tisdag 17 september 2019

Avdelningen för känsliga brott

Alexander McCall Smith har skrivit en bok, som utspelar sig i Skåne. Närmare bestämt i Malmö och med ett par avstickare ut på bland annat Österlen. Titeln är Avdelningen för känsliga brott, och översättningen till svenska är gjord av Yvonne Hjelm.Omslag: Kelly Blair och Gustav Schiring.


Plocka inte upp den här boken i tron att det handlar om något svårlöst mordfall. Nej, det är nämligen så att inspektör Ulf Varg sysslar med att lösa diverse mystiska och känsliga fall, som den övriga poliskåren inte är lämpad att ta hand om. Avdelningen för känsliga brott är belägen i Malmö. Ulf Varg har till sin hjälp ytterligare två inspektörer samt en administratör. Ibland arbetar Ulf självständigt och ibland löser de tre inspektörerna fallen tillsammans. Emellanåt har de hjälp av en "vanlig" uniformsklädd polis också. Ulf Varg löser delikata mysterier och mellan varven funderar han en hel del på livet. Som läsare får man naturligtvis hänga med både på jobbet och hemma hos Ulf.

Avdelningen för känsliga brott är en bok som skyndar långsamt. Vill du ha actionfyllda, hårdkokta deckare är detta ingen bok för dig. Lite småtrevligt att författaren valt att förlägga handlingen till Malmö. Men det finns detaljer, som gör att berättelsen känns lite osvensk. Till exempel tilltalar Ulf Varg och hans granne varandra med herr respektive fru – fastän de har en daglig och väletablerad kontakt. Grannen passar nämligen Ulfs hund varje dag. Även i en del andra sammanhang är det herr "siochså" som gäller. Alltså ett titulerande som vi knappast sysslar med i Sverige nuförtiden. Personligen tycker jag att Alexander McCall Smith skrivit bättre böcker än denna. Men som skåning tycker jag ändå att det är kul att han faktiskt skapat en berättelse, som utspelar sig här.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...