tisdag 14 augusti 2018

Tsarens dotter

Tidigare i sommar var det exakt etthundra år sedan en hel familj utplånades. Mor, far och deras fem barn mördades kallblodigt natten till den 17:e juli 1918. Bevisen på detta dåd undanröjdes och kvarlevorna hittades inte förrän 1989. Det dröjde till den 17/7 1998 innan familjen fick en ordentlig begravning och inte förrän 2008 konstaterades att mordet på dem var olagligt.
Familjen, vars öde jag beskriver, är förstås den siste tsaren av Ryssland och hans familj. Åtskilligt har skrivits om deras liv. Spekulationer har under åren varit i omlopp angående om något av barnen överlevde massakern. Den mest kända av dessa är kanske kvinnan som under större delen av sitt liv påstod att hon var Anastasia, tsarens yngsta dotter.


Tsaren och hans familj. Bild: Studio Levitsky 1913.

Med tanke på hur mytomspunnen denna familj blivit, är det spännande att läsa Gill Pauls Tsarens dotter. Faktum är att stora delar av boken bygger på både verkliga händelser och verkliga personer. Om detta skriver författaren i slutet av boken, vilket är väldigt bra. Utöver det har författaren byggt en mycket spännande historia ur sin egen fantasi. För tänk om det faktiskt var någon av barnen i tsarfamiljen som överlevde. Hur skulle det i så fall ha gått till? Hur skulle livet ha blivit för vederbörande? Gills berättelse inleds 1914 och huvudpersonen är en ung, stilig officer, som sårats i strid.

Parallellt med berättelsen från 1910-talet får läsaren ta del av Kitty Fischers liv, som utspelar sig etthundra år senare. Londonbon Kitty har ärvt en stuga i USA efter sin mormors far, som hon aldrig har hört talas om. Frågan är varför ingen någonsin pratat om denne man. Kitty blir förstås nyfiken. När hennes äktenskap dessutom står inför en allvarlig kris, blir den övergivna stugan en tillflyktsort. Sakta men säkert kommer Kitty familjehemligheterna på spåren.

Tsarens dotter är mycket spännande! Gillar du romaner, som är baserade på verkliga händelser, är detta boken för dig. Jag ska verkligen inte gå händelserna i förväg, för jag vill inte förstöra din läsupplevelse. Men en sak är säker; jag tror knappast du blir besviken om du läser denna bok.2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...