tisdag 2 oktober 2018

Stuv Malmö, kom!

För ett tag sedan fick jag upp ögonen för en författare från Malmö, som jag inte alls kände till sedan tidigare, nämligen Fredrik Ekelund. Det började nämligen dyka upp artiklar om hans nyaste bok, Q, som handlar om hans liv som sent utsprungen transperson. Eftersom Q då ännu inte publicerats, tänkte jag att jag ville läsa någon av hans övriga böcker, och varför inte börja med debutboken? Stuv Malmö, kom! utgavs första gången 1984 och sedan ett par år finns den som ebok.


Illustration: Magnus Grane.

Huvudpersonen i Stuv Malmö, kom! är den unga studenten Hasse, som har för avsikt att skaffa sig ett sommarjobb i hamnen. Det ska endast vara för några veckor, en sommar under tidigt 70-tal, men han blir faktiskt kvar i sju hela år. Under den tiden får han insikter om livet och mognar som människa. Till sist kommer han fram till vad han faktiskt vill göra med sitt liv. När han lämnar hamnen är det en arbetsplats under stor förändring. Dels drar man ner på verksamheten och dels börjar även hamnsjåarnas arbetssituation förändras till det bättre.

Jag tyckte att detta var en mycket intressant bok att läsa ur arbetarsynvinkel. Man kan knappt föreställa sig hur det var att jobba inne i de gigantiska stålskroven till fartyg, som skulle lastas och lossas i Malmö hamn. Dessutom under de förutsättningar, som rådde på den tiden. Men Fredrik ger en den oerfarne läsaren en god chans att försöka förstå. Utöver det får man en bild av alla de som jobbade där och deras mer eller mindre udda personligheter. Hasse själv visar hur det kunde vara att leva som ung man i 70-talets Malmö. Den läsare som själv upplevt Malmö på den tiden skulle säkert känna igen både platser och sättet att uttrycka sig.

Det förekommer vissa dialektala uttryck, som är kul att se i skrift för en skåning. Men en sak förbryllar mig rejält. Vid ett tillfälle berättas det att några människor talar "dubbelmalmöitiska". Vad sjutton är det?! Jag har frågat ett par genuina Malmöbor, men de visste inte. Jag hoppas få veta, så om du har svaret på denna gåta får du gärna höra av dig!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...