tisdag 26 juni 2018

Flätan

En riktigt bra och mycket tänkvärd bok jag läst på senare tid är Flätan. Den är skriven av Laetitia Colombani och översatt till svenska av Lotta Riad.




I Flätan får man lära känna tre olika kvinnor, som lever totalt olika liv på tre olika kontinenter. Men de har en gemensam nämnare, nämligen hår. Detta låter kanske ganska kryptiskt, men jag lovar dig att detta hår sammanflätar (!) kvinnorna mer än de själva kan ana.

I Indien lever Smita med make och liten dotter. De tillhör de oberörbara och räknas därmed till de lägst stående människorna i det indiska kastsystemet. Då dottern, efter en dyrbar muta till skolläraren, får lov att börja skolan blir hon behandlad oerhört kränkande. Smita bestämmer sig då för att hon fått nog. Hon rymmer, och tar dottern med sig, i hopp om att skapa ett nytt och drägligare liv för dem båda. Att ge sig iväg på detta sätt innebär stora risker för den som är kastlös, men som tur är finns tempel där man kan be och lämna offergåvor.

På Sicilien bor den unga kvinnan Giulia. Hon för en tämligen obekymrad tillvaro fram till den dag då hennes far råkar ut för en olycka. Pappan hamnar i koma och man vet inte om eller när han kommer att vakna upp. Han har lett det anrika familjeföretaget – ett perukmakeri – under många år. När Guilia går igenom en del papper på hans kontor, inser hon att fadern dolt en tragedi för den övriga familjen. Företaget står på ruinens brant!

Den framgångsrika, kanadensiska advokaten Sarah har alltid arbetat extremt hårt för att nå framgång i sin karriär. Hon är ensamstående mor till tre små barn och hennes tillvaro är minutiöst inrutad. När hon står inför sin största utnämning i karriären får hon på samma gång veta att hon har en svår sjukdom. Detta är dock inget som hon tänker låta sig hindras av. Karriären framför allt! tänker Sarah, och kämpar på tills en dag då sanningen kommer ifatt henne.

Alla dessa tre kvinnoöden är mycket tänkvärda. Allra mest tragiskt och gripande är det liv som Smita lever. När boken var slut funderade jag mycket på just Smita och hennes dotter. Jag undrar verkligen hur framtiden gestaltade sig för dem. Även Guilias och Sarahs liv är förstås intressanta att få en inblick i. När det gäller Sarah blir man riktigt chockad över hur hårt hon driver sig själv – det är en karriärkamp in absurdum, kan jag tycka. Förutom kvinnornas öden fick jag mig en tankeställare då det gäller hår och framförallt löshår av olika slag. Många i västvärlden har ju en tendens att använda löshår i allt större utsträckning för att piffa upp sig. Frågan är om vi egentligen vet hur detta hår har tillverkats. Är vi medvetna om vilka tragedier som kan ligga bakom vår flärd? Flätan är mycket läsvärd! Den är för övrigt nästa bok i den digitala bokcirkel jag är med i. Det blir riktigt intressant att diskutera och höra vad de andra fick för intryck av den.



måndag 25 juni 2018

Utmaning: Klassisk spänning i sommar

Johanna, som har bloggen Johannas deckarhörna, har dragit igång en trevlig utmaning för sommaren. Hon uppmanar till läsning av klassisk spänningslitteratur inom exempelvis genrerna deckare, skräck eller spionroman.


Bild via Johannas deckarhörna.

Detta låter som en både lagom och trevlig utmaning, tycker jag. Målsättningen avseende antal böcker sätter man själv. Läs mer hos Johanna, om du också blir intresserad av att vara med!

Själv är jag sugen på att läsa Maria Langs Tragedi på en lantkyrkogård samt fler av Agatha Christies deckare, till exempel Mysteriet på blå tåget.

Tyvärr är det ju så att av alla Maria Langs fina deckare har endast sex kommit ut som eböcker. Tragedi på en lantkyrkogård är den "sista" av dessa sex. Jag har läst de första fem med stort nöje. Eftersom jag sedan visste att det bara fanns en kvar, har jag dragit ut på att läsa den. Jag ville liksom ha nöjet framför mig. Men nu är det dags, tycker jag!

Agatha Christie har skrivit enormt många deckare, och väldigt många av dem finns faktiskt som eböcker på svenska. Några har jag redan läst, men många återstår. Så här finns det verkligen att välja på till sommarens utmaning!



söndag 24 juni 2018

Kära bokvän!

Ser det verkligen ut så här i din väska när du ska resa på semester?!


Reklampelare på Malmö C i förra veckan.
Fotograf: Bokskorpionen.

Detaljbild av reklampelaren. Samma fotograf.

Varför inte resa betydligt "lättare" med hjälp av en fjäderlätt läsplatta? I den kan du ta med hundratals böcker utan att riskera att få övervikt på flyget.

Nu snackar jag alltså inte om en surfplatta i stil med iPad eller liknande. En sådan är tung, ömtålig, har ljusstark skärm samt går inte att läsa på i solsken. Nej, en lätt och fin läsplatta är melodin när man ska resa på semester och vill ha många böcker med sig. Det finns till och med vattentåliga läsplattor för den som tänker ligga på stranden eller vid poolen och läsa. Till skillnad från surfplattan räcker en laddning av läsplattan hur länge som helst (nästan).

Blir du nyfiken på läsplattor kan du läsa mer på min samlingssida. De läsplattor som är populära här hemma är Kobo Aura H2O samt Adlibris Letto Frontlight. Den sistnämnda har kommit i ännu en version, nämligen Letto Frontlight 2.



tisdag 19 juni 2018

Roald Dahl har flyttat in

Jag läser och läser, men det blir dessvärre dåligt med boktips här inne på bloggen. Det beror på att jag under mina fridagar ägnar mig med hull och hår åt vår trädgård. Det är en hel del som behöver pysslas med i den. Nu ska väl inte detta bli en trädgårdsblogg egentligen. Men jag kan ändå berätta att Roald Dahl har fått en hedersplats i trädgården. Är man boknörd så är man. ;-)


Roald Dahl skymtar fram bakom rosa stäppsalvia. Fotograf: Bokskorpionen.

Just för ögonblicket ser Roald Dahl endast ut som tre taniga pinnar. Men så är det när man är en alldeles nykläckt ros. Med tiden hoppas jag att han kommer att trivas och blomma som på denna bild:


Roald Dahl – en Austin-ros. Bild via Flora Linnéa.

Nu är frågan om det finns fler litterära rosor, eller andra växter. Det tål att tänka på. Bokbloggaren Hannele har ju gjort en Shakespeare-hörna i sin trädgård. Det är något att inspireras av, tycker jag! :-)



onsdag 6 juni 2018

Litteraturtoget 2018

I Norge är det dags för ännu ett Litteraturtog – i år för femte gången. Det är kronprinsessan Mette-Marit som är initiativtagare till denna litterära resa genom det norska landskapet och den sker i samarbete med NSB och Deichmanske biblioteket i Oslo.


Kronprinsessan i biblioteksvagnen på Litteraturtoget 2016.
Fotograf: Lise Åserud.

Idag, den 6:e juni, startar tåget i Kristiansand. Slutstation är Stavanger den 8:e juni. Under resans lopp blir det litteratursamtal med en mängd olika författare och möjlighet att besöka biblioteksvagnen ombord på tåget, när det står stilla på de olika stationerna. Nytt för i år är att tåget även går till sjöss för en kväll samt att en skrivarkurs avhålles. Kristiansand, Mandal, Egersund, Ogna og Stavanger är de stationer som får besök under resan.

Varje år brukar Litteraturtoget ägnas åt olika teman inom litteraturen. I år är ämnet relationer. Kronprinsessan använder sina sociala medier till att kommunicera om litteratur och boktips under hashtaggen #minbok.

Mer information, program och vilka författare som följer med ombord finner du på det norska kungahusets hemsida. (Av de medföljande författarna lägger jag särskilt märke till min ungdomsfavorit Jostein Gaarder.) Du kan även läsa mer om kronprinsessans litterära intresse genom denna länk.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...