måndag 28 maj 2018

Sorgsna hjärtans trädgård

Den här boken räknas nog närmast till feelgood-genren, men själv tycker jag att den är lite väl sarkastisk för min smak. Därför känns den inte riktigt så "feelgood:ig" som jag skulle önska mig av en sådan bok. Sorgsna hjärtans trädgård är Abbi Waxmans debutroman och Helen Ljungmark har översatt den till svenska.


Omslag: Sara Acedo.

Lili är en ung änka, som blev ensam kvar med två små döttrar då maken dog i en olycka. Tre-fyra år efter denna tragiska händelse har hennes omgivning börjat småtjata på henne om att hon behöver gå vidare i livet. Själv kan hon bara se sig som Dans fru och definitivt inte någon som "springer på dejter".

Lili är illustratör och hennes arbetsgivare har gett henne i uppdrag att illustrera en trädgårdsbok. När de blir medvetna om att Lili inte kan något om växter eller odling, skickar de henne på en sommarkurs i odling. Det är en spretig blandning av olika människor som ska gå kursen, och den leds av en tystlåten holländare. Men under sommarens lopp blir de alla vänner och ställer helhjärtat upp för varandra. Och märkligt nog har Lili börjat se på kursledaren med andra ögon; han är ju en riktigt stilig ung man.

Jag gillade verkligen de delar av boken som handlade om trädgårdsarbete och odling. Mellan de vanliga kapitlen kommer lite odlingsråd – en del av dem riktigt humoristiskt skrivna. Men för övrigt tyckte jag, som sagt, att det var en lite väl sarkastisk stämning mellan en del av huvudpersonerna. Händelseförloppet är också ganska förutsägbart. På det hela taget är Sorgsna hjärtans trädgård en lättläst och lättsmält bok, kanske passande för lata dagar på stranden i sommar.2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...