersbok. Eller så kanske du skaffar dem åt dig själv som den perfekta julledighetsläsningen, om du gillar fantasy. Att vara ledig då du läser dessa böcker, är att rekommendera. De är så svåra att lägga ifrån sig.torsdag 14 november 2019

Bröd, bröd, bröd

Skulle du vilja baka ditt eget bröd, men tror att du inte kan eftersom du inte äger någon assistent eller matberedare? Du kan tänka om nu. Martin Johansson berättar precis hur du kan baka bröd på enklaste möjliga vis i sin bok Bröd, bröd, bröd. Den har underrubriken "recept, råd och genvägar" och innehåller precis detta.Denna eminenta bakbok innehåller allt möjligt slags bröd och andra bakverk; allt från små frallor, baguetter, limpor, kanelbullar till tunnbröd och sist men inte minst pizza. Jag tror knappast att du kommer att sakna något. Dessutom får du Martins personliga råd och han delar frikostigt med sig av sina egna erfarenheter. För att baka efter dessa recept behöver du varken ha stora otympliga maskiner eller ägna timmar åt knådning av deg. Tvärtom; Martin visar hur du med enkla medel och få minuter kan åstadkomma ditt eget goda hembakade bröd. Detta är helt enkelt en mycket intressant bok att läsa och inspireras av. Du väljer själv om du vill ha den som ebok eller som pappersbok.Martin har på senare tid gett ut en riktig basbok för bakning. Den heter Baka bröd: enkla recept för stora och små. I denna är recepten färre, men otroligt tydliga och bra. Boken finns bara i pappersform, men har stort format och är mycket lätt att använda. Vissa viktiga moment visas med tydliga steg-för-steg-bilder. Detta är verkligen en bra bok att ge bort i julklapp om du känner en (liten eller stor) blivande bagare.


onsdag 13 november 2019

Italienska nätter

Senaste boken, som vi diskuterade i bokcirkeln, var Italienska nätter. Den är skriven av Katherine Webb och översatt till svenska av Annika Sundberg.Året är 1921. Unga Clare Kingsley reser med sin femtonårige styvson till södra Italien, där deras make och far håller på att arbeta med ett uppdrag som arkitekt. Uppdragsgivaren är en nyrik jordägare, som nyligen återvänt till sina hemtrakter efter många år i New York. Clare blir sällskapsdam åt den nyrike italienarens amerikanska fru.

Ettore är en ung italienare, som bor i samma trakt som Claire anländer till. Han är mycket fattig och försöker tjäna sitt levebröd som daglönare på olika gårdar. Det är inte lätt. De rika markägarna och deras förmän kan styra och ställa i stort sett som de vill. De fattiga far mycket illa. Men ett uppror jäser bland de mindre bemedlade.

Denna konfliktsituation i trakten kommer Clare och den femtonårige styvsonen rakt in i, utan att ana något. Sakta men säkert får de dock upp ögonen för att saker inte står helt rätt till. De upptäcker till sin fasa hur illa de rika ofta behandlar både fattiga människor och djur. Dessutom börjar Clare få klart för sig hur hennes nyrike värd har kommit över sin förmögenhet. Stämningen blir alltmer hotfull överallt.

Som om inte detta vore nog, träffar Clare på Ettore. Det dröjer inte länge förrän hon faller pladask för honom. Deras passionerade möten innebär en stor risk, mitt i en farlig konflikt.

Omslaget till denna bok lockar en att tro att berättelsen är en oskyldig feelgood-historia. Inget kunde vara mera fel. Ganska snart blir jag fylld av obehag då jag läser. Ju längre in i boken jag kommer, desto mer laddad blir stämningen och det känns som att tempot drivs upp. Faktum är att jag inte läst klart boken på grund av denna obehagliga stämning. Otäcka saker beskrivs detaljerat och jag fylls av vämjelse över vad människor kan hitta på att göra mot både djur och andra människor. På sätt och vis vill jag veta hur det går med vissa saker, men å andra sidan vill jag inte heller läsa fler otäckheter. Så om denna bok blir färdigläst återstår att se.söndag 3 november 2019

Augustförfattare på turné

Augustprisnominerade författare gör i år en miniturné till några orter i landet. Det är ju en rolig nyhet.
Passa på att möta några av de nominerade författarna i Lund, Stockholm eller Uppsala under första halvan av november månad. Så här står det på Augustprisets hemsida:

"Den 5 november samtalar Ida Ölmedal, kulturchef på Sydsvenskan, i Akademibokhandelns butik i Lund med Olivia Bergdahl, Peter Handberg och Oskar Kroon.
Näst på tur är Akademibokhandelns butik i City i Stockholm den 12 november där Yukiko Duke modererar ett samtal mellan Daniel Gustafsson, Jenny Jägerfeld, Sara Stridsberg och Sara Lundberg.
Turnén avslutas i Akademibokhandelns butik i Uppsala den 13 november, då Upsala Nya Tidnings kulturchef Johanna Åberg Lundén leder ett samtal mellan Steve Sem-Sandberg, Alexandra Borg, Nina Ulmaja och Per Gustavsson."

Trevligt initiativ!Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...