lördag 8 december 2018

Upplevelser i Stockholms natur

Just nu letar du kanske febrilt efter en passande julklapp till någon, som gillar djur och natur. Då har jag ett alldeles utmärkt tips; Upplevelser i Stockholms natur. Författarna heter Erik Hansson, Oliver Karlöf och Vide Ohlin. De har även tagit en del av bokens alla fina bilder.


Omslagsbild: Johan Lind.

Nu kanske du invänder att din tilltänkta mottagare av denna julklapp inte bor i Stockholm. Det gör inte så mycket, tycker jag. Denna fantastiskt fina bok innehåller nämligen väldigt bra allmän information, som man kan använda sig av oavsett var man bor eller vart man än beger sig på utflykt. Faktum är att jag blev riktigt inspirerad att undersöka mitt eget närområde lite närmare – något man kanske inte alltid tänker på att göra. Dessutom tycker jag att denna bok också ger fina tips på trevliga utflyktsmål den dag man kanske reser till Stockholm. Vår huvudstad har helt klart mer att bjuda på än Gröna Lund, Vasa-museet och andra traditionella turistattraktioner – och jag är väldigt glad att Erik, Oliver och Vide så generöst bjuder på sina bästa tips!

Första halvan av Upplevelser i Stockholms natur innehåller allmänna guider till hur man letar efter allt från däggdjur till reptiler och småkryp. Dessutom finns ett avsnitt för den som skulle vilja prova på att fotografera naturen och djuren i sin omgivning. Alla dessa guider är mycket lätta att förstå, och är riktigt bra inspiration för nybörjaren. I anslutning till varje avsnitt finns tips på var man kan lära sig mer; både boktitlar, webbsidor och facebookgrupper nämns. En karta över Stockholms län finns till var och en av guiderna, så att man vet var man kan finna olika djur och växter, oavsett om man vill titta efter ormar eller plocka svamp.

Den andra halvan av boken berättar mer om alla olika naturområden man kan besöka i och omkring Stockholm. Här finns allt från väldigt "citynära" platser till mer avlägsna, till exempel uppåt Norrtälje. Varje område har en liten översiktskarta och får sin egen presentation med tips om vad man bör lägga märke till och var man kan avnjuta sin matsäck. Man får även veta hur man tar sig dit. Allmänna kommunikationer går utmärkt att använda till de flesta ställena. Perfekt både för Stockholmsturisten och invånarna i stan. Om du blir nyfiken på Stockholms natur (vilket du såklart blir efter att ha läst den här boken!) och beger dig ut på spaning, så kan du dela med dig av dina äventyr i facebookgruppen för Upplevelser i Stockholms natur.

Sist men inte minst måste jag också berätta att denna utmärkta guidebok är full av fantastiskt vackra bilder. Dessa kan man verkligen njuta av oavsett om man ämnar besöka Stockholms natur eller inte. Författarna har tillsammans med en mängd andra duktiga fotografer tagit otroligt fina bilder.

Som avslutning skulle jag bara önska att denna väldigt trevliga och välskrivna guide skulle kunna komma ut i digital form på något sätt. Inte för att jag nödvändigtvis måste läsa den i ebok-format här hemma. Jag tänker mer på att det kunde vara praktiskt att ha med en digital version (kanske i app-form) i sin telefon när man ger sig ut. På så sätt har man ju guide, kartor och alla tips nära till hands.


1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...