onsdag 22 maj 2019

Folk med ångest

I måndags tillkännagavs att årets mottagare av Piratenpriset är Fredrik Backman. Ett mycket bra val, tycker jag, som gillar hans både tänkvärda och finurliga böcker väldigt mycket.


Omslag: Nils Olsson.

Piratensällskapet, som delar ut priset, motiverar sitt val av pristagare så här:

Från en succéartad debut, vars efterdyningar fortfarande känns världen över, har årets pristagare vuxit till att bli en av våra mest älskade berättare. Det är med värme och empati han skildrar den lilla människan och alla dess vedermödor. I Piratens anda varvas humor med stort allvar och han står alltid på de svagas sida i sina skildringar av vår samtid."

Nu när jag läst Fredriks senaste bok – Folk med ångest – kan jag bara instämma i det faktum att författaren verkligen står på den lilla människans sida. I boken får läsaren möta en brokig skara människor, som möts under det mest märkliga förhållande; en gisslantagning under en bostadsvisning.

Det är verkligen omöjligt att berätta särskilt mycket om boken, utan att avslöja väsentliga saker, som bör komma fram allt eftersom man läser. Men det är sannerligen en bok med både vemod, tillförsikt, sorg och glädje. Det finns mycket att både skratta åt och att fundera över i denna underfundiga berättelse, som ständigt bjuder på nya överraskningar. Gillar du Fredrik Backmans övriga böcker, är även denna ett "måste" att läsa, tycker jag.

Grattis till ett mycket välförtjänt pris, Fredrik!



2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...