söndag 15 april 2018

En andra chans

Jag öppnade den här boken ... och sedan stängde jag den inte igen förrän jag hade läst hela! Jojo Moyes är, sett ur mina ögon, en fantastisk författare. Med boken En andra chans, som är sista delen i trilogin om Lou, har hon skapat ytterligare en berättelse som man inte kan släppa förrän man fått veta hur det går. Helen Ljungmark har gjort översättningen till svenska.


Omslag: Sara R Acedo.

Efter att under svåra omständigheter ha mist sin älskade Will (Livet efter dig) och därefter kämpat med den tunga sorgen och plötsligt uppdykande överraskningar (Arvet efter dig), gör Lou slag i saken och försöker lyda Wills sista råd till henne. Han tyckte att hon skulle våga sig på att ge sig ut i världen, prova något äventyrligt samt inte minst försöka finna sig själv.

Därför har Lou bestämt sig för att flytta från sin trygga, välkända miljö i London till det totalt okända New York och leva och arbeta där under ett år. Hennes alldeles nyblivne pojkvän, ambulansföraren Sam, uppmuntrar henne, även om de båda två funderar mycket på om deras relation kan fungera på distans.

Lous tidigare kollega, Nathan, har hjälpt henne att ordna ett arbete (som inkluderar tjänstebostad) i den stenrika familj där han själv tjänstgör som personlig massör åt herr Gopnik. Lou ska vara assistent åt den betydligt yngre fru Gopnik, och det visar sig vara en krävande uppgift. Det är ett mycket speciellt hus hon kommer till, beläget precis vid Central Park, med en portier på bottenvåningen och stenrika hyresgäster som knappt bryr sig om varandra.

En helt ny värld öppnar sig för Lou, som själv är uppvuxen under enklare förhållanden. Den unga fru Gopnik shoppar klänningar, skor och handväskor för fantasisummor. Hon besöker exklusiva skönhetsinrättningar. Hon håller sig i form med hjälp av en personlig tränare och förväntar sig att assistenten hänger med i deras löptempo. (Lou har i princip aldrig ägnat sig åt träning tidigare.) Allt detta syftar till att kunna visa upp sig som sitt vackraste jag på alla de välgörenhetstillställningar som fru Gopnik förväntas besöka tillsammans med sin make.

Det dröjer inte länge förrän Lou får saker och ting klart för sig. Fru Gopnik hatar att gå på alla dessa tillställningar. Hennes bakgrund gör det inte lättare för henne att bli accepterad i societetsmiljön. Efter ytterligare tid som anställd bär det sig inte bättre än att Lou råkar räkna ut fru Gopniks djupaste hemlighet. Givetvis lovar hon att behålla denna kunskap för sig själv.

Lou är mycket lojal och när fru Gopniks hemlighet indirekt leder till att hon själv får sparken, står hon plötsligt ensam och bostadslös i en enorm stad, där pengar tycks vara det viktigaste att ha. Vad ska hon nu göra? Är enda lösningen att resa hem till England igen?

Lou vill inte lämna New York i förtid – det skulle kännas som ett misslyckande. I stället söker hon stöd hos den "kopia av Will", som hon träffat på under en välgörenhetstillställning. Men det blir inte han som hjälper henne. Den hon minst av allt kunnat ana, blir i stället hennes räddande ängel.

Under tiden knakar det i fogarna i förhållandet till Sam – något som "Will-kopian" inte är sen att utnyttja.

Och så var det ju det där med att finna sig själv också ... 

En andra chans är oundviklig för dig som redan läst och tyckt om de båda första böckerna om Lou. Jag kunde, som sagt, inte släppa den när jag väl börjat läsa, för självklart ville jag veta hur Lou skulle klara sig i New York. Jag har aldrig varit i denna stad, men den som har det har många miljöskildringar att känna igen sig i. Det är intressant att få en inblick i de stenrikas (tragiska) värld. Men ännu roligare är att få se hur Lou faktiskt finner sin egen väg, genom sitt stora intresse för kläder.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...