torsdag 5 april 2018

Mitt hjärtas oro

Jag har tidigare läst en novell skriven av Malou von Sivers. Den var så bra att jag därför gärna ville läsa Mitt hjärtas oro, som är första delen i en planerad trilogi.


Omslag: Elsa Wohlfahrt Larsson.

Mitt hjärtas oro är en roman, som är löst baserad på Malous egna förfäders liv. Den kom till som ett försök att förstå det nedärvda sociala arvet, som även Malou drabbats av under sin uppväxt.

I boken får man huvudsakligen följa Axel och hans liv under 1900-talets första årtionden. Han är en gift man, och som äldste son har han tvingats ta över den firma som fadern byggt med sina bara händer. Eftersom Axel därmed är direktör lever han och hans fru gott. Men det förflutna, som läsaren glimtvis får ta del av, spökar. Inte minst kommer detta fram i Axels förhållande till sina två små söner. Axel genomför samma typ av "uppfostran" som han själv blivit utsatt för; ren och skär misshandel vid minsta felsteg.

Men en dag händer något som förändrar Axels liv. Han finner sin själsfrände i den flera år yngre Sara. Efter en uppslitande skilsmässa får han chansen att gifta sig med henne. Livet leker – till och med sedan den nya lilla familjen berikats med en liten dotter. Axel är annars mycket tveksam till att ha barn, eftersom han insett att han inte kan "uppfostra" barn mer än på ett sätt. Allting är frid och fröjd fram till den dag då nästa barn ska komma till världen ...

Mitt hjärtas oro är en mycket tragisk och gripande roman. I slutet av boken anar man vad nästa bok kommer att handla om, och den ser ut att bli riktigt, riktigt tragisk och sorglig. Trots detta ser jag fram emot att få fortsätta läsa om familjen. Jag tycker att Malou skriver mycket bra om dessa sorgliga levnadsöden.2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...