tisdag 8 januari 2019

En hunds bästa vän

Gillar du hundar? Då kanske En hunds bästa vän är en bok för dig. Den är skriven av W Bruce Cameron och är en både rörande och annorlunda berättelse om en hundsjäl. Torun Lidfeldt Bager står för översättningen till svenska.Ja, jag skriver faktiskt "hundsjäl" – inte hund – för hunden i berättelsen hinner leva många liv för att kunna ta hand om en djupt älskad matte från hennes tidiga barndom till hennes liv som äldre kvinna.

Inledningsvis får man dock en glimt av det liv som hundsjälen under många års lopp levt tillsammans med en lika älskad husse. Denna husse blir emellertid gammal och dör. Det visar sig att hussen är farfar till den lilla flicka som ska komma att bli hundens matte.

Låter detta rörigt? Till att börja med tyckte jag att det var en aning förvirrande innan jag förstod att hundsjälen levde vidare genom reinkarnation. På så sätt kunde den återfödas och fortsätta ta hand om sin husse. Hunden ansåg nämligen att den hade ett viktigt uppdrag, som måste genomföras till varje pris; att älska och ta hand om "sin människa". Först var det en husse och sedan blev det en matte.

Men för att återgå till hunden och dess många liv. Genom hans (och emellanåt hennes) ögon får man veta hur det går för den lilla flickan, som växer upp som enda barn till en ensamstående, narcissistisk mamma. Det är verkligen ingen lätt situation för ett barn, en tonåring eller vuxen dotter att hantera denna psykiskt störda mamma. Boken är mycket gripande. På samma gång är det väldigt rörande att läsa hur det går genom att ha hundens perspektiv. Den lilla vovven vill verkligen göra allt för sin matte.

Gillar du hundar och kan hantera reinkarnationsperspektivet, så är detta verkligen en läsvärd bok.2 kommentarer:

  1. gillade boken... fast alla människor är inte snälla

    SvaraRadera
  2. Nej, alla människor är verkligen inte snälla. Men boken är mycket bra.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...