tisdag 24 juli 2018

Räddaren av förlorade ting

Den här boken tyckte jag mycket om! Den innehåller flera historier och de är både sorgliga, tragiska och fyllda av hopp på samma gång. Räddaren av förlorade ting är skriven av Ruth Hogan, och det är hennes debutroman. Översättningen till svenska är gjord av Fredrika Spindler.


Omslag: Emma Graves.

Författaren Anthony Peardew är numera en gammal man. Han kan se tillbaka på en framgångsrik karriär. Men han har också en väl förborgad hemlighet hemma i sitt arbetsrum; människors förlorade ting. Det är olika saker, som andra tappat, glömt eller förlorat på annat sätt, som Andrew samlat på sig under många år. Hans mål är egentligen att återbörda dessa saker till deras respektive rättmätiga ägare. Men hur ska det gå till? Hur ska han finna alla dessa människor? Uppgiften tycks honom oöverstiglig. När han känner att slutet närmar sig, ser han ingen annan utväg än att "testamentera" uppgiften vidare till en lämplig arvinge.

Anthony hade inga barn eller andra nära anhöriga. Därför blir det hans assistent sedan några år, den unga Laura, som ärver allt. Hon har genom åren lärt känna Anthony ganska väl, men hans hemlighet kände hon inte till. Det är med viss bävan hon för första gången öppnar hans annars ständigt låsta arbetsrum och uppdagar hemligheten. 

Även för Laura tycks uppgiften hon ärvt övermäktig. Hur ska hon göra för att lyckas? Och frågan är varför Anthony anammat detta beteende att samla borttappade ting. När nöden är som störst, finns stödet och hjälpen på närmare håll än vad Laura anat. En tonårig grannflicka med Downs syndrom samt Anthonys trädgårdsmästare blir hennes bundsförvanter.

Både Anthony och Laura har ett förflutet bakom sig, som sakta avslöjas under berättelsens lopp. Parallellt får man även lära känna en tredje person, vars historia visar sig ha flera beröringspunkter med Anthonys. Alla tre levnadsödena rymmer större eller mindre tragik på olika vis. Men det finns också ett visst mått av hopp.

Räddaren av förlorade ting är verkligen en bok för dig som gillar hemligheter och som inte har något emot vissa inslag av "övernaturlighet". En del av alla de förlorade tingen presenteras med små historier mellan varven, vilket naturligtvis är spännande i sig. Sjävklart får man veta den tragiska bakgrunden till att Anthony blev "räddaren av förlorade ting". Det är en gripande och spännande bok, som jag hade svårt att lägga ifrån mig. När jag väl hade läst klart dröjde sig huvudpersonerna kvar och jag funderade en hel del på hur det skulle gå för dem sedan. Jag hoppas verkligen att Ruth Hogans nästa bok (The Wisdom of Sally Red Shoes) översätts till svenska.torsdag 19 juli 2018

Unplug

Denna bok är verkligen mycket inspirerande! Unplug har undertiteln “den enkla vägen till meditation och inre lugn”, som kort och koncist avslöjar vad det handlar om. Författaren heter Suze Yalof Schwartz, och översättningen till svenska har Anna Olsson gjort.
Oavsett om du vill återvinna lugnet i en stressad tillvaro eller om du vill gå ner i vikt eller sänka ditt blodtryck, så kan meditation hjälpa dig. Dessa saker och många fler kan regelbunden meditation hjälpa dig med, menar författaren. Jag har inte provat själv, så jag vet inte, men däremot blev jag mycket inspirerad att prova efter att ha läst boken.

Det kan hända att du förknippar meditation med allehanda föreställningar, såsom att man måste sitta obekvämt på golvet, att man inte får tänka “fel” eller att man måste meditera länge. Om det är just sådana tankar som hindrar dig från att börja må bättre genom meditation, så bör du läsa Suzes bok. Hon visar tydligt och klart hur enkelt det är att meditera. Det svåra är nog snarare att se till att komma igång och att skapa en vana, tror jag utifrån mitt eget perspektiv.

Förutom alla goda effekter man kan få genom meditation, insåg jag att meditation är något som alla kan klara av. Man behöver ingen dyr utrustning. Man måste inte vara i god form. Man måste inte ens vara särskilt rörlig. Det är helt enkelt bara att läsa Unplug och sedan sätta igång.måndag 2 juli 2018

Moa och migränmonstret

Nu är det semestertider för både stora och små. En del människor riskerar att under de första dagarna av ledigheten drabbas av migrän. Det är lätt att falla in i annorlunda mat- och sovvanor då man äntligen är fri, men det kan tyvärr också framkalla den plågsamma huvudvärken. Frågan är om det finns något man kan göra för att slippa ha det så.

Gun-Britt Ahlström och Kristina Ahlström, som efter många års svåra migränanfall blev symptomfria, har skrivit en mycket läsvärd bok för barn om hur det är att ha migrän. Eva Lindén har gjort åtskilliga väldigt fina illustrationer till texten. Kristina Ahlström har sedan tidigare skrivit ett par böcker* för vuxna om sina erfarenheter av egenbehandling i form av goda och regelbundna matvanor.


Illustration: Eva Lindén.

Moa är 8 år och emellanåt får hon så svår huvudvärk att hon inte kan gå i skolan, leka eller göra annat skoj. Hon vet att det är migrän hon har, eftersom även hennes mamma och mormor har denna sjukdom. Moa föreställer sig migränen som ett monster, som smyger sig på henne och ger henne huvudvärk. Ofta kommer migränmonstret fram när Moa gör något roligt, till exempel reser med familjen till Tivoli i Köpenhamn eller går på födelsedagskalas.

Moa har tur. Hennes mamma är en engagerad förälder och hon försöker komma på hur hon ska kunna hjälpa Moa (och även sig själv) att slippa få de hemska migränanfallen. Mamman läser om hur man kan undvika huvudvärken genom att äta bra, nyttig mat ofta och regelbundet. Moa och hennes mamma provar att äta på detta sätt och de upptäcker att de slipper få ont i huvudet. Men frågan är hur Moa ska göra när hon blir bjuden på kalas. Då brukar ju migränmonstret dyka upp. Och en annan sak Moa funderar på är om hon aldrig mer får äta godis.

Moa och migränmonstret ger mig som vuxen läsare en tydlig känsla för hur det är att vara liten och plågas av återkommande svår migrän. Det är lätt att bli engagerad i Moa och lida med henne när hon får sina anfall. En ung läsare jag känner, som också läste boken, menade att hon känner igen sig i Moas liv, i såväl vardag som fest. Hon tyckte att hon lärde sig viktiga saker om sjukdomen migrän (som hon själv inte har) och blev förtretad å Moas vägnar över pojken i klassen som inte riktigt ville förstå. Att förställa sig den svåra huvudvärken som ett monster, som smyger sig fram och anfaller, är verkligen en fullträff! Begreppet migrän blir så mycket mer konkret på detta sätt. Moa och migränmonstret är en mycket välskriven och lärorik bok. Sätt den i händerna på någon liten, som har migrän, eller kanske någon som behöver lära sig mera om kompisens svåra huvudvärk.

*Du kan läsa mer om Kristinas böcker, Fri från migrän och Fri från migrän – handboken, genom att klicka på titlarna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...