tisdag 29 maj 2018

En annan Alice

Tanken på att man skulle förlora minnet är rätt ruggig. Minnesförlust är precis vad Alice råkar ut för en dag då hon faller på gymmet hon brukar besöka. Liane Moriarty har återigen skrivit en riktigt bra bok. En annan Alice är översatt till svenska av Anna Strandberg.


Omslag: Nebojsa Zoric.

När Alice vaknar upp, efter att ha fallit på gymmet, tycker hon det är märkligt att bästa väninnan ser så gammal och sliten ut. Ännu mer märkligt är det att hon över huvudtaget befinner sig på ett gym – hon har ju aldrig gillat att träna. Alice blir förd till sjukhuset i ambulans, och väl där är det två saker hon önskar; att läkaren kollar att allt står väl till med hennes lilla barn i magen och att hennes älskade nyblivne make ska komma och stötta henne.

I magen finns inget barn, konstaterar läkaren, men väl spår efter att Alice ska ha genomgått kejsarsnitt vid någon tidpunkt. Den saknade maken Nick dröjer med att komma, och sakta men säkert går det upp för Alice vad som hänt. Hon är 39 år, men hon har efter sin huvudskada glömt de senaste tio åren av sitt liv. Alice tror att hon är lyckligt nygift och väntar sitt första barn. I själva verket är hon trebarnsmor och ligger i en svår och slitsam skilsmässa. Den 29-åriga versionen av Alice tvingas lära känna sig själv som 39-åring, och det är ingen trevlig bild hon möter.

Tiden går och Alice och hennes omgivning försöker finna ett sätt att leva med det faktum att Alice nu är en annan. Frågan är bara vad som händer när eller om Alice får minnet tillbaka.

En annan Alice är en riktigt tankeväckande bok. Hur hade man själv reagerat, tyckt och känt om man hamnat i Alices situation? Dessutom är den spännande och svår att lägga ifrån sig. För man vill ju bara ha svar på om Alice återfår minnet och vad som händer då. Så länge som Alice inte återfått minnet vill hon göra sitt yttersta för att reparera äktenskapet. Men kommer hennes verkliga 39-åriga jag att acceptera vad "29-åriga Alice" försöker göra, när minnet väl återvänder? Spännande läsning väntar dig, precis som i flera av Lianes övriga böcker*!
*Jag har tidigare läst och tyckt om Öppnas i händelse av min död samt Andras vänner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...