fredag 4 maj 2018

Godmorgon segrare

Kriget varade i hur många år som helst. Nu när freden äntligen är här borde allt återgå till det normala, så som livet var före kriget.
I ett land någonstans i en okänd värld har ett långvarigt krig just utspelat sig. När freden äntligen blir verklighet, tror huvudpersonen att livet kommer att bli som förr igen. Men riktigt så enkelt är det inte. Fienden är visserligen i stort sett helt slagen. Men några tycks ha undkommit. Invånarna tvingas genomgå kroppsscanningar i jakten på gömda fiender.

När vår huvudperson en dag råkar på en av dessa fiender, uppkommer ett svårt dilemma. Fiendepersonen är skadad och vädjar om hjälp. Huvudpersonen förvånar sig själv genom att föra sin forna motståndare till sitt hem över natten.

Men detta är inte nog. När det är dags att gå till jobbet som drönarpilot och genomföra kroppsscanningar hamnar huvudpersonen i ett ännu större dilemma då plötsligt den skadade motståndaren dyker upp framför drönaren.

Eva Holmquist har skrivit en mycket tänkvärd novell om några av krigets konsekvenser. Hon påvisar inledningsvis det faktum att livet knappast kan bli exakt som förr efter ett krig. Dessutom ger hon med god berättarteknik sin huvudperson ett mycket svårt dilemma. Kan man verkligen hjälpa en fiende? Och i så fall, var går gränsen för hur mycket hjälp och vilken typ av hjälp man kan ge? När jag läst klart novellen funderade jag en hel del på huvudpersonen och vad som kunde tänkas hända sedan – som en konsekvens av de handlingar vederbörande utfört. Godmorgon segrare är en klart läsvärd och tankeväckande novell!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...