söndag 30 september 2018

25 gram lycka

25 gram lycka är en bok om igelkottar i största allmänhet och en alldeles speciell igelkott i synnerhet. Tro nu bara inte att det enbart är en gullig bok, med tanke på omslag och titel. Nej, författaren och igelkottdoktorn Massimo Vacchetta förmedlar också ett allvarligt budskap. I samarbete med författaren Antonella Tomaselli har han skrivit en viktig och läsvärd bok. Lena Edh har gjort översättningen till svenska.
Massimo är veterinär och inriktad på stora djur, som kor och hästar. En dag behöver en kollega, som vårdar små djur, lite hjälp. Bland smådjuren finns en pytteliten igelkottunge. För att kunna ta hand om henne behöver Massimo ta med henne hem, eftersom hon behöver omvårdnad och matning så ofta. Som stordjursveterinär är det inte lätt att ta hand om denna pyttelilla varelse, som är så skyddslös. Men Massimo ser till att skaffa sig information. 

Detta blir början på ett starkt engagemang för igelkottarna. Massimo får alltmer erfarenhet och tanken på att starta ett eget räddningscenter för små kottar väcks hos honom. Men det krävs förstås tillstånd från myndigheterna – vem som helst får absolut inte börja hjälpa vilda djur hur som helst.

25 gram lycka är verkligen en söt bok med ett viktigt budskap. Det är mycket rörande att följa Massimo i hans arbete och hans engagemang för de små kottarna. En självklar bok att läsa om du gillar djur.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...