onsdag 3 oktober 2018

Regnvakt

Den här boken borde jag ha läst i somras. Då hade ju vi här i Sverige en riktigt rejäl och skrämmande värmebölja. Inte en droppe regn kom i mina trakter på flera månader. I Regnvakt är det precis tvärtom; där öser regnet ner oupphörligt. Ingen av dessa ytterligheter är förstås önskvärda, men så som Paris drabbas fiktivt i denna berättelse ... ja, då har jag nog hellre en värmebölja, om jag måste välja mellan pest eller kolera.


Omslag: Pär Wickholm.

Den världskände fotografen Linden* Malegarde reser till Paris för att fira sin far på hans 70-årsdag. Familjen har planerat denna speciella weekend sedan länge. Inte nog med att fadern fyller år; Lindens mor och far firar dessutom 40-årig bröllopsdag. Att firandet sker i Paris är en märkvärdighet i sig. Pappa Paul brukar endast lämna sin bostad långt ute på landet för att rädda träd. Trädmannen är det namn han är känd under, och han har ägnat sig åt träd och att rädda dem under hela sitt liv.

Lindens mamma Lauren har noga poängterat att detta firande enbart är för den ursprungliga familjen; inga partners eller barn får vara med. Linden och hans syster verkar inte förvånade över detta, medan däremot läsaren kanske undrar en del. (Så småningom får även läsaren orsaken klart för sig.) Redan när familjen samlas på sitt hotell märks det dock att allt inte står riktigt väl till. Paul ser inte ut att må särskilt bra. Dessutom regnar det hela tiden. Familjens planer på att gå på muséer tillintetgörs, eftersom dessa institutioner stängs på grund av Seines stigande vattennivåer. När själva födelsedagsmiddagen aväts på lördagskvällen inträffar en riktig familjetragedi. Denna tragedi drar många dolda saker till sin spets. Och på samma gång stiger vattnet i Seine allt högre och högre ...

Regnvakt är en riktigt läsvärd bok för den som gillar familjehemligheter. Men inte nog med att man får följa familjen Malegardes väg mot en möjlig försoning; Tatiana De Rosnay väcker förstås också tankar kring de klimatförändringar vi ser på vår jord. Dessutom påminner hon läsaren om det faktum att träden är mycket betydelsefulla för mänsklighetens framtid.
*Han har faktiskt fått namn efter faderns favoritträd. Precis som systern; hon har namnet Tilia, vilket är det latinska namnet för samma träd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...