Huseby bruk har jag hört talas om tidigare, men jag har inte haft någon djupare kunskap om det eller dess ägare. Men efter att ha läst boken om Florence Stephens har jag fått en klarare bild av både brukets sista år i aktiv produktion och dess sista ägarfamilj. Självklart blev jag också nyfiken på att ta reda på mer om detta bruk.
Huseby är en historiskt intressant plats. Redan på vikingatiden låg här en by om tjugofyra byggnader. Sedermera har folket på platsen ägnat sig åt jordbruk och skogsbruk. På 1600-talet kom kungasonen och riksamiralen Carl Carlsson Gyllenhielm till byn och insåg dess potential för ett järnbruk. Man kunde nämligen plocka upp sjömalm ur de intilligande sjöarna Åsnen och Salen. Skogen gav ved för att elda bruket och vattnet gjorde det möjligt att bygga vattenkvarn och dessutom skeppa iväg de färdiga produkterna. Bruket blev känt för bland annat sin produktion av kanoner och sättugnar. Under århundradenas lopp har flera olika ägarfamiljer satt sin prägel på bruket och byggnaderna där.
På 1800-talet hade Florences far, Joseph Stephens, gjort bra affärer i Indien och därefter återvänt till Sverige. När fastighetspriserna var låga blev han mer eller mindre övertalad att köpa Huseby bruk, vars ägare kommit i ekonomiskt trångmål. Joseph var däremot en duktig affärsman och ekonomiskt lagd, så han lyckades arbeta upp bruket till hög produktivitet. Dessvärre (kanske man kan säga) gifte han sig med en ung kvinna, som genom sin familj hade kopplingar till det kungliga hovet. Det var till och med så att Elisabeth Kreuger var kung Oscar II’s särskilda favoritsällskapsdam. Detta faktum ledde till att Elisabeth och sedermera hennes äldsta dotter Florence hade en mycket stark vurm för hela den kungliga familjen. Detta faktum skulle många år senare leda till Florences tragiska öde.
Bruket hade en riktig storhetstid under den kunnige Josephs ledning. Tre döttrar hade han fått tillsammans med Elisabeth. (Även om elaka tungor påstod att den äldsta, Florence, var märkligt lik kung Gustav V.) När Joseph avlider visar testamentet att den ogifta Florence är arvtagare till Huseby. De båda andra döttrarna (även de ogifta) ärver varsin herrgård med mark, som Joseph tidigare investerat i. Florence ska nu försöka sig på att driva ett helt järnbruk. Hon förlitar sig på att förvaltaren med flera anställda ska klara ut det hela utan att hon behöver bry sig så mycket. Men tyvärr försvinner den pålitlige förvaltaren iväg till en av systrarnas herrgård. I stället kommer det en opålitlig ersättare till Florence. Dessutom har den unge prins Carl börjat slå sina lovar runt den medelålders ungmön. Inte heller han har rent mjöl i påsen, utan utnyttjar Florence totalt skrupelfritt. Florence själv verkar vara naiviteten personifierad. Alla som är det minsta kungliga hyser hon den största beundran för.
Nu inleds en era av ekonomisk utarmning av Huseby. På samma gång som brukets produkter inte längre efterfrågas, plundrar samvetslösa karlar den stackars Florence på hela hennes förmögenhet. Jordbruket vansköts och skogen skövlas. Ruinen är ett faktum. Mitt i det ekonomiska eländet förleds Florence dessutom att tro att om hon omyndigförklarar sig själv, kommer det att vara till hennes fördel. Hela denna röra av ekonomiska oegentligheter kom att kallas Husebyskandalen.
*Jag har tidigare läst Mördaren i folkhemmet och Ers Majestäts olycklige Kurt.