tisdag 18 juni 2019

En katts resedagbok

Om en människa skulle kunna ge röst åt en katt och dess funderingar och personlighet, så är det precis vad Hiro Arikawa gjort. Själv tycker jag hon lyckas utmärkt med det. Carla Wiberg har sedan översatt denna "kattröst" till svenska.


Illustration: Shuai Liu. Jättefin bild, tycker jag!

En katts resedagbok handlar om den japanska strykarkatten Nana, som i början av berättelsen finner en tillgiven husse i människan Satoru. Genom Nanas ögon får man veta mer om både livet som hemlös och den nya tillvaron som huskatt.

Efter några år ger sig Nana och hans husse ut på resa till olika platser i Japan. Syftet är inledningsvis dunkelt för katten. Men han uppfattar att varje person de besöker får frågan om vederbörande inte skulle kunna tänka sig att ta hand om Nana. Detta projekt lyckas emellertid inte så bra, utan katten och Satoru måste åka vidare till nya människor med samma fråga. Vid ett sådant besök får Nana plötsligt klart för sig vad denna resa egentligen går ut på.

En katts resedagbok är en väldigt gripande berättelse. Den är dessutom otroligt bra skriven på så sätt att för varje besök hos olika människor får både Nana och läsaren Satorus historia alltmer klar för sig. Det är ett mycket gripande levnadsöde som tecknas. Människorna som Satoru och Nana besöker har varit väldigt betydelsefulla i Satorus liv. Som den kattälskare han är vill han nämligen inte anförtro sin kära katt till vem som helst – nu när han tyvärr måste finna ett nytt hem åt honom.

Jag tycker verkligen att du ska läsa denna fina lilla berättelse – och det kan vara så att du bör ha lite pappersnäsdukar tillhands när även du får klart för dig varför Satoru och Nana reser omkring.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...