måndag 21 maj 2018

Kornas hemliga liv

Den här boken är alldeles fantastiskt bra, intressant och tankeväckande! Jag lärde mig massor av saker när jag läste den. Rosamund Youngs Kornas hemliga liv är verkligen en bok jag kan rekommendera. Ylva Stålmarck har gjort översättningen till svenska.


Omslag: Eva Lindeberg.

Rosamund Young driver tillsammans med sin bror en gård vid namn Kite’s Nest Farm i Cotswolds i Storbritannien. De tog över denna gård efter sina föräldrar, som redan från 1950-talet och framåt drev den på ekologiskt och djurvänligt vis. Detta synsätt på djur och natur har Rosamund och hennes bror självklart anammat och arbetar på samma sätt som föräldrarna. 

Gårdens alla kor får ströva fritt. De väljer själva om de vill vara inne eller ute och vilken hjord de ska tillhöra. På detta sätt har alla deras personligheter blivit mycket tydliga. Kor är både intelligenta, snälla och påhittiga. Precis som bland människor finns det förstås också trögtänkta kor och kor som är fåfänga, stolta, blyga och lekfulla. Rosamund berättar med stor kärlek om sina kor, deras personligheter och deras liv. Jag blir riktigt nyfiken och skulle egentligen gärna vilja se dem på riktigt. 

På samma gång väcker Rosamund viktiga tankar om hur kor och andra djur har det. Det blir skrämmande tydligt hur plågsamt det måste vara för alla de djur som hålls i industriliknande massuppfödning. Boken är en riktig väckarklocka på så sätt, och jag gissar att Astrid Lindgren hade älskat och hyllat den. 

Jag tycker att även du bör bekanta dig med alla de härliga korna, som Rosamund så varmt och kärleksfullt berättar om i Kornas hemliga liv. Vill du sedan veta mer, kan du dessutom besöka bokens egen hemsida.
2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...