måndag 15 oktober 2018

Nya akademiens litteraturpris 2018

Jag har förstått att det finns mängder med åsikter om att Nya Akademien har bildats och att de offentliggjort vem som får deras litteraturpris i år. Själv tycker jag det är en utmärkt idé med tanke på hur den föråldrade akademien har betett sig det senaste året. Men allra roligast är att de fyra nominerade författarna till årets litteraturpris är så intressant fördelade; två män och två kvinnor med hemhörighet på vitt skilda platser på jorden. Kim Thúy, Maryse Condé, Neil Gaiman och Haruki Murakami är deras namn.
Pristagaren blev Maryse Condé, vilket är riktigt glädjande. Jag menar, när fick en svart kvinna Nobels litteraturpris senast?! (Svar: det var 1993 då Toni Morrison var pristagare.)

Jag kände inte till Maryse Condé tidigare, men har såklart blivit nyfiken på hennes böcker nu när hon får detta uppmärksammade pris. Färden genom Mangroven, Tills vattnet stiger samt den självbiografiska Livet utan masker finns alla tre som eböcker. Det är med andra ord bara att sätta igång att läsa! ;-)2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...