fredag 2 mars 2018

Problemet med får och getter

Eftersom jag läser betydligt mer än jag just nu hinner boktipsa om, har jag funderat på att försöka göra kortare boktips. Jag börjar idag, med den lågmälda och kanske lite långsamt berättade Problemet med får och getter. Den är skriven av Joanna Cannon och översatt till svenska av Klara Lindell.


Omslag: Lars Sundh.

Genom företrädesvis ett barns ögon får läsaren ta del av vad som händer på en särskild liten gata i East Midlands i England. Året är 1976, även om det egentligen inte spelar så stor roll. De händelser som kommer i dagen är på något sätt tidlösa. Omväxlande med barnets funderingar får man också möta några olika vuxna personer som bor längs gatan.

En kvinna, som bor på gatan, har precis försvunnit. Hennes make är förstås förtvivlad – han är mycket mer beroende av henne än vad någon egentligen förstått. Grannarna tror att det är den intensiva värmeböljan som fått henne att ge sig av. Barnet, huvudpersonen, tror något helt annat, och börjar på ett barns vis göra små efterforskningar. Tillsammans med sin lilla väninna, funderar de båda på prästens ord i kyrkan; att alla människor kan symboliseras av får och getter. Men hur ska man veta vilka som är vilket? Helt klart är i alla fall att problemet med får och getter har något med den försvunna kvinnan att göra.

För läsaren står det pö om pö klart att folket längs med gatan har haft något fuffens för sig, och att de betett sig mobbartat mot en enskild granne. Denne är mer eller mindre utmobbad ur granngemenskapen. Alla på gatan tycks tro att alla deras problem kommer att lösas då den förvunna kvinnan kommer tillbaka. Vad är det för lösning hon sitter inne med?

Problemet med får och getter är en bok som väcker tankar omkring hur vi beter oss mot varandra. Ur detta perspektiv är den intressant. Gillar man dessutom ett långsamt berättartempo, är denna bok optimal. Jag tycker emellertid att jag lämnas med alltför många frågetecken vid bokens slut.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...