tisdag 28 maj 2019

För alltid tillsammans

Ojojoj! Detta var minsann en läsupplevelse! Är du som jag och gärna läser böcker med familjehemligheter, bör du absolut läsa denna! Julie Cohen har skrivit den fantastiska För alltid tillsammans. Karin Andrae har gjort översättningen till svenska.



Robbie och Emily har levt tillsammans under väldigt många år. Nu har de blivit gamla tillsammans i det hus de bott i under lång tid vid Maines vilda kust. Robbie är en skicklig båtbyggare och seglare, men nu är han på väg in i dimman, som han kallar det. Han har dock sin egen lösning på detta.

Det står ganska snabbt klart att Emily och Robbie har en hemlighet. Detta är något som deras två söner inte vet något om. Hemligheten visar sig ha sina rötter långt tillbaka i tiden och hänger ihop med den tid då Emily och Robbie träffades.

Brittiska Emily och amerikanska Robbie träffas första gången 1962. Det är kärlek vid första ögonkastet – åtminstone för Robbie. Trots att de båda har vuxit upp under ganska olika familjeförhållanden växer sig kärleken stark mellan dem. Men deras känslor kommer att få utstå många stora prövningar under åren.

Julie Cohen berättar Emilys och Robbies historia på ett lysande sätt! När läsaren först träffar dem är de gamla. Under läsningens gång lär man känna dem genom att deras historia berättas baklänges. Genom några väl valda glimtar från olika epoker under åren får man sakta men säkert allt fler pusselbitar att lägga i parets sällsamma historia. Det är jättespännande! Jag kunde inte lägga boken ifrån mig! Och när den avgörande pusselbiten kommer måste jag dra efter andan. Den förklarar så mycket av det som tidigare visserligen framstått som smått underligt, men ändå kunnat bortförklaras på ett naturligt sätt.

Jag lånar ett kort stycke från förlagets beskrivning för att kittla din nyfikenhet ännu mer:
"En vanlig morgon vaknar Robbie i sin säng med sin fru Emily sovande bredvid. Precis som han har gjort nästan alla morgnar under deras 54 år tillsammans. Han stiger upp och klär på sig, gör kaffe, matar hundarna, precis som han brukar. Han gör i ordning frukost till sin fru, och skriver sedan en lapp som han lämnar på Emilys nattduksbord innan han går ut genom dörren för att aldrig mer återvända."
Hur kan han bara lämna henne när deras kärlek är så stark och har stått emot så många prövningar?!

Även om jag skulle vilja, så kan jag verkligen inte avslöja mer än så här om boken. Jag tycker i stället att du ska läsa den! Den är perfekt sommarläsning för dig som gillar familjehemligheter!


lördag 25 maj 2019

Handduksdagen!

Har du gått klädd i handduk idag? Eller åtminstone burit en med dig? Det är ju Towel Day, och då ska man hedra Douglas Adams – författaren som skrev Liftarens guide till galaxen.




Citatet här ovanför kan mycket väl illustrera det faktum att Liftarens guide till galaxen – en trilogi i fem delar – ännu inte blivit utgiven på svenska i epub-format. Jag beklagade detta i ett långt inlägg redan 2015. Och ännu finns det inga eböcker! Skandal! Jag får fortsätta att önska ...



fredag 24 maj 2019

Hudbibeln

Funderar du på hur du på bästa sätt kan ta hand om din hud? Då ska du läsa Hudbibeln! Den är skriven av dermatologen och forskaren Johanna Gillbro.




När jag tänker på hudvård och alla de olika preparat och grejer som finns att använda för detta ändamål, tycker jag att allt är som en enda veritabel djungel. Dels kan jag tycka detta om alla de olika sorters produkter som finns, och dels gäller det alla de olika kemikalier och andra ingredienser som dessa produkter är gjorda av.

Därför är det väldigt befriande att läsa Hudbibeln. Johanna förespråkar "less is more" när det gäller hudvård. Man behöver med andra ord inte alls köpa alla de där grejerna, som försäljarna med bestämdhet hävdar att man måste använda. Dessutom lär Johanna ut vad de olika ingredienserna har för verkan (eller rentav inte har för verkan) på huden. Mycket intressant, måste jag säga!

Läs Hudbibeln och gå sedan ut och köp dina hudvårdsprodukter med nya ögon!



torsdag 23 maj 2019

Utställning om Ester Blenda

I morgon, den 24:e maj, öppnar äntligen utställningen om Ester Blenda Nordström på Skarhults slott. Den pågår fram till och med den 29:e september. Oavsett om man läst biografin om denna på sin tid så kontroversiella kvinna eller inte, tror jag att utställningen är mycket sevärd.


Ester Blenda gillade att köra bil.

Biografin om Ester Blenda heter Ett jävla solsken och är skriven av Fatima Bremmer. År 2017 fick den Augustpriset för bästa svenska fackbok. Det är en mycket läsvärd bok, om du inte redan har hunnit läsa den. Jag har även läst Esters egen bok En piga bland pigor, i vilken hon redogör för sin erfarenhet som wallraffande piga på den svenska landsbygden. Det är verkligen en mycket intressant och tankeväckande bok. Den gav mig sannerligen en lärorik inblick i ett helt annat liv, i en helt annan tillvaro, än den jag själv är van vid.

Det finns fler böcker, skrivna av Ester Blenda, att läsa för den som vill. Själv är jag väldigt nyfiken på En rackarunge, som troligen har varit inspirationskälla till både Pippi Långstrump, Madicken och Emil i Lönneberga. Dessutom finns reseskildringar av olika slag; Amerikanskt, Byn i vulkanens skugga samt Kåtornas folk, som handlar om Esters tid som så kallad nomadlärarinna i Norrland. Även romanen Tok-Konrad finns tillgänglig.

Jag kommer att vid något tillfälle ta mig tid att besöka utställningen om denna fascinerande kvinna.



onsdag 22 maj 2019

Folk med ångest

I måndags tillkännagavs att årets mottagare av Piratenpriset är Fredrik Backman. Ett mycket bra val, tycker jag, som gillar hans både tänkvärda och finurliga böcker väldigt mycket.


Omslag: Nils Olsson.

Piratensällskapet, som delar ut priset, motiverar sitt val av pristagare så här:

Från en succéartad debut, vars efterdyningar fortfarande känns världen över, har årets pristagare vuxit till att bli en av våra mest älskade berättare. Det är med värme och empati han skildrar den lilla människan och alla dess vedermödor. I Piratens anda varvas humor med stort allvar och han står alltid på de svagas sida i sina skildringar av vår samtid."

Nu när jag läst Fredriks senaste bok – Folk med ångest – kan jag bara instämma i det faktum att författaren verkligen står på den lilla människans sida. I boken får läsaren möta en brokig skara människor, som möts under det mest märkliga förhållande; en gisslantagning under en bostadsvisning.

Det är verkligen omöjligt att berätta särskilt mycket om boken, utan att avslöja väsentliga saker, som bör komma fram allt eftersom man läser. Men det är sannerligen en bok med både vemod, tillförsikt, sorg och glädje. Det finns mycket att både skratta åt och att fundera över i denna underfundiga berättelse, som ständigt bjuder på nya överraskningar. Gillar du Fredrik Backmans övriga böcker, är även denna ett "måste" att läsa, tycker jag.

Grattis till ett mycket välförtjänt pris, Fredrik!



fredag 3 maj 2019

Nu ska jag följa stjärnorna ...

... eftersom SelmaStories astrologiska boktips rekommenderar mig att läsa Folk med ångest. 😊



Jag har ett exemplar av denna bok i min hand och ska börja läsa alldeles strax. Det ska bli spännande att se om den passar mig så väl som astrologin hävdar. 😉 Jag kan avslöja att allt jag läst av Fredrik Backman tidigare har jag gillat väldigt mycket, så oddsen är goda att även denna titel faller mig på läppen. Men låt oss inte ta ut något i förskott – jag återkommer med en recension. Och då får vi se om boktipsastrologin fungerar! 😄



onsdag 1 maj 2019

Skärmhjärnan

Med tanke på att många av oss lever med våra mobiltelefoner ständigt mycket nära till hands, är detta boktips snudd på livsviktigt. Anders Hansen har skrivit boken Skärmhjärnan för att få oss att förstå hur mobiltelefonen och de sociala medierna påverkar vår stackars urtidshjärna.


Omslag: Lisa Zachrisson.

Känner du någon som är "beroende" av sin mobiltelefon? Eller, handen på hjärtat, är du det kanske själv? Genom Anders bok får du förklaringen till varför detta beroende utvecklats hos dig eller andra. Både våra kroppar och inte minst vår hjärna är nämligen anpassade för ett helt annat liv än det vi lever idag. Frågan är vad de senaste tio årens intensiva tekniska utveckling har för konsekvenser för oss, både vad gäller vår fysik och vårt psyke. Sömnproblem, psykisk ohälsa och stress tycks öka parallellt med att de sociala medierna undan för undan fått oss i sitt grepp. Skärmhjärnan är verkligen en viktig och tänkvärd bok, som på sätt och vis också är ruggig att läsa. Anders sätter lättförståeliga ord på den avslöjande forskning som bedrivits på området under de senaste åren. Läsning rekommenderas!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...