onsdag 26 december 2018

Olycksbarnet

Malou von Sivers fortsätter sin läsvärda trilogi med andra delen; Olycksbarnet.


Omslag: Elsa Wohlfahrt Larsson.

Olycksbarnet inleds där Mitt hjärtas oro tar slut. Axel är änkling sedan hans själsfrände och hustru Sara dog i barnsäng vid andra barnets födelse. Axels sorg är oerhört djup. Han står inte ut med att se den lille gossen, eftersom han orsakade sin mors död. Det är så Axel ser på saken.

Hembiträdet Ingeborg gör sitt bästa för att ta hand om pojken och hans äldre syster. På samma gång när hon en hemlig önskan att bli så oumbärlig för Axel att han gifter sig med henne. Därför blir det en stor besvikelse för henne då Axel träffar tyskan Hedvig och i stället väljer henne till ny hustru.

Hedvigs inträde i hushållet blir definitivt inte lätt; två små moderlösa barn, ett svartsjukt hembiträde som trodde sig kunna bli den nya frun och inte minst en make som dränker sin sorg över förra hustrun genom att arbeta långt mer än heltid på firman.

Under ett par årtionden får man följa familjens vedermödor. I bakgrunden pågår också Hitlers uppgång och fall i Tyskland – något som främst engagerar de kvinnliga medlemmarna av familjen. Dessvärre drabbas även Edwin, den lille sonen som av Axel kallas olycksbarnet, av sin fars "uppfostran".

Malous trilogi är både sorglig och tragisk. Visst finns det ljusglimtar, men dessa kan nog knappast uppväga eländet i Edwins liv. Trots detta är dessa böcker väldigt läsvärda. Jag ser mycket fram emot den tredje delen i denna serie, som är löst baserad på Malou von Sivers egna förfäder.måndag 24 december 2018

En decemberöverenskommelse

Vad ska en stackars jultomte göra när livet är hårt, nissarna har engagerat sig fackligt, konkurrensen från kinesiska billighetsprodukter ökar och han själv känner av ålderskrämporna?
Jo, då kanske lösningen dyker upp i form av en välklädd italienare vid namn Sonny Capone. Denne Capone visar sig ha ett synnerligen aptitretande affärsförslag. Visserligen tvekar jultomten lite inför det hela. Går det verkligen att förena med godhet? Men inom kort är han övertygad. Detta år blir jultomtens besök verkligen annorlunda i många hem.

Läs Tobias Robinsons roliga och välskrivna novell! Den passar utmärkt så här på julafton – antingen före eller efter julklappsöppnandet.

God jul önskar jag alla mina läsare!lördag 15 december 2018

Böcker om klimatförändringarnas påverkan

Jag har på sistone läst två mycket tänkvärda böcker om de pågående klimatförändringarna. Det är Maja Lunde, som är författare till båda. De heter Binas historia respektive Blå. Lotta Eklund har gjort översättningarna till svenska.


Omslag:
Handverk/Eivind Stoud Platou/Conny Lindström

I Binas historia får vi följa tre människors liv och öden parallellt. Dessa tre lever i olika tider; en på 1800-talet, en år 2007 och en i framtiden, närmare bestämt år 2098. De lever också på helt skilda platser på jorden och har olika förutsättningar för sin överlevnad. Men deras gemensamma nämnare är bin. Genom dessa tre människor får läsaren ta del av inte bara det mänskliga livet utan också binas historia. På ett sinnrikt sätt vävs människornas liv samman och det finns beröringspunkter som avslöjas först långt fram i berättelsen. Men det viktigaste av allt är faktiskt de tankar man får av det man lär sig om bina och deras öde. Det blir väldigt påtagligt hur beroende vi människor är av att bina finns och att de har det bra. Detta är en riktigt viktig bok, särskilt nu när klimatförändringarna blir allt mer tydliga och farliga.


Omslag:
Handverk/Eivind Stoud Platou/Conny Lindström

Lika viktig tycker jag att boken Blå är. Även i denna bok får läsaren följa människor vid olika tidpunkter. Signe är en 67-årig kvinna, som ägnat livet åt att försöka rädda jorden. År 2017 står hon inför sin kanske sista viktiga protest. Denna tar henne ut på en mycket speciell resa från Norge till Frankrike. Bara ett par decennier framåt i tiden lever David med sin lilla dotter. År 2041 har femårstorkan gjort Frankrike omöjligt att leva i. Människor flyr norrut, till "regnländerna" i norra Europa. Eller de försöker fly, får man säga. De länder som fortfarande har vatten vill inte längre ta emot alla dessa uttorkade flyktingar. David och hans dotter måste försöka överleva i ett flyktingläger i Frankrike. Även i denna bok visar det sig finnas kopplingar mellan skeendena år 2017 och 2041.

Maja Lunde har verkligen skrivit väldigt gripande och tankeväckande böcker om vad som kan hända i klimatförändringarnas spår. Genom individuella människors öden blir man starkt berörd. Detta är inte böcker inom den mer fantasifulla dystopiska genren. Dessa berättelser ger en upplevelse av stark verklighetsförankring och man får känslan av att "så här skulle det mycket väl kunna bli" och det dessutom inom en snar framtid. Ruggigt!lördag 8 december 2018

Upplevelser i Stockholms natur

Just nu letar du kanske febrilt efter en passande julklapp till någon, som gillar djur och natur. Då har jag ett alldeles utmärkt tips; Upplevelser i Stockholms natur. Författarna heter Erik Hansson, Oliver Karlöf och Vide Ohlin. De har även tagit en del av bokens alla fina bilder.


Omslagsbild: Johan Lind.

Nu kanske du invänder att din tilltänkta mottagare av denna julklapp inte bor i Stockholm. Det gör inte så mycket, tycker jag. Denna fantastiskt fina bok innehåller nämligen väldigt bra allmän information, som man kan använda sig av oavsett var man bor eller vart man än beger sig på utflykt. Faktum är att jag blev riktigt inspirerad att undersöka mitt eget närområde lite närmare – något man kanske inte alltid tänker på att göra. Dessutom tycker jag att denna bok också ger fina tips på trevliga utflyktsmål den dag man kanske reser till Stockholm. Vår huvudstad har helt klart mer att bjuda på än Gröna Lund, Vasa-museet och andra traditionella turistattraktioner – och jag är väldigt glad att Erik, Oliver och Vide så generöst bjuder på sina bästa tips!

Första halvan av Upplevelser i Stockholms natur innehåller allmänna guider till hur man letar efter allt från däggdjur till reptiler och småkryp. Dessutom finns ett avsnitt för den som skulle vilja prova på att fotografera naturen och djuren i sin omgivning. Alla dessa guider är mycket lätta att förstå, och är riktigt bra inspiration för nybörjaren. I anslutning till varje avsnitt finns tips på var man kan lära sig mer; både boktitlar, webbsidor och facebookgrupper nämns. En karta över Stockholms län finns till var och en av guiderna, så att man vet var man kan finna olika djur och växter, oavsett om man vill titta efter ormar eller plocka svamp.

Den andra halvan av boken berättar mer om alla olika naturområden man kan besöka i och omkring Stockholm. Här finns allt från väldigt "citynära" platser till mer avlägsna, till exempel uppåt Norrtälje. Varje område har en liten översiktskarta och får sin egen presentation med tips om vad man bör lägga märke till och var man kan avnjuta sin matsäck. Man får även veta hur man tar sig dit. Allmänna kommunikationer går utmärkt att använda till de flesta ställena. Perfekt både för Stockholmsturisten och invånarna i stan. Om du blir nyfiken på Stockholms natur (vilket du såklart blir efter att ha läst den här boken!) och beger dig ut på spaning, så kan du dela med dig av dina äventyr i facebookgruppen för Upplevelser i Stockholms natur.

Sist men inte minst måste jag också berätta att denna utmärkta guidebok är full av fantastiskt vackra bilder. Dessa kan man verkligen njuta av oavsett om man ämnar besöka Stockholms natur eller inte. Författarna har tillsammans med en mängd andra duktiga fotografer tagit otroligt fina bilder.

Som avslutning skulle jag bara önska att denna väldigt trevliga och välskrivna guide skulle kunna komma ut i digital form på något sätt. Inte för att jag nödvändigtvis måste läsa den i ebok-format här hemma. Jag tänker mer på att det kunde vara praktiskt att ha med en digital version (kanske i app-form) i sin telefon när man ger sig ut. På så sätt har man ju guide, kartor och alla tips nära till hands.


måndag 26 november 2018

Tre pristagare

Så har vi då tre pristagare i årets Augustprisgala. Vinnande titlar är SvältenGropen och Aednan. Grattis till Magnus Västerbro, Emma AdBåge respektive Linnea Axelsson!Alla tre finns förstås som eböcker, vilket är särskilt bra då det gäller Aednan och Svälten  Dessa är nämligen ganska rejäla tegelstenar till omfånget. Tänk bara på att Aednan är utgiven i pdf-format, eftersom det är ett diktverk. Du kan med andra ord inte förstora texten i den om du skulle vilja det. söndag 25 november 2018

Allt för min syster

Jag höll på att bli vansinnig på mamman i den här boken; att hon inte begrep vad hon ställde till med?! Allt för min syster är både en otäck bok och på samma gång en mycket tänkvärd berättelse. Jodi Picoult heter författaren och hon skrev denna bok redan 2004. Anna Sandberg har gjort översättningen till svenska.


Omslag: Lars Sundh, Markus Hedström.
Fotograf: Alexandra Bochkareva.

"Anna är egentligen inte sjuk, men hon har tillbringat ändlösa dagar av sitt liv på sjukhus. Anna är en genetisk matchning till sin äldre syster Kate som lider av leukemi och för att rädda hennes liv utstår Anna ideligen nya operationer och transfusioner.
Nu är Anna tretton år och har fått nog. Hon vänder sig till en advokat och stämmer sina föräldrar för att få rätten att bestämma över sin egen kropp. Ett beslut som kan komma att splittra hela familjen och som framför allt har dödlig konsekvens för Kate."

Beskrivningen här ovanför kommer från förlaget. Kate fick sin leukemi då hon var två år gammal. Hennes mor började då i princip endast leva för henne. Det var också modern som var drivande i att skaffa Anna i syftet att försöka bota Kate. I familjen finns även en äldre bror. Både sonen och yngsta dottern får leva i skuggan av Kates sjukdom. Inte konstigt att Anna får nog! Barnens far ser nog missförhållandena, men hans röst är inte så stark i förhållande till mammans.

Detta är en mycket gripande, otäck och tänkvärd bok. Det är svårt att lägga den ifrån sig. Jodi Picoult har verkligen lyckats fånga problematiken omkring organdonationer och genetiskt urval av blivande barn. Genom Anna har de här frågorna blivit tydligt levandegjorda. När man tror att man vet hur berättelsen kommer att sluta, tar den en helt oväntad vändning. Jag kan verkligen rekommendera dig att läsa Allt för min syster.tisdag 20 november 2018

Boken om Kim Wall

Kims mycket engagerade journalistpenna tystades ned med våld och hennes liv fick ett alldeles för tidigt slut. Ingrid och Joachim Wall vill genom sin bok ge en annan bild av sin ambitiösa dotter och hennes liv än det som skrivits i tidningarna om hennes grymma död.


Fotograf: Tom Wall.

Boken om Kim Wall har underrubriken "när orden tar slut". Orden tog slut för både Kim och hennes mamma Ingrid Wall i augusti 2017. Men efter att ha läst biografin känns det som att även mina ord tillfälligt tagit slut. Tankarna snurrar omkring Kim Walls öde. Att sätta ord på det obegripligt tragiska känns faktiskt omöjligt.

Anledningen till att jag ville läsa denna biografi, är att jag tagit fasta på det jag hört Ingrid säga i sitt sommarprat den 10:e augusti i år. Hon och Kims pappa vill att deras äldsta barn, som mördades då hon utförde sitt arbete som journalist, ska bli ihågkommen för allt det hon trots allt hann göra under sitt alltför korta liv. Jag kände inte till Kim. Jag visste inte vad hon uträttat. Men genom boken, som nyligen publicerades, har jag fått chansen att förstå vad världen förlorat genom hennes död. Det är så sorgligt att Kims skickliga penna har tystnat för alltid.

Jag tycker verkligen att du också ska läsa Boken om Kim Wall och på så sätt hjälpa till att bevara henne ljust i minnet. Men se till att ha rejält med näsdukar i närheten då du läser – du kommer att dela familjen Walls sorg.måndag 19 november 2018

Skånes historia

I förra veckan var mor och far Bokskorpion väldigt snälla och tog med mig till en föreläsning av Gunnar Wetterberg. Jag har vare sig läst hans böcker eller hört denne författare tala tidigare, så det blev en helt ny och positiv erfarenhet.


Gunnar Wetterberg. Fotograf: Nille Leander.

Historikern Gunnar Wetterberg har skrivit flera böcker. De senaste är ett samlingsverk om Skånes historia. Med tanke på att de tre böckerna omfattar sammanlagt 2000 sidor, är det väldigt bra att de har publicerats som eböcker. Hur skulle man annars klara att läsa sådana tegelstenar?! ;-)

Skånes historia del 1 omfattar åren 11500 fKr till 1375. De nästföljande cirka 350 åren kan du läsa om i Skånes historia del 2, och de senaste 300 åren skildras förstås i Skånes historia del 3.

Andra böcker, som Gunnar skrivit, är en biografi över släkten Wallenberg samt en över Axel Oxenstierna. Båda finns förstås som eböcker. Man kan även läsa Wetterbergs del i serien om Sveriges statsministrar. Han har skrivit om Nils Edén, som innehade posten 1917-1920. För övrigt har Gunnar även skrivit en hel del andra skrifter, både ensam och tillsammans med andra. Men dessa finns endast i pappersform. En kommande bok, som säkert blir intressant att läsa, är Träd. Med tanke på att författaren är historiker, och har varit mycket intresserad av historia sedan barnsben, så förvånar det mig inte att träden här i landet får sin egen historiebok.

Förra veckans föredrag handlade förstås om Skånes historia och Gunnar talade tydlig och genuin skånska till åhörarnas stora belåtenhet. Dessutom är han mycket rolig att lyssna på. Både i presentationen av sig själv och i själva föredraget lockande han fram många goda skratt. Har du inte haft förmånen att lyssna till Gunnar, så kan jag varmt rekommendera att du tar chansen när du får den.torsdag 15 november 2018

Från Selma till Svetlana

Ett himla trevligt litterärt arrangemang, som jag gärna gått på om jag kunnat, kommer att gå av stapeln den 9:e december på Dramaten i Stockholm. Det knyter an till förlagens stora satsning i år på de kvinnor som fått Nobelpriset i litteratur genom åren. Jag har skrivit om detta projekt för ett tag sedan och du kan läsa mer genom denna länk.


Illustrationer: Kristin Lidström. Bild via Dramaten.

Musik, uppläsningar ur pristagarnas böcker samt inte minst hemliga hyllningstal till dessa författarinnor står på programmet. Blir du nyfiken? Läs mer på Dramatens hemsida, där du även kan köpa biljetter.onsdag 14 november 2018

Vi som blommar sent

Som kontrast till söndagens mörka text kommer här ett boktips i sann feelgood-anda. Vi som blommar sent är en utmärkt bok för den som vill läsa denna genre i allmänhet och i synnerhet för den som vill återvända till det lilla nordamerikanska samhället Guthrie i Vermont. Du vet, det var ju i denna lilla ort som Vägen till Sugar Maple Inn utspelade sig. Louise Miller låter oss denna gång möta andra invånare (även om några från första boken seglar förbi i kulisserna). Maria Store har gjort översättningen till svenska.


Omslag: Sanna Sporrong.

Nora, en frånskild kvinna mitt i livet, har funnit sig väl tillrätta med sin tillvaro. Hon förestår Miss Guthrie's Diner och trivs bland kunder och anställda. Stormrik blir hon inte på dinern, men verksamheten går runt. Plötsligt dyker dock hennes bohemiska lillasyster upp tillsammans med en manlig kompanjon. Systern behöver pengar till sitt senaste filmprojekt och hon har ingen annan än Nora att vända sig till.

Pengar finns inte i överflöd. Men faktum är att då traktens kända tårtbagerska tragiskt avlider i en olycka, visar det sig att hon testamenterat allt hon har till Nora och hennes syster. Om de säljer huset och den tillhörande marken kan det kanske bli pengar att dela på. Systern vill snabbt göra affär med en agent för ett stort köpcenter. Men Nora följer sin magkänsla och den säger henne att hon måste vara lyhörd för vad övriga samhället vill och önskar i denna fråga. Dessutom har hon börjat upptäcka den gamla tårtbagerskans hemligheter, som ingen i hela samhället kände till. 

Vi som blommar sent är verkligen mysig att läsa för den som gillar feelgood. Här finns, precis som i den första boken om samhället Guthrie, en perfekt blandning av hemligheter, tragedier, spirande kärlek och vackra naturscenerier. För att inte tala om tårtbakning. Louise Miller är ju konditorn, som sadlade om till författare och det märks i hennes böcker. I slutet får du förstås ett recept på en tårta, om du blir sugen. Nu väntar jag självklart på nästa bok och hoppas att även den utspelar sig i Guthrie.söndag 11 november 2018

Slut på kriget!

Idag för etthundra år sedan, den 11/11 kl 11.00, bestämde man sig för att äntligen hålla fred i ett krig som hade pågått sedan 1914. När det började trodde man att det skulle bli ett kort och ärofyllt krig. I stället hade det varit fyllt av nya fasor på slagfältet; nya typer av vapen användes och skyttegravskrigföringen nådde sin otäcka kulmen under dessa år.Vallmoblomman har blivit symbolen för att minnas alla de som stupade i kriget. Anledningen var att just kornvallmo lyckades blomma på slagfälten trots att marken var så förstörd. En kanadensisk läkare vid namn John McCrae såg detta. I samband med en nära väns död på slagfältet skapade han en dikt, som kom att bli krigets mest kända. Den heter In Flanders Fields.

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.

We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved and were loved, and now we lie
In Flanders fields.

Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

Freden satte punkt för att fler unga män skulle sändas "till slakt" i skyttegravarna och slippa uppleva fasorna. Men frågan är om inte alla de överlevande fick bära med sig dessa fruktansvärda upplevelser för resten av sitt liv. De fick leva med såväl fysiska som psykiska men efter de skador de fått. Begreppet "granatchock" uppkom vid denna tid. Samtiden hade dock ingen egentlig hjälp att ge alla de som led av detta helvete. Numera kallar vi det posttraumatiskt stressyndrom, och har utvecklat stöd och hjälp till dem som drabbas av detta. Otäcka nya fysiska skador uppkom under detta krig; förutom skador på övriga kroppen var det väldigt vanligt med hemska skador i ansiktet. Det var inte så konstigt, för vilken kroppsdel är det en soldat först sticker upp ur en skyttegrav för att spana på omgivningarna? Dessa skador vanställde den drabbade och gjorde det svårt att andas, äta och inte minst leva bland vanliga, oskadade människor.

Vi som lever nu, etthundra år efter freden, och dessutom i ett land som varit förskonat från direkta krigsupplevelser på flera hundra år, har kanske svårt att förstå hur hemskt det kunde vara att delta i kriget och hur det drabbade alla inblandade. Överlevande efter första världskriget kan inte längre själva berätta, men böcker kan göra det åt dem. På så vis är böcker lysande! Långt efter att de som var med har tystnat, kan böckerna föra deras talan och berätta för oss som lever nu hur det var då.

Första gången jag kom i kontakt med skildringar om första världskriget var då jag som ganska ung läste Erich Maria Remarques klassiska På västfronten intet nytt. Min pocketbok av denna titel är väldigt sliten, för jag har läst denna mycket gripande bok många gånger. Numera finns den som ebok, så nästa gång jag läser den lär det bli i detta format. Riktigt glädjande är att den även utkommit i en lättläst version för den som så behöver. Givetvis finns även den som ebok. Erich Maria Remarque har skrivit fler böcker. Jag har läst ett par av dem och tyckt mycket om dem, men tyvärr publiceras de inte längre på svenska – inte ens i pappersformat. Men får du tag på Tid att älska dags att dö eller Den svarta obelisken, så kan jag varmt rekommendera dem med.

Genom Jacqueline Winspears deckarserie om Maisie Dobbs fick jag en bild av hur livet kunde te sig efter kriget. Här främst genom en kvinnas ögon. Det är i den tredje boken om Maisie, som hennes bakgrund som sjuksköterska under första världskriget kommer fram alltmer. Dessutom får man veta den sorgliga sanningen om hennes fästman, som vårdas för sina fysiska och psykiska skador på ett lantligt beläget sjukhus i England. De tre första böckerna läste jag som pappersböcker, för de gavs endast ut i detta format från början. Nu finns de som ljudböcker. Jag kan verkligen rekommendera dem, både som deckare och som skildring av livet i 1920- och 30-talets Storbritannien – en tidsepok då människor försökte återhämta sig från det stora kriget. Maisie Dobbs, Med lätta bevis samt Lögnen heter de tre första titlarna och det är endast de som finns på svenska tyvärr. Av någon anledning valde förlaget att avbryta vidare utgivning av serien. Väldigt synd, tycker jag. Men för den som vill läsa fler böcker i serien finns de på engelska och givetvis som eböcker.

En bok, som jag skulle vilja läsa, är My Dear, I Wanted to Tell You. Den finns på engelska, men inte på svenska. Eller så kan man ju försöka läsa den på norska. Kjære, jeg må fortelle dig heter Louisa Youngs bok på norska. Den handlar om hur det kunde vara att komma hem från kriget och försöka leva ett normalt liv, trots att det nästan är omöjligt. Boken handlar också om hur det kunde kännas att vara därhemma och vänta på den älskade och saknade. Men när han kommer hem är han så förändrad, både fysiskt och psykiskt. Jag tror detta är en mycket sorglig bok att läsa. En liknande bok är ju Anna Hopes Vakna, som jag skrivit om tidigare. Men även dessa skildringar är viktiga. Bara för att det har blivit fred, betyder det inte att allting plötsligt återgår till det normala igen. Snarare tvärtom – inget blir sig likt igen, för någon.lördag 10 november 2018

Jag släpper dig aldrig

Petra Holst har verkligen lyckats skriva en otroligt otäck och på samma gång spännande bok. Spännande är den för mig, som läsare, eftersom jag förstås bara behöver betrakta händelserna utifrån. Men för huvudpersonerna i boken måste det vara riktigt otäckt att uppleva det som de råkar ut för. Jag släpper dig aldrig är Petras fjärde bok, och i mina ögon går hon från klarhet till klarhet med sina böcker. En riktig favoritförfattare är hon!


Omslag: Maria Sundberg.

Isabel, Anna och Ellen är tre vänninor som känt varandra sedan de gick på lågstadiet. Nu har de hunnit bli några år över trettio. Ellen har make och en liten son. Isabel är ensamstående mamma till en åttaårig flicka. Anna har bott i Stockholm i några år, men flyttat ner till Malmö igen och inleder sin tillvaro i hemstaden som singel. Strax efter flytten tillbaka träffar dock Anna en man, David, som kommer att betyda riktigt mycket för henne. De gifter sig, men har ännu inte fått några barn. Det senaste halvåret har Anna dessvärre gått hemma, sjukskriven för depression. Hon orkar inte träffa någon, inte ens väninnorna.

Så ser tillvaron ut då Isabel en vacker sommardag går på visning i en lägenhet, som råkar visas av Annas make David, som är fastighetsmäklare. Föga anar hon den dagen vilka förödande händelser hon triggar igång. Den trevlige David är så otroligt charmig och lockande. Genom honom får hon höra hur illa det är med Anna och också hur svartsjuk hon är. Anna vill ha stenkoll på varje rörelse David tar. Ellen, å sin sida, lyckas få kontakt med Anna igen och får höra hennes berättelse om att David antagligen är otrogen. Han var det för ett halvår sedan, och är det troligen igen, misstänker Anna. Ellen kan lägga ihop ett och ett, vilket Anna inte klarat, och börjar ana att Isabel kan vara inblandad.

Vem har "rätt" i den här röran? Är Anna sjukligt svartsjuk och kontrollerande? Eller kan det vara så att David själv har något fuffens för sig, trots att han verkligen tycks vara den alltid så omtänksamma maken, som vill sin hustrus allra bästa?

Petra lyckas få mig att tro än det ena och än det andra om huvudpersonerna och händelseförloppet. Saker och ting blir bara alltmer otäcka, när man tänker sig in i hur det skulle vara att leva med en "Anna" eller en "David". Mer än så här kan jag inte avslöja. Jag tycker i stället att du ska läsa boken, för den är riktigt bra. Men jag måste säga att jag tyckte slutet var frustrerande. Jag ville bara gripa tag i en viss person och säga, nej förresten, ropa högt: "Varför valde du att göra så här? Fattar du inte vad det får för konsekvenser!?"tisdag 6 november 2018

När gudar dör

Förr än du anar är det jul. Här ska du få ett utmärkt julklappstips för fantasyfantasten*. Det är Marcus Olaussons När gudar dör, som jag tror kommer att bli en succé-julklapp för den som gärna vill sjunka in i en helt annan värld, befolkad av både gudaväsen, människor och riktigt otäcka onda varelser. Som pappersbok är den en rejäl tegelsten på över sexhundra sidor, och en sådan gör sig säkert finfint inslagen i vackert papper under julgranen. Men inom kort kommer den också som ebok – och tro mig, en tegelsten är betydligt behagligare att läsa i just detta format. ;-)Den unge Elderim är bara fyra år gammal när han förlorar alla sina närstående i ett blodigt överfall. Som genom ett under klarar den lille gossen sig nätt och jämnt. Han blir funnen av en märklig varelse, som fostrar honom isolerat från omvärlden. När Elderim blir tjugo år försvinner dessvärre hans fosterfar. I hans ställe kommer andra, både gudabesläktade väsen och människor. Det står snart klart för Elderim att han kanske är ämnad för en stor och nästan övermäktig uppgift. Bara han kan klara att lära sig magierna, så kan han bli en värdefull tillgång när det gäller att rädda världen från ondskan som är på väg att ta ett allt starkare grepp om dess invånare.

Men att lära sig dessa magier är verkligen inte lätt, och borde det inte vara det om man är den utvalde? Tvivlen gror inom Elderim, som ger sig ut i världen för att finna svar. På sin vandring får Elderim sällskap av ett par herrar som är beredda att bistå honom i hans strävan. Tillsammans ger de sig ut för att söka det magiska svärd, som endast en utvald person ska kunna hantera enligt sägnerna.

Parallellt med Elderims sökande efter kunskap om magierna och det magiska svärdet, finns det andra varelser med inte fullt så goda avsikter, som gör upp sina egna grymma planer. Och dessa ondsinta varelser vill verkligen hitta Elderim.

Serahema är verkligen en omfattande värld, fylld av okända varelser, religioner och flera typer av magier. Det är tur att man kan fördjupa sig på Serahema Encyclopedium både under och efter läsningen av denna gedigna fantasyberättelse. I När gudar dör får läsaren inte bara följa huvudpersonen Elderim och hans tankar, tvivel och personliga utveckling. Flera andra, både människor och andra varelser, har fått sina egna avsnitt, där man som läsare får veta mer om hur de tänker och vad de har för avsikter. Det är inte helt givet att onda bara är grymma och att de goda är ofelbara. Kanske är det inte heller alldeles självklart vad Elderim egentligen är för en person. Allt detta, tillsammans med en dramatisk cliffhanger på slutet, gör att även läsaren tvivlar och grubblar på vad som egentligen kommer att ske i Serahema framöver. Dessvärre dröjer det ända tills nästa höst innan del två i denna spännande trilogi publiceras. Men å andra sidan ... om du ger bort denna bok i julklapp och den blir omtyckt, så har du ju självskrivna julklappar även till jularna 2019 och 2020. ;-)
*Jag tycker boken passar för den som är minst i mitten av tonåren och uppåt.

måndag 29 oktober 2018

Harry Potter In Concert

Att man kan njuta av en god berättelse i bokform är ju ett välkänt faktum. Att en bra bok dessutom kan bli film är heller ingen nyhet. Men att man även tack vare en hel symfoniorkester kan få både en litterär och musikalisk upplevelse – det visste jag inte förrän i lördags. Då såg och lyssnade jag på Harry Potter and the Chambers of Secrets In Concert på Malmö Live Konserthus.


Bild via Malmö Live Konserthus.

Herr Bokskorpion uppvaktade mig med biljetter till denna konsert på min födelsedag tidigare i höst. Vilken fantastisk upplevelse det blev! Filmen rullade på stor duk längst bort. Framför och nedanför var hela symfoniorkestern placerade. All filmmusik spelades av alla dessa skickliga musiker under ledning av en riktigt duktig och rolig dirigent. Han heter Timothy Henty, är britt och pratade faktiskt svenska med oss i publiken.


Bild av scenen i lördags, tagen av mig före konserten.

Ett dilemma uppstod. Jag ville titta på filmen, men jag ville också se på alla musikerna, och inte minst dirigenten, då de musicerade. Jag fick kompromissa lite; under vissa delar av filmen valde jag att kika på musikerna. Det gick bra. Filmen har jag ju sett förr och känner till handlingen förstås.

Jag kan verkligen rekommendera att se film och få njuta av levande musik till. Det blir verkligen en helt annan upplevelse av filmmusiken då den spelas så här, av en stor symfoniorkester i ett konserthus. Blir du nyfiken kan du kika in på hemsidan för Harry Potter In Concert. Skulle inte just Harry Potter falla dig på läppen, så finns det även andra kända filmer "In Concert".lördag 27 oktober 2018

I dagarna tre ...

... pågår nu den danska bokmässan Bogforum.


Bild skapad av Helle Futtrup, hämtad via Bogforum.

Fullständigt program för mässan, som äger rum i Bella Center i Ørestad strax utanför Köpenhamn, hittar du på Bogforums hemsida.fredag 26 oktober 2018

Hilmas födelsedag

Det intressanta Twitterkontot @kvinnohistoria gjorde mig idag uppmärksam på att det är Hilma af Klints födelsedag. Hilma är konstnärinnan jag inte visste någonting om förrän jag läste en välskriven biografi om henne.
Det är idag 156 år sedan Hilma föddes. Vill du veta mer om henne kan jag rekommendera boken om henne. Läs mer om den genom denna länkonsdag 24 oktober 2018

Årets nominerade till Augustpriset

Så här ser de ut, de författare vars böcker nominerats till årets Augustpris.


Fotograf: Sören Andersson.

Och här kommer deras böcker. Klickbara titlar finns som eböcker, endera i epub- pdf- eller epub3-format. Om inget annat anges är det vanlig epub som gäller.


Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok

Aednan, skriven av Linnea Axelsson (pdf-bok)

Skalornas förråd, skriven av Ulf Eriksson (pdf-bok)

En shtetl i Stockholm, skriven av Kenneth Hermele (pdf-bok och epub)

Socialdemokratiska noveller, skriven av Björn Runeborg


Jag for ner till bror, skriven av Karin Smirnoff
 

Nominerade till Årets svenska fackbok

Gubbas hage, skriven av Kerstin Ekman

Internet är trasigt. Silicon Valley och demokratins kris, skriven av Martin Gelin och Karin Pettersson

Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg, skriven av Jens Liljestrand, 


Svälten. Hungeråren som formade Sverige, skriven av Magnus Västerbro

Mammorna, skriven av Alexandra Pascalidou

Lars Tunbjörk. Retrospektiv, fotografier av Lars Tunbjörk i urval av Maud Nycander, skriven av Göran Odbratt och Kathy Ryan

 

Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok

Gropen, skriven av Emma Adbåge

Vi kommer snart hem igen, skriven av Jessica Bab Bonde och illustrerad av Peter Bergting (epub3)

Hemma hos Harald Henriksson, skriven av Uje Brandelius och illustrerad av Clara Dackenberg

Rymlingarna, illustrerad av Kitty Crowther och skriven av Ulf Stark

Regn, skriven och illustrerad av Anders Holmer (epub3)

Comedy Queen, skriven av Jenny Jägerfeld


Nu återstår för mig att fundera på vilka av dessa jag skulle vilja läsa. Vi kommer snart hem igen, Regn samt Comedy Queen känns självklara att läsa. Svälten skulle nog också vara intressant och framför allt viktig och tänkvärd.tisdag 23 oktober 2018

Nej och åter nej

Medelåldriga människors känsla av stagnation och missnöje med livet samt deras lösning på detta – det hittar du i Nej och åter nej, som är skriven av Nina Lykke. Översättningen till svenska är gjord av Lotta Eklund.
Ingrid har varit gift med Jan i 25 år. De har två vuxna söner, som fortfarande bor kvar hos föräldrarna utan att vare sig betala eller bidra till hushållsarbetet. Stagnationen mellan makarna är total. Ingen av dem tar något steg för att göra saker och ting bättre – tvärtom. Ingrids lösning på problemet är att fortsätta curla både söner och make. Jans lösning visar sig bli en förälskelse i den bra mycket yngre Hanne – en ung kvinna som han tillika är chef över på jobbet.

Allt detta låter väldigt klichéartat, men ändå har boken fått goda betyg från olika håll. Till en viss del ska det bero på att den är en svart satir, enligt beskrivningen. Med viss tvekan närmade jag mig denna berättelse, men tänkte att satir kan ju vara kul när man har ett utifrånperspektiv.

Redan från början visade det sig att man som läsare befinner sig "inne i huvudet" på var och en av de tre huvudpersonerna Ingrid, Jan och Hanne. Var och en berättar ur sitt perspektiv i olika kapitel. Inifrån-huvudet-perspektiv behöver kanske inte vara dåligt, men här är det definitivt det. Inne i Ingrids, Jans och Hannes huvuden är allting så trist och grådassigt så man blir rent deprimerad.

(Om jag haft ljud här i bloggen, hade du nu börjat höra det svaga ljudet av en såg i bakgrunden.)

Jag blev enbart irriterad på dessa tre. Inte ett skratt lockar de fram. Mähäet Ingrid curlar och curlar. Hanne verkar väldigt känslokylig och gör taskiga saker mot en före detta pojkvän och tycks se Jan som ytterligare en "leksak". Och Jan, han står som en dum och ryggradslös åsna mellan hötapparna.

(Ljudet från sågen tilltar i bakgrunden.)

När saker drivs till sin spets flyttar Jan ifrån Ingrid. Men han vidhåller att han bara gör det på prov; han önskar ha möjligheten kvar att kunna "komma hem" igen. Nu börjar Ingrid imponera på mig; hon är bestört över otroheten, men vägrar styvnackat att vara Jans reservalternativ. Bra där, Ingrid!

Till sist hittar Ingrid sin egen lösning på allting. Hon befriar sig från bördan av att vara hushållerska åt två vuxna söner, fixar sin försörjning på ett uppfinningsrikt sätt och ger sig av ut i Europa i sin vanliga bil (som hon ändrat om till en enkel husbil). Bra igen, Ingrid!

Hanne blir med barn och med ens blir allting på allvar för både henne och Jan. Nu är det slutlekt. De flyttar hem till villan där Jan tidigare bodde med Ingrid. Vad Hanne möjligen inte räknat med är att hon därmed "ärver" curlingrollen efter Ingrid. De vuxna sönerna bor kvar och räknar fortfarande med fullservice. Nu skulle man kanske kunna kosta på sig ett lite elakt "moahahaha", men allting i Jans och Hannes tillvaro är så grådassigt och tragiskt så inte ens ett "moahahaha" lyckas jag åstadkomma.

(Nu är ljudet från sågen riktigt intensivt.)

Nu i afton bokcirklade vi om boken, och både Boktokig, Bokmumriken och Milla är eniga med mig i omdömet om denna mycket deprimerande berättelse. Om du frågar mig "Tycker du att jag ska läsa den här boken?" så är mitt definitiva och ärliga svar "NEJ och åter NEJ".måndag 22 oktober 2018

Årets nomineringar ...

... till Augustpriset avslöjas i afton. Den som befinner sig i Stockholm i kväll, kan ta del av det stora avslöjandet på Södra Teatern. Läs mer om detta på Augustprisets hemsida.Har man inte möjlighet att vara på plats, kan man även följa allting via en sändning på Augustprisets hemsida.

Augustpriset firar jubileum i år. Priset delas nu ut för 30:e gången. Den stora Augustprisgalan senare i höst blir säkert väldigt festlig av den anledningen.

Jag tänker inte spekulera i vilka titlar som blir nominerade i år. Men jag kommer att hålla ett öga på vilka det blir och undersöka vilka av dem som finns utgivna som eböcker. Vad annat är en eBokskorpions främsta uppgift?! ;-)söndag 21 oktober 2018

Mellan himmel och Lou

Lorraine Fouchet är en ny författare för mig. Men Mellan himmel och Lou är inte den enda bok hon skrivit. Den före detta akutläkaren har skrivit ett tjugotal romaner faktiskt. Mellan himmel och Lou, i översättning av Anna-Stina Johnson, tycks dock vara den enda som kommit ut på svenska hittills. Till nästa sommar ser det ut att bli ändring på det, då Poste restante: ett brev till Locmaria publiceras.


Omslag: Pär Wickholm.

Lou och hennes make Jo hade tänkt tillbringa ålderdomen på en liten trivsam ö utanför Bretagnes kust. Men planerna går om intet när Lou insjuknar och dör. Kvar finns en ensam Jo, vars band till de båda vuxna barnen samt barnbarnen är bräckligt. Lou var ju den som höll ihop familjen medan Jo gjorde karriär som läkare.

Men Lou tänker inte sluta hålla familjen samman fastän hon är död. I sitt testamente kommer hon med kravet att Jo nu ska bli den som binder familjen samman; hon vill att han lappar ihop sitt krackelerande förhållande till sonen Cyrian och dottern Sarah.
"Cyrian är gift och har barn, Sarah är fri som en fågel. Men ingen av dem vet något om kärlek. Du har lyckats väcka patienter med hjärtstillestånd till liv. Jag ber dig nu att väcka glädjen till liv hos två unga vuxna som bär ditt namn. Du har fria händer. Glädje smittar. När uppdraget är utfört väntar en belöning."
Detta stycke i testamentet har bara Jo fått höra. Men innan uppläsningen av testamentet kommit så långt har barnen suttit med och hört inledningen. I den anklagar Lou Jo för att ha svikit henne och svikit sitt löfte till henne. Givetvis drar framförallt sonen snabba slutsatser av detta, och dessa slutsatser blir ännu en spik i kistan i relationen mellan far och son. Jo har verkligen ingen lätt uppgift framför sig – det förstår man ju mer man lär känna Jo, sonen med familj samt dottern. Frågan är om han kan lyckas.

Mellan himmel och Lou är en gripande och tankeväckande bok om familjerelationer och hemligheter. Även Lou hade sin hemlighet, som äldsta barnbarnet hjälpte henne att bevara. Genom hela boken får man möta olika personer i olika kapitel. Mestadels är det Jo och hans äldsta barnbarn Pomme, vilkas upplevelser man får ta del av. Men även andra kommer till tals och ger sin syn på olika händelser. Tillsammans bildar deras berättelser ett pussel, som sakta men säkert avslöjar familjens relationer och hemligheter.

Efter att ha läst denna bok, är jag helt klart intresserad av att läsa mer av författaren. Jag blir riktigt nyfiken på nästa bok, eftersom namnet Locmaria förekommer redan i Mellan himmel och Lou. Så det är alldeles givet att jag kommer att vilja läsa Poste restante: ett brev till Locmaria också.onsdag 17 oktober 2018

Boktipsbukett

Eftersom jag läser mer än jag hinner skriva recensioner, kommer här ett försök att tipsa om flera böcker på en gång. Jag överlämnar härmed en boktipsbukett till dig!


En brevväxling inleds utan att någondera parten förväntar sig något svar från den andra. En medelålders kvinna från Storbritannien och en jämngammal man från Danmark finner lugn och tröst i varandras brev. De vågar bli personliga på ett sätt som de inte varit med någon annan tidigare i sina liv. Men plötsligt upphör kvinnans brev att komma. Jag kan varmt rekommendera Anne Youngsons bok! Översättare är Camilla Jacobsson.
Han brukade alltid bege sig ut på cykeltur tillsammans med sin mycket specielle far. Dessa varade alltid i två dagar – längre än så kunde far och son inte stå ut med varandra. Nu ska han dock ut och cykla rekordlångt med sin pappa; från Holland och ändå ner till medelhavskusten. Pappan har han i väskan – i form av aska – och färden blir lärorik på många sätt. Jelle Brandt Corstius har skrivit läsvärda funderingar om livet (och Olov Hyllienmark har översatt dem) i denna bok, vilken jag gärna rekommenderar.
Kommissarie Van Veeteren är pensionär, men blir ändå involverad i ett gammalt fall, som han trodde var löst sedan länge. Men den person polisen då trodde var mördaren, har hittats död. Högst troligt har han bragts om livet i samband med det brott han misstänktes för. Någon annan måste med andra ord vara skyldig till mordbranden på pensionatet. Inspektör Barbarotti kommer farande från Sverige i jakt på ledtrådar i ett annat fall. Van Veeterens och Barbarottis vägar korsas. Kan de genom att slå sina kloka huvuden ihop lösa dessa mystiska fall? Gillar du Nesser, Van Veeteren och Barbarotti måste du läsa denna bok!tisdag 16 oktober 2018

Kvinnliga Nobelpristagare i litteratur

Fjorton stycken är de – kvinnorna som fått Nobelpriset i litteratur genom tiderna. I år får de extra uppmärksamhet i form av nyutgivning med enhetligt designade omslag, gjorda av illustratören Kristin Lidström. Det är kanske ingen slump att dessa fjorton titlar publiceras just den 14:e november.

Här är hela listan på de fjorton författarinnorna med det årtal då de erhöll Nobelpriset samt omslag för nypubliceringarna. Klicka på författarnamnen om du vill ha mer information om respektive titel.
Svetlana Aleksijevitj, 2015


Det är ett väldigt bra initiativ från inblandade förlag att ge dessa prisbelönta kvinnor mer uppmärksamhet. Synd bara att det antagligen bara blir utgivning i form av "storpocket". Inga tecken jag sett tyder på att dessa titlar med sitt nya omslag kommer ut som eböcker. (Däremot finns några av dem som eböcker* med sitt gamla omslag.) Men visst vill också en eboknörd kunna åtnjuta dessa fina omslag i sin läsplatta.

Porträtten av Toni Morrison, Herta Müller, Selma Lagerlöf och Doris Lessing pryder dessutom anteckningsböcker för den som händelsevis kanske vill föra analoga läsanteckningar i en matchande bok.

*Finns som eböcker med gammalt omslag: Selma LagerlöfNelly Sachs, Herta Müller, Alice Munro, Svetlana Aleksijevitj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...