måndag 16 april 2018

Andras vänner

Nu ska du få ett tips om en väldigt spännande bok, som jag tyvärr nästan inte kan berätta någonting om. Anledningen är att minsta lilla knyst från mig, kan förstöra din läsupplevelse. Det är Liane Moriartys bok Andras vänner, som är så spännande. Den är översatt till svenska av Anna Strandberg.


Omslag: Emma Graves.

Clementine och hennes make Sam har det bra tillsammans. Deras liv är kanske något bohem-aktigt med saker som ständigt kommer bort i villervallan. Med två små barn är detta kanske inte så konstigt.

Clementines väninna sedan barndomen, Erika, och hennes make Oliver är precis tvärtom. De har ordning och reda samt ett mycket minimalistiskt inrett hem. Egna barn har de inte, men tycker om att umgås med Clementines och Sams i stället.

Erika och Oliver har två grannar; den mycket sura gamla gnällgubben Harry samt ett oerhört socialt gift par, Vid och Tiffany, med en tioårig dotter.

En eftermiddag bjuder Erika och Oliver hem Clementine och Sam i ett alldeles speciellt (hemligt) syfte. Den supersociala grannen Vid skyndar då att i sin tur ställa till med grillkväll i sin extravaganta trädgård för alla tre paren, inklusive barnen. Erika och Oliver går dit med stor tvekan. Clementine och Sam går å sin sida dit med glädje eftersom de egentligen tycker att Erika och Oliver är ganska stela och tråkiga.

Spelet kan börja! På grillfesten händer något, som påverkar alla inblandade mycket starkt. Ingenting blir sig likt för någon efter denna kväll.

Liane bygger upp spänningen genom att låta läsaren omväxlande möta nutid (några veckor efter att grillkvällen ägt rum) samt dåtid (själva grillkvällen). Dessutom låter hon de olika personerna komma till tals och få berätta sina upplevelser. Det dröjer och dröjer innan man får klart för sig vad det är för katastrof som inträffar under grillkvällen. Liane lägger mycket skickligt ut ledtrådar, som gör att man lockas att gissa på än det ena och än det andra. Pö om pö får man också veta vad var och en har för bakgrund och varför deras relationer ser ut som de gör. Det är så många olika trådar som vävs samman och katastrofen påverkar självklart alla på olika sätt. Inte ens ensamvargen Harry kan undgå konsekvenser av denna katastrof. 

Andras vänner är en både spännande och tänkvärd bok, eftersom den tar upp flera problematiska ämnen. Det var riktigt svårt att lägga den ifrån sig under läsningen. Mycket läsvärd, tycker jag!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...