"Mest av allt önskar jag
att jag är den sista flickan i världen
med en berättelse som min."
Nadia Murad har uttalat dessa ord, och efter att ha läst hennes bok – Den sista flickan – förstår jag verkligen varför hon tycker så. Hjalmar Manfred Svensson har gjort det möjligt att läsa Nadias fasansfulla upplevelser på svenska.
Nadia är yazidier. Hon tillhör därmed en liten folkgrupp, vars religion heter sharfadin. Yazidierna har ursprungligen bott i några länder i Mellanöstern. Men sedan Islamiska Statens folkmord på detta folk, har många av dem flytt till andra länder.
Nadia växte upp och drömde om att bli historielärare eller att ha en skönhetssalong. Men år 2014 slogs hennes liv i spillror. Likt nazisternas sätt att trakassera och tvångsförflytta judar i Europa under andra världskriget, började IS rikta in sig på yazidierna. De kom även till Nadias by och samlade ihop alla människor där. Sex av hennes bröder samt hennes mor blev mördade mer eller mindre direkt. Övriga familjemedlemmar, även Nadia själv, blev bortförda och sålda som slavar. För Nadia skulle detta betyda tre månader av misshandel och våldtäkter innan hon lyckades fly.
Efter flykten har Nadia fört sitt folks talan för att göra världen uppmärksam på vad som hänt yazidierna. År 2018 fick hon, tillsammans med Denis Mukwege, Nobels fredspris*.
Den sista flickan är en mycket bra bok. Jag, som inte kände till något om yazidierna tidigare, fick en väldigt bra redogörelse för händelserna och orsakerna bakom. Nadias egna upplevelser är fasansfulla, och då går hon av integritetsskäl ändå inte in på detaljer. I augusti hade vi i bokcirkeln (Milla, Emmelie, Boktokig och jag) diskussioner om denna bok. Vi var alla eniga om hur viktig den är att läsa. Vi kan varmt rekommendera den. Var dock beredd på att det är en chockerande upplevelse. Men det minsta man kan göra är att ta del av Nadias berättelse.
*Om du vill ta del av Nadias tal vid Nobelprisutdelningen, så finner du det genom denna länk.