söndag 30 september 2018

25 gram lycka

25 gram lycka är en bok om igelkottar i största allmänhet och en alldeles speciell igelkott i synnerhet. Tro nu bara inte att det enbart är en gullig bok, med tanke på omslag och titel. Nej, författaren och igelkottdoktorn Massimo Vacchetta förmedlar också ett allvarligt budskap. I samarbete med författaren Antonella Tomaselli har han skrivit en viktig och läsvärd bok. Lena Edh har gjort översättningen till svenska.
Massimo är veterinär och inriktad på stora djur, som kor och hästar. En dag behöver en kollega, som vårdar små djur, lite hjälp. Bland smådjuren finns en pytteliten igelkottunge. För att kunna ta hand om henne behöver Massimo ta med henne hem, eftersom hon behöver omvårdnad och matning så ofta. Som stordjursveterinär är det inte lätt att ta hand om denna pyttelilla varelse, som är så skyddslös. Men Massimo ser till att skaffa sig information. 

Detta blir början på ett starkt engagemang för igelkottarna. Massimo får alltmer erfarenhet och tanken på att starta ett eget räddningscenter för små kottar väcks hos honom. Men det krävs förstås tillstånd från myndigheterna – vem som helst får absolut inte börja hjälpa vilda djur hur som helst.

25 gram lycka är verkligen en söt bok med ett viktigt budskap. Det är mycket rörande att följa Massimo i hans arbete och hans engagemang för de små kottarna. En självklar bok att läsa om du gillar djur.lördag 29 september 2018

Ett blodigt verk

Roderick Macrae föds och växer upp i Skottland under andra halvan av 1800-talet. Familjen har det inte så bra ställt. Fadern är torpare och arrenderar sin mark. Roderick har läshuvud, men trots skollärarens uppmuntran till vidare studier är han inställd på att gå i faderns fotspår. En dag inträffar något som vänder upp och ner på allt. Blott 17 år gammal begår Roderick ett bestialiskt trippelmord. Varför?


Omslag: Niklas Lindblad.

Berättelsen om Rodericks tragiska levnadsöde kommer fram genom ett dokument som är tämligen unikt. Då han sitter fängslad för morden, får han papper och penna av sin advokat. Denne har nämligen uppfattat Rodericks intelligens och är dessutom nyfiken på om det går att få fram någon orsak till den bestialiska handlingen på detta sätt. Advokatens förhoppning är att få straffet mildrat från en annars given dödsdom.

Utöver Rodericks nedtecknade ord, får läsaren också ta del av vittnesprotokoll samt tidningarnas skriverier angående rättegången. Denna samlade dokumentation förmedlar hur det egentligen har varit att leva i den lilla skotska by, som Roderick kommer ifrån. Kanske kan man härigenom förstå de mycket sorgliga händelser som drev Roderick till trippelmord.

Jag brukar tycka om att läsa biografier och berättelser som är mer eller mindre baserade på verkliga händelser. Jag inledde läsningen av Ett blodigt verk i tron att detta var just en händelse som verkligen inträffat. Själva inledningen av boken gjorde ingenting för att ta mig ur den villfarelsen – tvärtom. Författaren hävdar nämligen att han bedrivit släktforskning och därigenom funnit de dokument som boken bygger på. Först när jag läst klart och ville googla om både bok och författare, fick jag klart för mig att denna bok kategoriseras som omväxlande roman, deckare och thriller. Inte ett ljud om någon biografisk koppling. Tala om att jag fastnat i Graeme Macrae Burnets skickligt vävda nät av fiktiva "verkliga" händelser! :-)

Men oavsett om Ett blodigt verk är en renodlad roman eller om det finns något litet uns av sanning i den, så är det en mycket läsvärd bok. Tragisk, sorglig och spännande. Spänningen ligger i att man inte har en aning om huruvida advokaten kommer att lyckas mildra domen. Läs den om du gillar att läsa om brott i historisk miljö!
PS Översättningen till svenska är gjord av Johan Nilsson. DS

fredag 21 september 2018

Novellfest i Lund

Nu är det dags för årets novellfest igen. Det är Litteraturhus Lund, som arrangerar i samarbete med Lunds Konsthall, Lunds Stadsbibliotek och Biografen Kino samt flera samarbetspartners.


Bild via Litteraturhus Lund.

I dagarna tre kan man avnjuta noveller i olika former. Programmet innehåller både innovativa och traditionella punkter. Vad sägs till exempel om novellvandring i centrala Lund i kväll? Eller Novellbio med afternoon tea på söndag? Däremellan bjuds det på novelluppläsning och novelldiskussioner. Det fullständiga programmet hittar du på hemsidan för Litteraturhus Lund.torsdag 20 september 2018

Klassisk spänningslitteratur – så gick det

Johanna på bloggen Johannas deckarhörna föreslog att man skulle läsa klassiska deckare eller annan spänningslitteratur i sommar. Fin idé, tyckte jag och bestämde mig för att anta utmaningen.
För ett litet tag sedan uppmanade Johanna till summering av hur det gått med denna utmaning. För min del gick det så här:

1. Läsning av Maria Langs Tragedi på en lantkyrkogård är genomförd samt recenserad.

2. Fortsatt läsning av Agatha Christie återstår.

Man kan kanske säga att jag uppfyllde hälften av min egen målsättning. ;-) Hursomhelst var det en väldigt trevlig och lagom krävande utmaning.tisdag 18 september 2018

Ebokens dag ...

... firar jag idag genom att visa dessa bilder av min nyutslagna, litterära ros. Det är rosen Roald Dahl, som bjuder på oemotståndlig höstfägring.


För bara några månader sedan var Roald Dahl inte mer än tre små pinnar. Fantastiskt förvandling på denna korta tid! :-)lördag 1 september 2018

Food Pharmacy

Just nu inspireras jag av en helt fantastisk bok, som heter Food Pharmacy. Den är skriven av två kvinnor som också driver bloggen med samma namn. De heter Mia Clase och Lina Nertby Aurell.


Finns tyvärr inte som ebok,
bara som pappersbok och ljudbok.

Detta är verkligen en bok för alla som vill sin kropps bästa. Mia och Lina berättar på ett mycket roligt och lättillgängligt sätt allt de lärt sig om de senaste rönen om vad vi bör äta för att gynna vår tarmflora. Äter vi mat som de "goda" bakterierna i tarmen gillar, så kan vi på så sätt undvika en hel rad av våra vanliga välfärdssjukdomar.

Men jag ska inte ta ordet från författarna, för de gör ett så himla bra jobb med att förklara allting. Läs Food Pharmacy om du är det minsta intresserad av din hälsa!

Det finns en del recept i denna bok, men för den som vill ha ännu fler rekommenderar jag Food Pharmacy: kokboken. Den finns faktiskt som ebok också, förutom den sedvanliga pappersboken.


Finns också som pappersbok.

När till och med jag, som verkligen är novisen vid spisen, lyckas åstadkomma ett och annat utifrån dessa recept – ja, det är ju helt enkelt ett gott betyg för författarna/receptmakarna. :-)Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...