söndag 25 november 2018

Allt för min syster

Jag höll på att bli vansinnig på mamman i den här boken; att hon inte begrep vad hon ställde till med?! Allt för min syster är både en otäck bok och på samma gång en mycket tänkvärd berättelse. Jodi Picoult heter författaren och hon skrev denna bok redan 2004. Anna Sandberg har gjort översättningen till svenska.


Omslag: Lars Sundh, Markus Hedström.
Fotograf: Alexandra Bochkareva.

"Anna är egentligen inte sjuk, men hon har tillbringat ändlösa dagar av sitt liv på sjukhus. Anna är en genetisk matchning till sin äldre syster Kate som lider av leukemi och för att rädda hennes liv utstår Anna ideligen nya operationer och transfusioner.
Nu är Anna tretton år och har fått nog. Hon vänder sig till en advokat och stämmer sina föräldrar för att få rätten att bestämma över sin egen kropp. Ett beslut som kan komma att splittra hela familjen och som framför allt har dödlig konsekvens för Kate."

Beskrivningen här ovanför kommer från förlaget. Kate fick sin leukemi då hon var två år gammal. Hennes mor började då i princip endast leva för henne. Det var också modern som var drivande i att skaffa Anna i syftet att försöka bota Kate. I familjen finns även en äldre bror. Både sonen och yngsta dottern får leva i skuggan av Kates sjukdom. Inte konstigt att Anna får nog! Barnens far ser nog missförhållandena, men hans röst är inte så stark i förhållande till mammans.

Detta är en mycket gripande, otäck och tänkvärd bok. Det är svårt att lägga den ifrån sig. Jodi Picoult har verkligen lyckats fånga problematiken omkring organdonationer och genetiskt urval av blivande barn. Genom Anna har de här frågorna blivit tydligt levandegjorda. När man tror att man vet hur berättelsen kommer att sluta, tar den en helt oväntad vändning. Jag kan verkligen rekommendera dig att läsa Allt för min syster.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...