lördag 15 december 2018

Böcker om klimatförändringarnas påverkan

Jag har på sistone läst två mycket tänkvärda böcker om de pågående klimatförändringarna. Det är Maja Lunde, som är författare till båda. De heter Binas historia respektive Blå. Lotta Eklund har gjort översättningarna till svenska.


Omslag:
Handverk/Eivind Stoud Platou/Conny Lindström

I Binas historia får vi följa tre människors liv och öden parallellt. Dessa tre lever i olika tider; en på 1800-talet, en år 2007 och en i framtiden, närmare bestämt år 2098. De lever också på helt skilda platser på jorden och har olika förutsättningar för sin överlevnad. Men deras gemensamma nämnare är bin. Genom dessa tre människor får läsaren ta del av inte bara det mänskliga livet utan också binas historia. På ett sinnrikt sätt vävs människornas liv samman och det finns beröringspunkter som avslöjas först långt fram i berättelsen. Men det viktigaste av allt är faktiskt de tankar man får av det man lär sig om bina och deras öde. Det blir väldigt påtagligt hur beroende vi människor är av att bina finns och att de har det bra. Detta är en riktigt viktig bok, särskilt nu när klimatförändringarna blir allt mer tydliga och farliga.


Omslag:
Handverk/Eivind Stoud Platou/Conny Lindström

Lika viktig tycker jag att boken Blå är. Även i denna bok får läsaren följa människor vid olika tidpunkter. Signe är en 67-årig kvinna, som ägnat livet åt att försöka rädda jorden. År 2017 står hon inför sin kanske sista viktiga protest. Denna tar henne ut på en mycket speciell resa från Norge till Frankrike. Bara ett par decennier framåt i tiden lever David med sin lilla dotter. År 2041 har femårstorkan gjort Frankrike omöjligt att leva i. Människor flyr norrut, till "regnländerna" i norra Europa. Eller de försöker fly, får man säga. De länder som fortfarande har vatten vill inte längre ta emot alla dessa uttorkade flyktingar. David och hans dotter måste försöka överleva i ett flyktingläger i Frankrike. Även i denna bok visar det sig finnas kopplingar mellan skeendena år 2017 och 2041.

Maja Lunde har verkligen skrivit väldigt gripande och tankeväckande böcker om vad som kan hända i klimatförändringarnas spår. Genom individuella människors öden blir man starkt berörd. Detta är inte böcker inom den mer fantasifulla dystopiska genren. Dessa berättelser ger en upplevelse av stark verklighetsförankring och man får känslan av att "så här skulle det mycket väl kunna bli" och det dessutom inom en snar framtid. Ruggigt!2 kommentarer:

 1. Binas historia har jag funderat på att läsa:)
  Önskar dig en riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År
  Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma till dig! Jag tycker verkligen att du ska läsa Binas historia.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...