torsdag 27 juni 2019

Läsa långsamt ...

... och bara njuta! Det är vad jag ska göra med Mariana Mattssons bok Det som spirar ur snö.Jag har precis börjat läsa den, och det tog inte lång stund förrän jag var fast. Människorna, miljöerna, växterna och trädgårdarna skildras så omsorgsfullt att jag blir väldigt engagerad i deras öden. Dessutom har Mariana ett fantastiskt språk. Som ytterligare grädde på moset finner jag fin inspiration och har redan beställt hem några nya fröpåsar för odling här i den egna trädgården. (Frågan är var dessa fröer ska sås - jag har ju trots allt ”bara” en radhusträdgård. Det ständiga dilemmat för en glad trädgårdsamatör.) Men åter till boken; jag ska läsa långsamt och verkligen njuta. Jag vill ju trots allt inte ”lämna” den lilla byn Akkatjärn och dess invånare alltför snabbt.onsdag 19 juni 2019

Fina boktips i radion ...

... hörde jag igår. Därför vill jag gärna skicka dessa tips vidare. Det var Vetenskapsradion Historia, som gav många exempel på intressanta titlar inom de mest vitt skilda områden. Du hittar programmet genom denna länk. Lyssna gärna – det var väldigt intressant!


Vetenskapsradion Historia tipsade om denna titel.

Böckerna, som man fick höra mer om i programmet var:

    Martin Kylhammar – Ett hemligt liv

    Lindsey Fitzharris – Konsten att skära i kroppar

    Kyle Harper – Roms öde

    Barbro Santillo Fritzell – Myternas etrusker

    Allan Klynne – Antikens sju underverk

    Kajsa Nyström Rudling – Mellan himmel och helvete

    Tomas Andersson och Peter Sandberg – Göteborgs historia

    Martin Giertz – Så bodde officerarna

    Folke Schimanski – Mat: en krigisk historia

    Henric Bagerius – Korsettkriget
   

De titlar som har en klickbar länk, är de som finns utgivna i epub-format. De övriga finns än så länge bara som pappersböcker önske-eböcker.

Ett hemligt liv är en gedigen biografi om Verner von Heidenstam och hans kärlek, danskan Kate Bang. Jag tycker den verkar väldigt intressant. Det skulle inte förvåna mig om denna titel blir en av de nominerade böckerna till Augustpriset senare i år. I programmet är det Kristina Ekero Eriksson, som tipsar om denna bok. Hon beklagar sig dock inledningsvis och säger sig ha fått arbetsskador i form av nackont och ömma muskler efter att ha läst den. När programledaren undrar, förklarar hon att boken är mycket tjock och tung – den väger 1348 gram. Då jag hör detta kan jag ju inte låta bli att grymta för mig själv; varför läste hon den inte som ebok på en läsplatta?! Nu menar jag inte en surfplatta – de är också tunga (och obehagligt ljusstarka) – utan en liten och nätt läsplatta helt enkelt. Böcker i tegelstensformat bör absolut läsas som ebok i en läsplatta! Det är ett hett tips!

Konsten att skära i kroppar handlar om den moderna kirurgins historia och dess fader Joseph Lister. Han var läkaren som kom på hur man skulle kunna använda kirurgi för att bota människor i stället för att göra dem ännu sjukare eller rentav ta livet av dem. På sätt och vis kan det vara intressant, men det verkar också vara en ganska blodig och lite obehaglig bok. Urban Björstadius bjöd på ett rätt sliskigt utdrag ur boken i radioprogrammet.

Därefter fick man tips om tre böcker med anknytning till antiken – perfekt för den som är intresserad av de civilisationer som fanns då. Både Romarriket, etruskerna och antikens sju underverk kan man fördjupa sig i genom tre nyskrivna böcker.

Göteborgs historia är ett utmärkt verk för den som vill fördjupa sig i stadens snart 400-åriga historia. Någon liknande bok finns tydligen inte.

Dessutom fick man höra mer om två väldigt specialinriktade böcker, nämligen en om västra Sveriges bemålade kyrkliga takvalv (Mellan himmel och helvete) och en om de bostäder som byggdes åt officerare på 1700-talet och framåt. Den förstnämnda rekommenderades starkt för den som är det minsta konstintresserad. Båda böckerna innehåller väldigt fina bilder.

Mat – en krigisk historia verkar vara en matnyttig (!) bok för oss moderna människor, som numera verkligen skulle behöva tänka mer resurssnålt och eftertänksamt på grund av klimatförändringarna. Under krig har människor behövt tänka om och använda sina resurser mer effektivt. Förutom detta tar boken även upp hur hemskt det fungerat under första och andra världskriget då den ena parten svultit ut den andra. Verkligen obehagligt!

Sist men inte minst har vi tipset om Korsettkriget. Det tycks vara ännu en bok, som är viktig att läsa och som skulle kunna väcka tankar. För mer än etthundra år sedan kämpade en grupp kvinnor mot korsettvånget. De menade att kvinnor var offer för ett slags modeslaveri, som hindrade dem från att engagera sig i samhällets viktiga frågor. I stället för att ägna sig åt mode och utseende, vilket korsetten fick stå som symbol för, borde kvinnorna kämpa för till exempel sina rättigheter. En dräktreformrörelse krävde att kvinnor skulle få klä sig i bekväma och praktiska kläder. Jag kan inte låta bli att tänka på alla de unga kvinnor, som idag sysslar med att förändra sitt utseende på så många olika sätt. Med hjälp av kirurgi och tvivelaktiga kemikalier försöker de efterlikna något (ouppnåeligt) skönhetsideal. Det är både sorgligt och tragiskt att de tycker sig behöva göra så. Korsettkriget hamnar definitivt på min lista över böcker att läsa!tisdag 18 juni 2019

En katts resedagbok

Om en människa skulle kunna ge röst åt en katt och dess funderingar och personlighet, så är det precis vad Hiro Arikawa gjort. Själv tycker jag hon lyckas utmärkt med det. Carla Wiberg har sedan översatt denna "kattröst" till svenska.


Illustration: Shuai Liu. Jättefin bild, tycker jag!

En katts resedagbok handlar om den japanska strykarkatten Nana, som i början av berättelsen finner en tillgiven husse i människan Satoru. Genom Nanas ögon får man veta mer om både livet som hemlös och den nya tillvaron som huskatt.

Efter några år ger sig Nana och hans husse ut på resa till olika platser i Japan. Syftet är inledningsvis dunkelt för katten. Men han uppfattar att varje person de besöker får frågan om vederbörande inte skulle kunna tänka sig att ta hand om Nana. Detta projekt lyckas emellertid inte så bra, utan katten och Satoru måste åka vidare till nya människor med samma fråga. Vid ett sådant besök får Nana plötsligt klart för sig vad denna resa egentligen går ut på.

En katts resedagbok är en väldigt gripande berättelse. Den är dessutom otroligt bra skriven på så sätt att för varje besök hos olika människor får både Nana och läsaren Satorus historia alltmer klar för sig. Det är ett mycket gripande levnadsöde som tecknas. Människorna som Satoru och Nana besöker har varit väldigt betydelsefulla i Satorus liv. Som den kattälskare han är vill han nämligen inte anförtro sin kära katt till vem som helst – nu när han tyvärr måste finna ett nytt hem åt honom.

Jag tycker verkligen att du ska läsa denna fina lilla berättelse – och det kan vara så att du bör ha lite pappersnäsdukar tillhands när även du får klart för dig varför Satoru och Nana reser omkring.måndag 17 juni 2019

Rösta på Årets bok 2019

Sedan i våras och under hela sommaren kan man rösta på den bok man tycker ska utnämnas till Årets bok 2019.


Bild via Bonniers bokklubbar.

Det är Bonniers bokklubbar som arrangerar denna omröstning. Läs mer om kriterier för nomineringarna genom denna länk. Titta på vilka som är årets nominerade titlar samt rösta kan du göra genom att klicka här. Faktum är att du kan stötta din favoritbok genom att rösta varje dag. Min favorit? Ja, den kommer jag att presentera i morgondagens inlägg. 😉måndag 10 juni 2019

Boklistan ...

... över böcker jag gärna vill läsa växer ständigt! Bara nu i kväll uppenbarade sig ytterligare två intressanta titlar. Det är genom Mariana Mattssons kommentar, som jag fick nys om fler av hennes texter att läsa.Dels har Marianas samling med trädgårdskrönikor utvidgats med ytterligare texter. Jag gillade verkligen den ursprungliga samlingen, så det ska bli roligt att ta del av ännu fler inspirerande trädgårdstankar.Utöver det har Mariana gett ut en trädgårdsroman. Den har titeln Det som spirar ur snö, med underrubriken “en hortikulturell berättelse om radikala livsval”. Det låter verkligen spännande, tycker jag, eftersom jag själv är mitt i trädgårdens högsäsong just nu. För ett par år sedan flyttade ju herr Bokskorpion och jag till ett radhus med lagom täppa till. All sorts inspiration eller annat trädgårdsrelaterat är förstås extra intressant då.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...