tisdag 24 juli 2018

Räddaren av förlorade ting

Den här boken tyckte jag mycket om! Den innehåller flera historier och de är både sorgliga, tragiska och fyllda av hopp på samma gång. Räddaren av förlorade ting är skriven av Ruth Hogan, och det är hennes debutroman. Översättningen till svenska är gjord av Fredrika Spindler.


Omslag: Emma Graves.

Författaren Anthony Peardew är numera en gammal man. Han kan se tillbaka på en framgångsrik karriär. Men han har också en väl förborgad hemlighet hemma i sitt arbetsrum; människors förlorade ting. Det är olika saker, som andra tappat, glömt eller förlorat på annat sätt, som Andrew samlat på sig under många år. Hans mål är egentligen att återbörda dessa saker till deras respektive rättmätiga ägare. Men hur ska det gå till? Hur ska han finna alla dessa människor? Uppgiften tycks honom oöverstiglig. När han känner att slutet närmar sig, ser han ingen annan utväg än att "testamentera" uppgiften vidare till en lämplig arvinge.

Anthony hade inga barn eller andra nära anhöriga. Därför blir det hans assistent sedan några år, den unga Laura, som ärver allt. Hon har genom åren lärt känna Anthony ganska väl, men hans hemlighet kände hon inte till. Det är med viss bävan hon för första gången öppnar hans annars ständigt låsta arbetsrum och uppdagar hemligheten. 

Även för Laura tycks uppgiften hon ärvt övermäktig. Hur ska hon göra för att lyckas? Och frågan är varför Anthony anammat detta beteende att samla borttappade ting. När nöden är som störst, finns stödet och hjälpen på närmare håll än vad Laura anat. En tonårig grannflicka med Downs syndrom samt Anthonys trädgårdsmästare blir hennes bundsförvanter.

Både Anthony och Laura har ett förflutet bakom sig, som sakta avslöjas under berättelsens lopp. Parallellt får man även lära känna en tredje person, vars historia visar sig ha flera beröringspunkter med Anthonys. Alla tre levnadsödena rymmer större eller mindre tragik på olika vis. Men det finns också ett visst mått av hopp.

Räddaren av förlorade ting är verkligen en bok för dig som gillar hemligheter och som inte har något emot vissa inslag av "övernaturlighet". En del av alla de förlorade tingen presenteras med små historier mellan varven, vilket naturligtvis är spännande i sig. Sjävklart får man veta den tragiska bakgrunden till att Anthony blev "räddaren av förlorade ting". Det är en gripande och spännande bok, som jag hade svårt att lägga ifrån mig. När jag väl hade läst klart dröjde sig huvudpersonerna kvar och jag funderade en hel del på hur det skulle gå för dem sedan. Jag hoppas verkligen att Ruth Hogans nästa bok (The Wisdom of Sally Red Shoes) översätts till svenska.4 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...