onsdag 19 juni 2019

Fina boktips i radion ...

... hörde jag igår. Därför vill jag gärna skicka dessa tips vidare. Det var Vetenskapsradion Historia, som gav många exempel på intressanta titlar inom de mest vitt skilda områden. Du hittar programmet genom denna länk. Lyssna gärna – det var väldigt intressant!


Vetenskapsradion Historia tipsade om denna titel.

Böckerna, som man fick höra mer om i programmet var:

    Martin Kylhammar – Ett hemligt liv

    Lindsey Fitzharris – Konsten att skära i kroppar

    Kyle Harper – Roms öde

    Barbro Santillo Fritzell – Myternas etrusker

    Allan Klynne – Antikens sju underverk

    Kajsa Nyström Rudling – Mellan himmel och helvete

    Tomas Andersson och Peter Sandberg – Göteborgs historia

    Martin Giertz – Så bodde officerarna

    Folke Schimanski – Mat: en krigisk historia

    Henric Bagerius – Korsettkriget
   

De titlar som har en klickbar länk, är de som finns utgivna i epub-format. De övriga finns än så länge bara som pappersböcker önske-eböcker.

Ett hemligt liv är en gedigen biografi om Verner von Heidenstam och hans kärlek, danskan Kate Bang. Jag tycker den verkar väldigt intressant. Det skulle inte förvåna mig om denna titel blir en av de nominerade böckerna till Augustpriset senare i år. I programmet är det Kristina Ekero Eriksson, som tipsar om denna bok. Hon beklagar sig dock inledningsvis och säger sig ha fått arbetsskador i form av nackont och ömma muskler efter att ha läst den. När programledaren undrar, förklarar hon att boken är mycket tjock och tung – den väger 1348 gram. Då jag hör detta kan jag ju inte låta bli att grymta för mig själv; varför läste hon den inte som ebok på en läsplatta?! Nu menar jag inte en surfplatta – de är också tunga (och obehagligt ljusstarka) – utan en liten och nätt läsplatta helt enkelt. Böcker i tegelstensformat bör absolut läsas som ebok i en läsplatta! Det är ett hett tips!

Konsten att skära i kroppar handlar om den moderna kirurgins historia och dess fader Joseph Lister. Han var läkaren som kom på hur man skulle kunna använda kirurgi för att bota människor i stället för att göra dem ännu sjukare eller rentav ta livet av dem. På sätt och vis kan det vara intressant, men det verkar också vara en ganska blodig och lite obehaglig bok. Urban Björstadius bjöd på ett rätt sliskigt utdrag ur boken i radioprogrammet.

Därefter fick man tips om tre böcker med anknytning till antiken – perfekt för den som är intresserad av de civilisationer som fanns då. Både Romarriket, etruskerna och antikens sju underverk kan man fördjupa sig i genom tre nyskrivna böcker.

Göteborgs historia är ett utmärkt verk för den som vill fördjupa sig i stadens snart 400-åriga historia. Någon liknande bok finns tydligen inte.

Dessutom fick man höra mer om två väldigt specialinriktade böcker, nämligen en om västra Sveriges bemålade kyrkliga takvalv (Mellan himmel och helvete) och en om de bostäder som byggdes åt officerare på 1700-talet och framåt. Den förstnämnda rekommenderades starkt för den som är det minsta konstintresserad. Båda böckerna innehåller väldigt fina bilder.

Mat – en krigisk historia verkar vara en matnyttig (!) bok för oss moderna människor, som numera verkligen skulle behöva tänka mer resurssnålt och eftertänksamt på grund av klimatförändringarna. Under krig har människor behövt tänka om och använda sina resurser mer effektivt. Förutom detta tar boken även upp hur hemskt det fungerat under första och andra världskriget då den ena parten svultit ut den andra. Verkligen obehagligt!

Sist men inte minst har vi tipset om Korsettkriget. Det tycks vara ännu en bok, som är viktig att läsa och som skulle kunna väcka tankar. För mer än etthundra år sedan kämpade en grupp kvinnor mot korsettvånget. De menade att kvinnor var offer för ett slags modeslaveri, som hindrade dem från att engagera sig i samhällets viktiga frågor. I stället för att ägna sig åt mode och utseende, vilket korsetten fick stå som symbol för, borde kvinnorna kämpa för till exempel sina rättigheter. En dräktreformrörelse krävde att kvinnor skulle få klä sig i bekväma och praktiska kläder. Jag kan inte låta bli att tänka på alla de unga kvinnor, som idag sysslar med att förändra sitt utseende på så många olika sätt. Med hjälp av kirurgi och tvivelaktiga kemikalier försöker de efterlikna något (ouppnåeligt) skönhetsideal. Det är både sorgligt och tragiskt att de tycker sig behöva göra så. Korsettkriget hamnar definitivt på min lista över böcker att läsa!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...