Sidor

onsdag 30 januari 2019

Livet kan börja

"Planen" är superviktig för Imogen. Hon har arbetat fram den under flera år. När hon väl får tillfälle att genomföra den är det mycket viktigt att hon håller sig strikt till den. Livet kan börja är en både gripande och spännande bok om hur fel det kan bli i ett äktenskap. Sheila O'Flanagan heter författaren och översättningen till svenska är gjord av Emö Malmberg.


Omslag: Designstudioe.

Irländska Imogen är gift med Vince sedan fem år. Utåt sett har de det perfekta äktenskapet; Vince månar om Imogen och behandlar henne verkligen som en prinsessa. Men för Imogen känns det annorlunda. Vad hon än gör och vad hon än säger, tycks det bara bli fel. Vince har massor med regler, som han anser att hon ska rätta sig efter. Det handlar om allt ifrån hur hon (!) ska sköta hushållet till vem hon får umgås med. Till och med hans slipsar ska hon hänga upp på ett speciellt vis och till hennes närmaste anhöriga har han sagt att de ska sluta ringa.

Detta är saker som läsaren får veta allt eftersom i boken. Den börjar nämligen med att Imogen iscensätter sin stora Plan. Makens kontroll av henne har smugit sig på alltmer i äktenskapet och vid ett tillfälle, på styvsysterns bröllop, vaknar Imogen upp och inser hur kringskuren hon blivit. Hon inser dock att hon inte bara kan öppna dörren och gå. Nej, hon måste göra betydligt mycket mer än så. Spåren efter henne måste sopas igen ordentligt.

Planen tar henne hela vägen från Irland till södra Frankrike, nära den spanska gränsen. Där, i ett litet samhälle, bodde Imogen med sin mamma under några betydelsefulla år i barndomen. Där borde inte Vince kunna hitta henne – han har ju knappt brytt sig om att lyssna till hennes berättelser om livet och ännu mindre lagt på minnet vad hon nämnt för namn.

Men även om Imogen är ytterst försiktig och verkligen försöker sopa igen spåren efter sig, lyckas hennes make ändå ta upp jakten på henne. Han kan nämligen inte acceptera att hon flytt. Hon tillhör honom och därmed punkt. Imogen ska hem till Irland igen.

Omväxlande får läsaren följa Imogen och Vince i olika kapitel. Inte för att det går att förstå en sådan människa som Vince, men man får ändå en viss inblick i hur han resonerar. Desto lättare är det självklart att engagera sig i Imogens öde. Livet kan börja är en spännande bok om en ruggig relation.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar