onsdag 6 juni 2018

Litteraturtoget 2018

I Norge är det dags för ännu ett Litteraturtog – i år för femte gången. Det är kronprinsessan Mette-Marit som är initiativtagare till denna litterära resa genom det norska landskapet och den sker i samarbete med NSB och Deichmanske biblioteket i Oslo.


Kronprinsessan i biblioteksvagnen på Litteraturtoget 2016.
Fotograf: Lise Åserud.

Idag, den 6:e juni, startar tåget i Kristiansand. Slutstation är Stavanger den 8:e juni. Under resans lopp blir det litteratursamtal med en mängd olika författare och möjlighet att besöka biblioteksvagnen ombord på tåget, när det står stilla på de olika stationerna. Nytt för i år är att tåget även går till sjöss för en kväll samt att en skrivarkurs avhålles. Kristiansand, Mandal, Egersund, Ogna og Stavanger är de stationer som får besök under resan.

Varje år brukar Litteraturtoget ägnas åt olika teman inom litteraturen. I år är ämnet relationer. Kronprinsessan använder sina sociala medier till att kommunicera om litteratur och boktips under hashtaggen #minbok.

Mer information, program och vilka författare som följer med ombord finner du på det norska kungahusets hemsida. (Av de medföljande författarna lägger jag särskilt märke till min ungdomsfavorit Jostein Gaarder.) Du kan även läsa mer om kronprinsessans litterära intresse genom denna länk.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...