Självhjälpsböcker i all ära, men ibland kan man kanske tycka att det går tretton på dussinet och att de alla är skrivna på samma sätt.
Livet börjar när du inser att du bara har ett är något helt annat. Visst kan man som läsare fånga upp många bra verktyg för ett lyckligare liv, men man blir aldrig skriven någonting på näsan. Boken är nämligen utformad som en roman, i vilken man får följa Camille och hennes steg mot ett bättre liv. Raphaëlle Giordano har lyckats strålande med denna berättelse. Maria Bodner Gröön har gjort översättningen till svenska.
 |
Omslag: Studio Eyrolles. |
Camille har "allt"; make, son, trevlig bostad och ett hyfsat bra jobb. Ändå är det något som inte känns riktigt bra i livet. Hon känner sig stressad på olika plan. Den ena frustrationen bygger på den andra och skapar missnöje.
När Camille en dag är ute på uppdrag å jobbets vägnar, får hon punktering på bilen. Givetvis öser regnet ner och hennes telefon har ingen täckning. Camille blir helt enkelt tvungen att leta upp närmaste hus och be att få låna telefonen där. När telefonsamtalet till en bärgningsfirma är avklarat, ringer Camille även sin make. Hon upplever det som att hon inte får tillräckligt stöd från honom, och då brister fördämningarna. Paret som bor i huset bjuder på te. Stämningen är fylld av omsorg om henne, och Camille känner att hon kan berätta lite om sina frustrationer. Det visar sig då att mannen i huset är slentrianolog. När han hör Camilles ord om sitt liv drar han slutsatsen att hon lider av svårt slentriansyndrom. Camille tror inte sina öron, men lyssnar när mannen berättar om slentrianens hårda inverkan i människors liv. Innan hon går får hon ett visitkort och en uppmaning att ta kontakt om hon vill göra en varaktig förändring.
En tid senare tar Camille faktiskt kontakt med Claude – slentrianologen. Hon har insett att hon måste göra något åt sin situation. Under Claudes ledning inleder Camille arbetet med att lära sig leva på ett nytt sätt, med en ny inställning till livet.
Genom Camilles arbete med att förändra sitt liv, får också läsaren praktiska verktyg för att kunna göra förändringar. Här skrivs inget på näsan, utan man kan i lugn och ro följa Camille och låta sig fascineras av det som hon får lära sig av Claude. När romanen är slut finns alla verktygen och övningarna förtecknade i sammandrag för den som vill prova. Faktum är att jag under läsningens gång markerade massor av tänkvärda citat, som det är värt att återkomma till och fundera på. Som till exempel om leendets betydelse; "... bara man ler, oavsett om det är naturligt eller inte, så minskar stressen i vår organism". Dessutom kommer Claude in på samma saker som nämns i
Unplug, en bok jag läste tidigare i sommar, nämligen meditationens betydelse för hälsa och välbefinnande.
Livet börjar när du inser att du bara har ett är en inspirerande och tänkvärd bok – väl värd att läsa för den som vill förändra sitt liv.

PS Detta med slentrianologin får sin förklaring mot slutet av berättelsen. Både Camille och läsaren blir överraskade! DS