lördag 12 oktober 2019

Drömlistan

Jag tycker att Julien Sandrel har skrivit en alldeles fantastisk debutbok! Jag menar med andra ord Drömlistan. Den är översatt till svenska av Sofia Nordin Fischer.


Omslag: Emma Graves.

Thelma är ensamstående mor till 12-årige Louis. Förutom det är hon också väldigt mån om sin karriär och att göra bra ifrån sig på jobbet. Kanske är hon lite väl karriärinriktad, enligt Louis åsikt. Livet rullar i alla fall på. Men så en dag råkar Louis ut för en svår olycka och hamnar i koma. Hela Thelmas värld rasar samman.

Av en slump hittar Thelma en liten anteckningsbok i sonens gömmor. Den innehåller alla hans hemliga drömmar. Thelma bestämmer sig för att genomföra ett lite annorlunda projekt; om hon genomför Louis drömmar, en efter en, och berättar för honom om sina upplevelser, så kanske hon kan få honom att vakna upp ur koman.

Det är med inte lite bävan som Thelma slår upp första sidan i den lilla anteckningsboken och börjar läsa. Hon inser att hon kan behöva hjälp med genomförandet. Thelma inviger den sköterska, som hon fått bäst kontakt med i planerna. Dessvärre får även Thelmas mor nys om projektet och ser till att involvera sig. I början är det mot Thelmas vilja – hon och modern har inte kommit särskilt bra överens sedan Thelma blev vuxen. Alla dessa drömmar på sonens lista måste också genomföras under viss tidspress. Läkarna har nämligen satt en gräns för hur länge de livsuppehållande åtgärderna ska upprätthållas.

Under denna svåra och jobbiga tid, får Thelma många nya insikter om sig själv och sitt liv. Genom Louis drömmar lär hon känna både honom och sig själv bättre. Hon möter människor, som är viktiga i hans liv, och som hon faktiskt inte kände sedan innan. Hennes värld rasade visserligen samman på grund av olyckan. Men kanske kan hon finna ett nytt sätt att leva och förhålla sig – oavsett om Louis vaknar ur koman eller inte.

Jag tyckte verkligen om den här boken. Den är sorglig, men den inger också hopp. Dessutom är det rätt dråpligt i vissa lägen, då Thelma ska genomföra en tolvårings drömmar. På det hela taget är det en mycket tänkvärd bok – inte minst slutet ger läsaren en del att fundera över. Läs denna lysande debut, föreslår jag!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...