onsdag 26 december 2018

Olycksbarnet

Malou von Sivers fortsätter sin läsvärda trilogi med andra delen; Olycksbarnet.


Omslag: Elsa Wohlfahrt Larsson.

Olycksbarnet inleds där Mitt hjärtas oro tar slut. Axel är änkling sedan hans själsfrände och hustru Sara dog i barnsäng vid andra barnets födelse. Axels sorg är oerhört djup. Han står inte ut med att se den lille gossen, eftersom han orsakade sin mors död. Det är så Axel ser på saken.

Hembiträdet Ingeborg gör sitt bästa för att ta hand om pojken och hans äldre syster. På samma gång när hon en hemlig önskan att bli så oumbärlig för Axel att han gifter sig med henne. Därför blir det en stor besvikelse för henne då Axel träffar tyskan Hedvig och i stället väljer henne till ny hustru.

Hedvigs inträde i hushållet blir definitivt inte lätt; två små moderlösa barn, ett svartsjukt hembiträde som trodde sig kunna bli den nya frun och inte minst en make som dränker sin sorg över förra hustrun genom att arbeta långt mer än heltid på firman.

Under ett par årtionden får man följa familjens vedermödor. I bakgrunden pågår också Hitlers uppgång och fall i Tyskland – något som främst engagerar de kvinnliga medlemmarna av familjen. Dessvärre drabbas även Edwin, den lille sonen som av Axel kallas olycksbarnet, av sin fars "uppfostran".

Malous trilogi är både sorglig och tragisk. Visst finns det ljusglimtar, men dessa kan nog knappast uppväga eländet i Edwins liv. Trots detta är dessa böcker väldigt läsvärda. Jag ser mycket fram emot den tredje delen i denna serie, som är löst baserad på Malou von Sivers egna förfäder.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...