Livet i "magen" är minsann riktigt fascinerande – det upptäckte jag redan när jag läste
Charmen med tarmen och
Matmyten. Nu har jag fått mig ännu fler matnyttiga tips till livs genom att läsa
Förbättra din tarmflora. Den är skriven av Michael Mosley – medicinjournalisten, läkaren och vetenskapsmannen som skapat 5:2-dieten*.
Precis som bokens underrubrik antyder (vetenskap, tips och recept), så får man med denna bok veta, om inte allt, så åtminstone väldigt mycket om de där små krabaterna som befolkar våra tarmar. Precis som jag lärt mig i de andra båda böckerna, finns det både "goda" och "onda" bakterier. Det gäller att se till att de goda är i majoritet och har övertaget över de onda. (Det låter som den värsta fantasybok!)
Michael berättar lättläst och intressant om vilka olika typer av bakterier vi bör sträva efter att gynna. Han avslöjar också att hela matsmältningssystemet är omgärdat av nervceller av samma typ som vi har i hjärnan. Man skulle kunna säga att vi har som en andra hjärna i "magen", med motsvarande storlek som en katthjärna. Givetvis kommunicerar hjärnan i vårt huvud med nervcellerna i matsmältningssystemet. Faktum är att denna "kommunikationslinje" faktiskt kan "hackas" av bakterierna nere i tarmen. De kan så att säga ta sig in på kommunikationslinjen och tala om för hjärnan vad de vill ha att äta. För så är det. Bakterierna äter. Och de äter såklart precis det som vi har valt att stoppa i oss. Äter vi skräpmat jublar de "onda" bakterierna. De frossar i sig, förökar sig och kan därmed få övertaget över de "goda" bakterierna, som svälter. Äter vi däremot nyttigt, blir de goda bakterierna överlyckliga. De älskar nämligen nyttig mat. Ponera att de onda har ett litet övertag. Både de goda och de onda lyckas "hacka" sig in på kommunikationslinjen till hjärnan. Men de som är flest hörs mest, och då "lyssnar" hjärnan på dem förstås. I det här fallet uppfattar hjärnan med andra ord budskapet att stoppa i sig mer dålig mat, eftersom det är sådan mat de onda ropar efter. Om man då verkligen gör det, så gynnas de onda och de förökar sig ännu mer. Man hamnar i en ond cirkel. Om man i stället står emot de onda bakteriernas "tiggarläten" och medvetet försöker vända trenden, ja, då kan man gynna de goda bakterierna och låta dem få en starkare och starkare röst i kommunikationen med hjärnan.
Rent teoretiskt låter det ju busenkelt detta; det är bara att försöka äta mat som gynnar de goda bakterierna. I verkligheten kan det vara desto svårare. Vanans makt är svår att stå emot. Men det är riktigt viktigt att ta sig en funderare på hela detta sinnrika system av bakterier och vad de betyder för oss. För gynnar vi de goda, kommer de att hjälpa oss att hålla oss friska. Och tvärtom; blir de onda i majoritet, gör de oss sjuka.
Michael berättar såklart vad man bör äta för att gynna rätt sorts krabater i tarmen. I klartext handlar det alltså om att äta grönsaker, fisk, frön, nötter och vegetabiliska oljor etcetera. Traditionell västerländsk mat, skräpmat, godis och kakor med mera bör man undvika. Så kallad medelhavskost är mycket gynnsamt, liksom japansk mat med sitt stora innehåll av olika livsmedel från havet, till exempel alger. Även fermenterad mat är bra för de goda bakterierna och därmed oss. För den som känner sig osäker ger Michael massor med tips och recept.
Förbättra din tarmflora är verkligen en mycket inspirerande bok, som jag varmt kan rekommendera! Givetvis får du en mycket mer nyanserad bild av alla bakterierna och maten man bör äta, om du läser boken. Jag har bara gjort en förenkling för att locka dig att skaffa boken och läsa den.
*Det är alltså den diet där man äter i fem dagar och fastar i två.