torsdag 31 januari 2019

Älska, glömma och förlåta

Förlåtelsestenarna är två stycken stenar, som man tillsammans med ett förklarande brev skickar till någon man vill be om förlåtelse för något dumt eller tråkigt man gjort. Den som får stenarna kan välja att endera acceptera ursäkten eller inte. Om man väljer det förstnämnda så skickar man helt enkelt tillbaka den ena av stenarna till avsändaren, så får denne ett bevis på att ursäkten är accepterad. Sedan följer man uppmaningen i brevet och skickar iväg två egna stenar till någon annan. På detta sätt skapas en kedja av förlåtelse.


Omslag: Miroslav Sokcic.

Hannah Farr är programledare på TV och har sin egen pratshow. För ett par år sedan fick hon förlåtelsestenar från en person som mobbade henne då hon var liten. Nu har denna kvinna, initiativtagaren till fenomenet med dessa stenar, blivit berömd för dem. "Kedjan" har vuxit sig allt större och hon har dessutom skrivit en bok om det hela. Tittarsiffrorna för Hannahs program är sjunkande, så något måste göras för att få dem att stiga. Dessutom står en ung, karriärlysten konkurrent i kulisserna och vill mer än gärna ta över Hannahs program. Hannah känner sig pressad. När förlåtelsestenarnas upphovskvinna ska komma till Hannahs program, vill Hannah egentligen inte alls prata om de stenar hon själv mottagit eller om att hon borde skicka sådana stenar till sin egen mor. Hennes pojkvän, som är borgmästare i stan, avråder henne definitivt från att göra det. Men på något sätt blir det så ändå. Hannah öppnar sig i direktsändning och sätter därmed igång något som hon knappt kunde ana. Det ena leder till det andra. Hannah hamnar i en situation då hon måste fatta beslut om vilken väg hennes liv ska ta.

Detta är en berättelse om gamla familjekonflikter och om att kunna omvärdera händelser ur det förflutna för att sedan gå vidare och förlåta. Delvis känns mycket i boken väldigt amerikanskt. Men i grund och botten är våra mellanmänskliga relationer, och våra problem med dem, lika oavsett var man bor. Lori Nelson Spielmans bok Älska, glömma och förlåta är både spännande och läsvärd för den som gillar den här typen av draman.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...