torsdag 3 maj 2018

Hemåt över isen

Detta är en utmärkt bok för dig som gärna läser om gamla hemligheter och som tycker om skärgårdsmiljö. Gunilla Linn Persson har skrivit många olika slags böcker för både barn och vuxna. Hon är också medförfattare till den populära TV-serien Skärgårdsdoktorn. Jag har tidigare läst och tyckt om hennes ungdomsbok Allis med is och Skärgårdsdoktorn gillade jag verkligen. Hemåt över isen tyckte jag också väldigt mycket om.


Vackert omslag, gjort av Pär Wickholm.

Två historier berättas parallellt; en från 1914 och en från 2013. Nittionio år ligger emellan, men det som hände invånarna på den lilla skärgårdsön Hustrun strax före första världskrigets utbrott kom att prägla deras ättlingar under decennier framöver. Ellinor är en av dessa ättlingar. Hennes vuxna liv har i princip gått ut på att serva sin allt mer åldrige far och, under sommaren, öns alla sommarboende. Hon är den som driver faderns företag, Algots Sjötaxi, vidare. Hon sliter och släpar på en ö, som ännu inte fått elektricitet. Är det ingen som vill ta hand om och hjälpa henne, undrar hon ibland. Det visar sig att det funnits en stor ungdomskärlek, men han tillhörde "fel" släkt. (Det där med "fel" släkt har sin upprinnelse i de mycket tragiska händelserna som inträffade 1914.) Ellinor har trängt undan och stängt inne känslorna från ungdomen. Därför blir det sannerligen inte lätt för henne när just denna ungdomskärlek dyker upp på ön igen. Herrman har kommit för att sälja dödsboet efter sin far. Men när han återser Ellinor blir andra saker viktigare. Han som trodde att Ellinor gift sig med en fransos och flyttat till Frankrike. Inget kunde vara mera fel. Frågan är om de båda kan överbrygga nittionio års ö-fejd och gå sin egen väg till slut.

Hemåt över isen håller inget högt berättartempo. Men dramatiken är trots detta väldigt fängslande. Både de tragiska händelserna 1914 och Ellinors levnadsöde är mycket gripande. Som tvättäkta landkrabba blir jag djupt imponerad av hur människor lyckats överleva och leva på små öar i det yttersta kustbandet, både förr och nu. Miljöskildringarna är både vackra och skrämmande. Tänk så utsatt man blir i en storm ute i skärgården. Men jag tänker även på upplevelserna av djur och natur, som Ellinor upplever. Hemåt över isen är en mycket läsvärd bok, som jag varmt rekommenderar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...