söndag 4 mars 2018

Pastor Viveka och Glada änkan

Jag blev så förtjust då jag upptäckte att det kommit ut ännu en bok om pastor Viveka! Jag gillar verkligen att läsa om henne och allt vad hon råkar ut för i Gamla Enskede. Pastor Viveka och Glada änkan heter den tredje boken. Författaren bakom denna trivsamma och på samma gång tänkvärda serie är Annette Haaland.


Omslag: Emma Graves.

Viveka, pastor i en frikyrklig församling, har tillsammans med några andra människor väckt liv i biograflivet i Enskede igen. De kommer att visa kvalitetsfilm i en källarlokal, och namnet på biografen har de valt efter en tidigare stumfilmspianist, som kallades Glada änkan.

Men pastor Viveka har väldigt mycket annat att tänka på också. Eric Guppe brukar komma på samtal hos henne, eftersom hans fru lämnat honom. Vid ett sådant samtal konfronterar hon honom med att hon känner till att han brukade slå sin fru. Guppe blir ilsken som ett bi och hotar Viveka. Församlingsmedlemmen Povel råkar höra denna hotelse och blir hämndgirig å Vivekas vägnar. Povel, som arbetar med Guppes bokföring, känner till att Guppe har stora skulder.

Den numera döda församlingsmedlemmen Doris har lämnat ett arv på en hel miljon kronor till kyrkan. Vad dessa pengar skall användas till måste diskuteras. Många förslag förs fram, men den nyaste personen i kretsen – en katolsk fader Benedetto, som säger sig ha kopplingar till Vatikanen – hävdar att han kan investera pengarna åt dem så att de kommer att få ytterligare en halv miljon inom ett år. Församlingen bifaller. Men efter mötet, och då pengarna förts över, har de lite svårt att komma i kontakt med fader Benedetto igen.

Sedan händer många skrämmande och upprörande saker snabbt; Eric Guppe försvinner, Erics före detta fru hittar ett av hans fingrar liggande på köksbordet, det börjar brinna i Povels lägenhet på grund av att någon slängt in något genom hans brevinkast, en svindyr svart Mercedes tillhörande maffians indrivare syns utanför Vivekas lägenhet.

På samma gång forskar Biggan i historien om pianisten Glada änkan och finner märkliga kopplingar fram till nutid. En representant för Torkels begravningsbyrå ringer Viveka och ställer underliga frågor om församlingsmedlemmar.

Vad pågår egentligen i Gamla Enskede?

Som sagt, de mysiga och tänkvärda böckerna om pastor Viveka kan jag verkligen rekommendera. Så även Pastor Viveka och Glada änkan. De båda tidigare böckerna i serien heter Pastor Viveka och tanterna samt Pastor Viveka och hundraårsjubileet. Det bästa är att läsa dem i ordning.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...