onsdag 26 december 2018

Olycksbarnet

Malou von Sivers fortsätter sin läsvärda trilogi med andra delen; Olycksbarnet.


Omslag: Elsa Wohlfahrt Larsson.

Olycksbarnet inleds där Mitt hjärtas oro tar slut. Axel är änkling sedan hans själsfrände och hustru Sara dog i barnsäng vid andra barnets födelse. Axels sorg är oerhört djup. Han står inte ut med att se den lille gossen, eftersom han orsakade sin mors död. Det är så Axel ser på saken.

Hembiträdet Ingeborg gör sitt bästa för att ta hand om pojken och hans äldre syster. På samma gång när hon en hemlig önskan att bli så oumbärlig för Axel att han gifter sig med henne. Därför blir det en stor besvikelse för henne då Axel träffar tyskan Hedvig och i stället väljer henne till ny hustru.

Hedvigs inträde i hushållet blir definitivt inte lätt; två små moderlösa barn, ett svartsjukt hembiträde som trodde sig kunna bli den nya frun och inte minst en make som dränker sin sorg över förra hustrun genom att arbeta långt mer än heltid på firman.

Under ett par årtionden får man följa familjens vedermödor. I bakgrunden pågår också Hitlers uppgång och fall i Tyskland – något som främst engagerar de kvinnliga medlemmarna av familjen. Dessvärre drabbas även Edwin, den lille sonen som av Axel kallas olycksbarnet, av sin fars "uppfostran".

Malous trilogi är både sorglig och tragisk. Visst finns det ljusglimtar, men dessa kan nog knappast uppväga eländet i Edwins liv. Trots detta är dessa böcker väldigt läsvärda. Jag ser mycket fram emot den tredje delen i denna serie, som är löst baserad på Malou von Sivers egna förfäder.



måndag 24 december 2018

En decemberöverenskommelse

Vad ska en stackars jultomte göra när livet är hårt, nissarna har engagerat sig fackligt, konkurrensen från kinesiska billighetsprodukter ökar och han själv känner av ålderskrämporna?




Jo, då kanske lösningen dyker upp i form av en välklädd italienare vid namn Sonny Capone. Denne Capone visar sig ha ett synnerligen aptitretande affärsförslag. Visserligen tvekar jultomten lite inför det hela. Går det verkligen att förena med godhet? Men inom kort är han övertygad. Detta år blir jultomtens besök verkligen annorlunda i många hem.

Läs Tobias Robinsons roliga och välskrivna novell! Den passar utmärkt så här på julafton – antingen före eller efter julklappsöppnandet.

God jul önskar jag alla mina läsare!



lördag 15 december 2018

Böcker om klimatförändringarnas påverkan

Jag har på sistone läst två mycket tänkvärda böcker om de pågående klimatförändringarna. Det är Maja Lunde, som är författare till båda. De heter Binas historia respektive Blå. Lotta Eklund har gjort översättningarna till svenska.


Omslag:
Handverk/Eivind Stoud Platou/Conny Lindström

I Binas historia får vi följa tre människors liv och öden parallellt. Dessa tre lever i olika tider; en på 1800-talet, en år 2007 och en i framtiden, närmare bestämt år 2098. De lever också på helt skilda platser på jorden och har olika förutsättningar för sin överlevnad. Men deras gemensamma nämnare är bin. Genom dessa tre människor får läsaren ta del av inte bara det mänskliga livet utan också binas historia. På ett sinnrikt sätt vävs människornas liv samman och det finns beröringspunkter som avslöjas först långt fram i berättelsen. Men det viktigaste av allt är faktiskt de tankar man får av det man lär sig om bina och deras öde. Det blir väldigt påtagligt hur beroende vi människor är av att bina finns och att de har det bra. Detta är en riktigt viktig bok, särskilt nu när klimatförändringarna blir allt mer tydliga och farliga.


Omslag:
Handverk/Eivind Stoud Platou/Conny Lindström

Lika viktig tycker jag att boken Blå är. Även i denna bok får läsaren följa människor vid olika tidpunkter. Signe är en 67-årig kvinna, som ägnat livet åt att försöka rädda jorden. År 2017 står hon inför sin kanske sista viktiga protest. Denna tar henne ut på en mycket speciell resa från Norge till Frankrike. Bara ett par decennier framåt i tiden lever David med sin lilla dotter. År 2041 har femårstorkan gjort Frankrike omöjligt att leva i. Människor flyr norrut, till "regnländerna" i norra Europa. Eller de försöker fly, får man säga. De länder som fortfarande har vatten vill inte längre ta emot alla dessa uttorkade flyktingar. David och hans dotter måste försöka överleva i ett flyktingläger i Frankrike. Även i denna bok visar det sig finnas kopplingar mellan skeendena år 2017 och 2041.

Maja Lunde har verkligen skrivit väldigt gripande och tankeväckande böcker om vad som kan hända i klimatförändringarnas spår. Genom individuella människors öden blir man starkt berörd. Detta är inte böcker inom den mer fantasifulla dystopiska genren. Dessa berättelser ger en upplevelse av stark verklighetsförankring och man får känslan av att "så här skulle det mycket väl kunna bli" och det dessutom inom en snar framtid. Ruggigt!



lördag 8 december 2018

Upplevelser i Stockholms natur

Just nu letar du kanske febrilt efter en passande julklapp till någon, som gillar djur och natur. Då har jag ett alldeles utmärkt tips; Upplevelser i Stockholms natur. Författarna heter Erik Hansson, Oliver Karlöf och Vide Ohlin. De har även tagit en del av bokens alla fina bilder.


Omslagsbild: Johan Lind.

Nu kanske du invänder att din tilltänkta mottagare av denna julklapp inte bor i Stockholm. Det gör inte så mycket, tycker jag. Denna fantastiskt fina bok innehåller nämligen väldigt bra allmän information, som man kan använda sig av oavsett var man bor eller vart man än beger sig på utflykt. Faktum är att jag blev riktigt inspirerad att undersöka mitt eget närområde lite närmare – något man kanske inte alltid tänker på att göra. Dessutom tycker jag att denna bok också ger fina tips på trevliga utflyktsmål den dag man kanske reser till Stockholm. Vår huvudstad har helt klart mer att bjuda på än Gröna Lund, Vasa-museet och andra traditionella turistattraktioner – och jag är väldigt glad att Erik, Oliver och Vide så generöst bjuder på sina bästa tips!

Första halvan av Upplevelser i Stockholms natur innehåller allmänna guider till hur man letar efter allt från däggdjur till reptiler och småkryp. Dessutom finns ett avsnitt för den som skulle vilja prova på att fotografera naturen och djuren i sin omgivning. Alla dessa guider är mycket lätta att förstå, och är riktigt bra inspiration för nybörjaren. I anslutning till varje avsnitt finns tips på var man kan lära sig mer; både boktitlar, webbsidor och facebookgrupper nämns. En karta över Stockholms län finns till var och en av guiderna, så att man vet var man kan finna olika djur och växter, oavsett om man vill titta efter ormar eller plocka svamp.

Den andra halvan av boken berättar mer om alla olika naturområden man kan besöka i och omkring Stockholm. Här finns allt från väldigt "citynära" platser till mer avlägsna, till exempel uppåt Norrtälje. Varje område har en liten översiktskarta och får sin egen presentation med tips om vad man bör lägga märke till och var man kan avnjuta sin matsäck. Man får även veta hur man tar sig dit. Allmänna kommunikationer går utmärkt att använda till de flesta ställena. Perfekt både för Stockholmsturisten och invånarna i stan. Om du blir nyfiken på Stockholms natur (vilket du såklart blir efter att ha läst den här boken!) och beger dig ut på spaning, så kan du dela med dig av dina äventyr i facebookgruppen för Upplevelser i Stockholms natur.

Sist men inte minst måste jag också berätta att denna utmärkta guidebok är full av fantastiskt vackra bilder. Dessa kan man verkligen njuta av oavsett om man ämnar besöka Stockholms natur eller inte. Författarna har tillsammans med en mängd andra duktiga fotografer tagit otroligt fina bilder.

Som avslutning skulle jag bara önska att denna väldigt trevliga och välskrivna guide skulle kunna komma ut i digital form på något sätt. Inte för att jag nödvändigtvis måste läsa den i ebok-format här hemma. Jag tänker mer på att det kunde vara praktiskt att ha med en digital version (kanske i app-form) i sin telefon när man ger sig ut. På så sätt har man ju guide, kartor och alla tips nära till hands.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...