onsdag 14 november 2018

Vi som blommar sent

Som kontrast till söndagens mörka text kommer här ett boktips i sann feelgood-anda. Vi som blommar sent är en utmärkt bok för den som vill läsa denna genre i allmänhet och i synnerhet för den som vill återvända till det lilla nordamerikanska samhället Guthrie i Vermont. Du vet, det var ju i denna lilla ort som Vägen till Sugar Maple Inn utspelade sig. Louise Miller låter oss denna gång möta andra invånare (även om några från första boken seglar förbi i kulisserna). Maria Store har gjort översättningen till svenska.


Omslag: Sanna Sporrong.

Nora, en frånskild kvinna mitt i livet, har funnit sig väl tillrätta med sin tillvaro. Hon förestår Miss Guthrie's Diner och trivs bland kunder och anställda. Stormrik blir hon inte på dinern, men verksamheten går runt. Plötsligt dyker dock hennes bohemiska lillasyster upp tillsammans med en manlig kompanjon. Systern behöver pengar till sitt senaste filmprojekt och hon har ingen annan än Nora att vända sig till.

Pengar finns inte i överflöd. Men faktum är att då traktens kända tårtbagerska tragiskt avlider i en olycka, visar det sig att hon testamenterat allt hon har till Nora och hennes syster. Om de säljer huset och den tillhörande marken kan det kanske bli pengar att dela på. Systern vill snabbt göra affär med en agent för ett stort köpcenter. Men Nora följer sin magkänsla och den säger henne att hon måste vara lyhörd för vad övriga samhället vill och önskar i denna fråga. Dessutom har hon börjat upptäcka den gamla tårtbagerskans hemligheter, som ingen i hela samhället kände till. 

Vi som blommar sent är verkligen mysig att läsa för den som gillar feelgood. Här finns, precis som i den första boken om samhället Guthrie, en perfekt blandning av hemligheter, tragedier, spirande kärlek och vackra naturscenerier. För att inte tala om tårtbakning. Louise Miller är ju konditorn, som sadlade om till författare och det märks i hennes böcker. I slutet får du förstås ett recept på en tårta, om du blir sugen. Nu väntar jag självklart på nästa bok och hoppas att även den utspelar sig i Guthrie.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...